Reklama

Reklama

Jánošík - Pravdivá história

  • Česko Jánošík - Pravdivá historie (viac)
Trailer
Poľsko / Slovensko / Česko, 2009, 137 min

V roku 1711 cisárske vojská krvavo potlačia povstanie Františka II. Rákociho proti Habsburgovcom a prenasledujú zvyšky povstalcov. Keď zajmú Juraja Jánošíka (Václav Jiráček) a naverbujú ho do cisárskej služby, otec ho vykúpi. Mladík však podľahne naliehaniu svojho priateľa, zbojníka Tomáša Uhorčíka (Ivan Martinka) a stane sa kapitánom zbojníckej skupiny. Okolo mladého sympatického zbojníka sa pohybujú krásne ženy - vidiečanka Anička (Táňa Pauhofová), krčmárova dcéra Zuza (Katarzyna Hermanová) a emancipovaná dcéra evanjelického farára Barbora (Sarah Zoe Cannerová). Po dvoch rokov zbojníckeho života sú obaja muži zradení, zatknutí, odsúdení a v roku 1713 popravení... V našom príbehu stretávame Jura Jánošíka ako vojaka povstaleckého Rákocziho vojska, ktoré bojuje proti cisárovi. Počas jednej bitky sa dostane do zajatia a pre zmenu ho začlenia do cisárskej armády. Novú službu začína na bytčianskom zámku, kde správca zámku Krištof Ugronovič (Marián Labuda) väzní slávneho zbojníckeho kapitána Tomáša Uhorčíka. Medzi oboma mladými mužmi sa rýchlo rozvinie priateľstvo a Jánošík pomôže Uhorčíkovu pri úteku. Ten z vďaky daruje Jánošíkovmu otcovi vykúpenia syna z armády a Jánošík sa po rokoch vracia do rodnej Terchovej. S Uhorčíkom zostanú v kontakte a keď sa Tomáš rozhodne oženiť a zanechať zbojnícke remeslo, vyberie si Jánošíka za svojho nástupcu v družine. Juro sa stane novým zbojníckym kapitánom a veľmi sa preslávi, lebo zbojníci sa zvyknú o časť lupu podeliť s chudobnými. Ľudia majú nového hrdinu, o ktorom sa začnú rozprávať už za jeho života legendy. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (444)

kingik 

všetky recenzie používateľa

Zajímavý film. Úporná snaha o demýtizaci legendárního zbojníka Jánošíka zde docela vychází a líčí ho jako muže z masa a kostí, nikoliv jako démona obdařeného nadlidskými schopnostmi. A tak v rámci demýtizace je zde vynechána pověstná scéna s hrachem. Václav Jiráček je dokonale charismatický a Jánošíka zahrál jako sympatického chlapíka, který oloupí boháče, ztrestá bezpráví, každá žena mu podlehne a v působivém závěru skončí napíchnutý na hák. Ve scénách, kdy sympatická zbojníkova družina loupí, má film švih a spád, ale jsou zde i pasáže nefunkční, které bych s klidem vynechal, protože ve filmu působily rušivě. A pak jsou zde scény, které se opravdu povedly. Tahle verze sice mohla mít i větší "drive", ale i tak jsem byl spokojen. 60% ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Príď o rok. To už budem mŕtvy. Aspoň uvidíš, aké je to mizerné remeslo.“ Neviem, či JÁNOŠÍK – PRAVDIVÁ HISTÓRIA trhol nejaký svetový rekord (medzi prvou a poslednou klapkou bolo sedem rokov). Jedno ale viem. Že je výsledkom príjemná, zručne nakrútená a troška huncútska stávka na istotu, ktorá vás sklame len ak sa necháte oklamať zavádzajúcou reklamou, avizujúcu akčný veľkofilm s Táňou Pauhofovou a Mariánom Labudom (okrem niekoľkých výstrelov sa na 2 minúty mihne Pauhofová a na tri Labuda). Snímke dominuje krásna príroda, sympatické herecké obsadenie (Jiráček, Martinka, Zebrowski) a hŕstka prekvapivo surových výjavov. Dom kultúry Javorina Stará Turá 2009 ()

