Reklama

Reklama

Janosik

(seriál)
Poľsko, 1973, 9 h 39 min (Minutáž: 43–49 min)

Hrajú:

Marek Perepeczko, Ewa Lemańska, Bogusz Bilewski, Witold Pyrkosz, Marian Kociniak, Mieczyslaw Czechowicz, Janusz Bukowski, Jerzy Cnota, Janusz Kłosiński (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(13)

Recenzie (8)

Arbogast 

všetky recenzie používateľa

Príbeh pastiera oviec - najdúcha, ktorého vychoval pustovník. Naučil ho čítať, písať a hlavne veriť v spravodlivosť. Nazvali ho Jánošík. Potom, čo opustil salaš a rozlúčil sa s pustovníkom, vybral sa na skusy do Noweho Targu, kde chcel spoznať, ako sa žije v meste. Cestou však ochránil sedliaka, ktorého neprávom bičovali hajdúsi, za čo sa dostal do žalára na hrade grófa Chorwata. Tam sa zoznámil s ostatnými väzňami - zbojníkmi, z ktorých bol jeden Slovák, ktorý mu vysvetlil, že jeho meno má vlastne po zbojníkovi zo Slovenska, ktorý bohatým bral a chudobným dával. Za pomoci grófovej dcéry sa mu aj s ostatnými väzňami podarilo uniknúť a pridať sa k družine zbojníckeho kapitána Jakubka... Celý seriál sa vlastne odvíja na snahe grófa Chorwata a jeho verného, ale veľmi hlúpeho sluhu, dá sa povedať veliteľa hradnej stráže o zlapanie Jánošíkovej zbojníckej družiny, ktorá ochraňuje sedliakov pred neprávosťami hradného panstva. Vo filme urastenému kulturistovi Marekovi Perepeczkovi skvele sekundujú Bogusz Bilewski a Witold Pyrkosz v postavách Kwiczola a Pyzdru - jeho druhov v zbojníckej družine. Veľmi sa mi páčila Jánošíkova milá - Maryna, ktorú stvárnila Ewa Lemanska. Úlohu grófovej dcéry hrala Anna Dymna, známa napríklad z filmu Mastičkár. ()

wosho 

všetky recenzie používateľa

Šílený, akční a polský odvaz. Slováci z této verze, kde je Jánošík vyobrazen jako Sandokan, či Černá korzár, se musí zbláznit:-). ()

Reklama

vaska 

všetky recenzie používateľa

I když je to spíš pro mladšího diváka a je zde dost komediálně laděných prvků,tak tohle JE zosobnění Jánošíka,jaké asi dlouho NEbude překonáno....Kdo jednou viděl Marka Perepeczka jako Jánošíka,pochopí....korba namakaný,mladý,vysoký,prostě Jánošík jak má BÝT!..a kam se hrabou ostatní filmy,které se berou až příliš vážně.. ()

vox_populi odpad!

všetky recenzie používateľa

vraví sa, že z kradnutého osoh nebýva - a v tomto prípade to platí na 100%. Poľský Sandokan má so slovenskou legendou, privlastňovanou Poliakmi pramálo spoločného. To, že Juro Jánošík chodil zbíjať do Poľska a do Čiech z neho nerobí ani Poliaka, tobôž nie Čecha...tento seriál sa Poliakom nevydarilo po žiadnej stránke - a pritom majú viacero dobrých projektov z obdobia ich histórie...odpad ()

pipapa 

všetky recenzie používateľa

Roztomilé, naivní, ale i komediální. Remastrovaná verze je opravdu přepychová - vyčištěný obraz na celou obrazovku, hýřící sytými barvami a ve spojení s kouzelnými exteriéry je to parádní podívaná. Uniformy hajduků a císařských vojáků jsou nádherné, zvláště je-li jich více pohromadě - chlapcům to prostě sluší. Polský Ozzy Osbourne je na Jánošíka poněkud těžkopádný, ale jeho poklidné rutinní herectví je akceptovatelné. Seriál stojí zejména na dvojici Kwiczoł(Bilewski)/Pyzdra(Pyrkosz) a na postavě murgrabia(Kociniak). Občas příliš natahované scény a velmi pomalé tempo děje ubírají seriálu na dynamice. Ale stále velmi příjemná a zábavná oddechovka. ()

Galéria (9)

Reklama

Reklama