Reklama

Reklama

Zabudnutá minulosť môže byť niekedy riadne nebezpečná! Na vlastnej koži sa o tom presvedčí i pôvabná učiteľka Samantha Caineová (Geena Davis), ktorú pred ôsmimi rokmi našli postrelenú, tehotnú a v bezvedomí na pláži pri New Jersey - a odvtedy sa na nič zo svojej minulosti nepamätá! Dnes má nový život, temer osemročnú dcérku Caitlin (Yvonne Zima), skvelého snúbenca Hala (Tom Amandes) a je tu ešte niekto... Ach áno, súkromný detektív Mitch Hennessey (Samuel L. Jackson), ktorého si najala, aby pátral po jej minulosti! Krátko nato, ako sa doslova na pár sekúnd objavila v televízii vo vianočnom programe, ju totiž v jej dome prepadol neznámy muž, ktorý ju ale zjavne pozná a má s ňou evidentne nedoriešené účty! A akoby to nestačilo, vo chvíli ohrozenia života ho Samantha na svoje prekvapenie absolútne profesionálne zabije! V rovnakom čase objaví Mitch stopu, ktorá by mohla objasniť jej stratenú minulosť. Po ďalšom pokuse o jej zabitie Samantha zistí, že v skutočnosti sa volá Charlie Baltimoreová a že roky pracovala ako elitná vládna agentka a nájomná vrahyňa!. Doba sa však zmenila a pre svojich bývalých zamestnávateľov sa náhle stala hrozbou... Lenže zabiť ju nie je také jednoduché, ako by sa spočiatku zdalo, a tak vrahovia vyslaní jej bývalými šéfmi unesú jej dcérku! To je však najväčšia chyba, akú kedy vo svojich úbohých životoch urobili: Charlie je totiž odhodlaná Caitlin zachrániť za každú cenu – a spolu s Mitchom rozpúta malú súkromnú vojnu, ktorú nikto z bandy zabijakov nemôže prežiť... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (272)

BoPo 

všetky recenzie používateľa

Prvá polovica filmu dosť podarená. Bohužiaľ k záveru išli dojmy dosť dole. Ale vždy znova rád pozriem na to, ako sa Samantha Caine postupne mení na Charly Baltimore. Pre mňa jedna z najviac nezabudnuteľných/najobľúbenejších ženských postáv. No a Samuel L. Jackson odviedol svoje kvalitné pricmrdávanie. ()

Turiec 

všetky recenzie používateľa

Prekombinovaný scenár plný násilia a nezničiteľná a nevyčerpateľná Geena Davisová, ktorá napriek tomu, že 8 rokov žila kľudný život učiteľky, dokáže podať supervýkon. Je to jednoducho superžena a superagentka. Podpriemerný film, ktorý od polovice ešte zabíja každá ďalšia scéna. Všetko naokolo vybuchuje a každý sa snaží agentku zabiť, ale je to vôbec možné? Budú jej môcť byť celá krajina aj samotný prezident vďační? Jedna hviezdička za snahu. ()

Reklama

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Renny Harlin má už s akciou, snehom a vlastne aj Vianocami bohaté skúsenosti, čo tu naplno zúžitkoval, na scenári sa podieľal samotný Shane Black, ktorému to ide rovnako dobre so zaujímavými akčnými pármi a vznikol z toho jeden z najlepších akčných filmov nielen druhej polovice deväťdesiatych rokov a pre mňa aj najlepší akčný film so ženskou hlavnou hrdinkou. Zápletka o žene, ktorá stratila pamäť a tak si nepamätá nič zo svojej minulosti, ale postupne ju odkrýva a uvedomuje si, že bola špičkovou vládnou agentkou a zabijakom ešte v tomto období nebola až tak používaná, ako v nasledujúcich rokoch a tak to pôsobilo aj trochu originálne. Prvá polovica sa očakávane nesie v takom pokojnejšom štýle, kedy je prvoradý dej a nejaké tie zvraty, ktoré ale aj tak moc neprekvapia, keďže všetko má očakávane podporiť nasledujúce dynamickejšie dianie, ale aj tak sa na to pozerá veľmi dobre a akcia je ideálne postupne dávkovaná. Ale v druhej polovici, kedy sa už všetko vyjasní ide úroveň filmu ešte podstatne vyššie, celý ten nápad s fingovaným teroristickým útokom sa mi veľmi páči a zápletku to príjemne osvieži, no a hlavná hrdinka konečne radikálne zmení svoj imidž z obyčajnej ženy na takmer dokonalého zabijaka a už ide po všetkých, ktorí ju chceli dostať a to všetko vo výbornom žánrovom prevedení, kedy jedna vydarená situácia strieda druhú. Po akčnej stránke si tu nemôžem sťažovať, je perfektne natočená, rozmanitá, v skvelo zvolených lokáciách a aj slušne drsná, toto sú jednoducho deväťdesiate roky v plnej sile. A navyše po celý čas ich štýl a úroveň len graduje, takže z tých najkomornejších sekvencií sa postupne stáva čoraz veľkolepejšia udalosť. Ako vo väčšine filmoch tohto typu, súboje sú až na poslednom mieste, takže ich je málo a ani kvalitou moc neoslnia, ale s tým nemám problém, nemusia byť všade najdôležitejšie, inak všetky tie prestrelky, naháňačky a explózie sú výborné. Tu sa aj ťažko vyberá to najlepšie, skvelé finále na moste s kamiónom s vrtuľníkom, ktoré tu vytvárajú zaujímavú kulisu, celá čas v zločineckom sídle, štýlová streľba na korčuliach, mňa tu akcia veľmi bavila. Obsadeniu tiež nemám čo vytknúť, Geena Davis to zvládla až prekvapivo dobre, nielen slušnú mamičku z prvej polovice, ale hlavne toho štýlového zabijaka z druhej, kedy z nej ide rešpekt, dopĺňa ju výborný Samuel L. Jackson, pričom tie ich dialógy a hlášky je radosť počúvať, toto vie Shane Black perfektne. K tomu až prekvapivo vydarený záporák Craig Bierko, ktorého si pritom pamätám z úplne iných úloh, ale toto mu skvelo sadlo a plno zaujímavých vedľajších postáv, ako Brian Cox, David Morse alebo aj rodina hlavnej hrdinky. Takže priznám sa, že ma dosť prekvapuje, že sa práve Dlhý bozk na dobrú noc nestal kultovou klasikou, podľa mňa je podstatne lepší, než väčšina podobných a slávnejších filmov. Ale to je teraz jedno, ja si to užívam pri každom pozeraní a nebolo ich teda málo. A keby bol celý film ako druhá polovica, plné hodnotenie by bolo samozrejmosťou. 83% ()

gudaulin 

všetky recenzie používateľa

Jestli se o akční produkci 90. let dá říct něco pozitivního, pak to, že přece jen znamená určitý řemeslný posun k lepšímu od tupých akčních béčkových podívaných s pneumatickými svalovci z předchozí dekády. Lepší efekty, nadupanější akce, kvalitnější herci. Dlouhý polibek na dobrou noc tento trend ale nepotvrzuje. Mohl by nést podtitul "to nejblbější z devadesátek v jednom". Jestli z dílny Rennyho Harlina vzešla Smrtonosná past 2, která představuje velmi slušný žánrový nadprůměr (jakkoliv ne špičku), pak Dlouhý polibek je její protipól. Davisová se do role superagentky nehodí do té míry, že to zavání ztrátou producentské soudnosti. Možným východiskem mohl být posun k přiznané žánrové parodii, ale tahle možnost tvůrce evidentně nenapadla. Film je sice odlehčovaný hláškami a nebere se úplně vážně, jak bylo konec konců u akčních filmů této etapy zvykem, přesto smích, který ve mě snímek vyvolával, se zjevně míjel s očekáváními tvůrčího štábu. Tohle je tak naivní a hloupoučké, že si to lepší hodnocení prostě nezaslouží. Celkový dojem: 25 %. ()

IQ Tiqe 

všetky recenzie používateľa

Akční filmy z 90. let, tohle je pro mě olsschoolová klasika. Myslím tím styl, jinak tenhle film vidím dnes (2010) prvně. Prim hraje jasné uvedení do děje, jednoduchost, přímočarost a spád. Jo, má i svoje mouchy, pár lidí, co se na ně kulky zrovna dvakrát nelepí a zrovna jednoduchost tu je místy na škodu, ale mě tohle provedení ke štěstí stačí. Bývalé agentce-zabijáku se po osmileté amnézi vrátí paměť a začne ukazovat světu, a hlavně těm, kteří ji chtějí odklidit, na jaké všechny kousky nezapomněla, o tom a o Geeně to je! 74% ()

Galéria (75)

Zaujímavosti (29)

  • Posledná stránka Blackovho pôvodného scenára z roku 1994 uvádzala, že bude pokračovanie s názvom "The Kiss After Lightning", ktoré sa nikdy nerealizovalo. Zatiaľ čo možné pokračovanie bolo údajne v prácach v roku 2007, nakoniec sa výsledok nedostavil. (Arsenal83)
  • V prvom návrhu scenára nebolo meno „Sam Caine“ (Geena Davis) aliasom, ktorý použila Charly Baltimore (ako je to v hotovom filme), ale bolo namiesto toho výtvorom jej mysle ako anagram slova „amnesiac“. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Smrtonosný skaut Tony Stark?

Smrtonosný skaut Tony Stark?

11.02.2011

Jon Favreau se vykašlal na Iron Mana 3 a raději natočí rodinnou fantasy komedii z Disneylandu Magic Kingdom. On tvrdí, že ho tahle látka naplňuje víc, zlí jazykové mají za to, že se skrblíci z Marvel… (viac)

Jack Black je nový Bourne

Jack Black je nový Bourne

04.10.2008

Popřípadě Samantha Caineová, pokud si vzpomínáte na Harlinův Dlouhý polibek na dobrou noc. Ano, i Jack Black se jednoho rána probudí na pláži (aby to mělo větší říz, je to pláž na pobřeží Kuby) a… (viac)

Delší polibek a návrat Škorpióna

Delší polibek a návrat Škorpióna

18.06.2007

Z kalných vod Hollywoodu se zcela nečekaně vynořila pokračování dvou áčkově se tvářících béček, která má nejeden uživatel ČSFD na svém seznamu provinilých slastí. I když, u toho prvního se to v… (viac)

Reklama

Reklama