Reklama

Gwaihir 

všetky recenzie používateľa

Možná, že byl pravdivý příběh proslulého zbojníka Juraje Jánošíka skutečně tak prostý. Možná, že se na stříbrném plátně přeci jen lépe vyjímají příběhy více legendové. Pojetí tohoto snímku je trochu nezvyklé, protože je v něm o něco větší prostor věnován vnitřnímu romantickému světu postav než ději samotnému. Přestože jsem určitě čekal od nového velkofilmového zpracování více, musím říct, že je to příjemná podívaná. 60% ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Jánošík sa nevybral zlým smerom a ani nerobí zásadné chyby, ale bohužiaľ šlape na pol plynu a príbehovo nemá čo ponúknuť. Scenár je na zákazku vysústružený z legiend a domienok, z často nepodstatných udalostí, chýba mu dramatický oblúk, možnosť diváka strhnúť (čo sa týka tiež nezaujímavo nakrútených akčných scén). A to pri 140-minútovej dĺžke nie je výhra. Prečo som sa potom ale v jeho prítomnosti cítil síce trochu znudene, ale stále príjemne? Film je najsilnejší v intímných momentoch, ktoré trávia zbojníci s ich polovičkami, cítiť v ňom súhru postáv s krásnou slovenskou prírodou, a hudba je miestami viac než dobrá (nielen tá poetická, i tá dobrodružná). Skrátka správny tvar a vôňa, ale chabá kostra. A Václav Jiráček dobrý typologicky, ale *osobnosti* nevniesol do národného slovenského hrdinu ani za mak. Napichnutie na hák drsné, ale dojatie ako pri Gibsonovom "Freedom!" (Braveheart) nehrozí. Tri hviezdy preto, lebo dve som dal podstatne horšej Bathory. ()

*CARNIFEX* odpad!

všetky recenzie používateľa

Keď sa v kine v 7 minúte začali "húfne" zdvíhať ľudia zo sedačiek, priznám sa, že som bol dosť zarazený a všetkých tak trošku odsúdil za ich správanie v domnení, že si takéto správanie žiadny film nezaslúži. Keď som v 14 minúte vytočený zdrapil "frajerku" za ruku zo slovami: " A IDE SA DOMOV!! " - obdivoval som každého jedného za odvahu, že sa dokázal vzpriečiť a odchodom dať tak najavo, čo, že to naši "bratia" Poliaci natočili za sračku. Čo som to za Slováka, že som na taký odpad dokázal čumieť dlhých 14 minút. Na samotný dereš by sa mala dať zbičovať sama pani Agneieszka zato, že NAJVÄČŠIEHO SLOVENSKÉHO HRDINU VŠETKÝCH ČIAS dokázala takto zhovädiť. Neskutočne trápne a ponižujúce dielo, ktoré si nezaslúži pozornosť slovenského diváka. Za hodnotu 47 % by mali podaktorí užívatelia (najviac Slováci) skončiť na háku a visieť tam spolu s Adamíkom aspoň po dobu minutáže samotného filmu, aby si tak uvedomili, že všetko sa speňažiť nedá. Tobôž "sláva" jedinca, ktorý písal slovenskú históriu. Najviac ma, ale prekvapuje hodnotenie jedného jedinca. Keď si prečítate jeho komentár a čítate pozorne - nevidíte nič iné len negatívum. A výsledné hodnotenie troch hviezd sa tak stáva "drótom" vo vašom oku. Vyzdvihovať erotické scény a "fľandrovanie" zbojníkov ako najsilnejšie emotívne momenty filmu - tak to je na FACKU. Myslíš snáď, že ľudom - SLOVÁKOM, snáď išlo o toto? Ale zas chápem. Jánošík bol Slovák, "né Čech". Ak si náhodou nevidel Jánošíka zo 62´ tak kúp pukance pre celú rodinu a ČUM o čo vlastne šlo. Len takto uvidíš svojím skleným okom rozdiel a snáď pochopíš. ()

Galéria (54)

Zaujímavosti (28)

  • Celkovo bolo použitých 45 kilogramov strelného prachu, vyše 100 kostýmov, kompletná výzbroj pre 18-člennú zbojnícku družinu, 5 historických kočov a početné stavby. (marek.stone)
  • DOSAVADNÍ FILMOVÉ ADAPTACE:
    1. Jánošík (USA – ČSR), 1921, režie bratři Siakelové
    2. Jánošík (ČSR), 1935, režie Martin Frič
    3. Jánošík (ČSR), 1963, režie Paľo Bielik
    4. Zbojník Jurko (animovaný, SR), 1976, režie Viktor Kubal
    5. Jánošík (TV seriál, Poľsko), 1974, režie Jerzy Passendorfer (POMO)
  • Eva Borušovičová písala scenár sedem rokov. (marek.stone)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené