Reklama

Reklama

Horná Dolná

(seriál)
  • Česko Horná Dolná (festivalový názov)

Série(14) / Epizódy(161)

Obsahy(1)

Smiech je najlepší liek! Aj preto Televízia Markíza prináša na televízne obrazovky nový seriál s veľavravným názvom Horná Dolná. Vtipné príbehy svojráznych dedinských postavičiek si nepochybne zamilujete na prvý pohľad. Obyvateľmi Hornej Dolnej sú napríklad ambiciózny starosta, ktorý je voľnom čase vášnivým rybárom, kňaz, ktorý statočne bojuje s pokušeniami, ktoré mu prináša život, či policajt, ktorý sa venuje aj takej závažnej kriminalite ako stratený bicykel. Uvidíte, aké je to byť najväčším frajerom v dedine a zasmejete sa aj na súperení dvoch energických žien o priazeň mužov v obci. (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (131)

JančiBači 

všetky recenzie používateľa

Keby Babovřesky a Kameňák mali spolu dieťa, ich filmové potomstvo by sa určite volalo Horná Dolná. Presne to je to, čo seriál pripomína mix filmov Zdeňka Trošky. Aj napriek tomu, že sa dej odohráva v prítomnosti, seriál pôsobí ako keby išlo o 80 te roky minulého storočia (české odrhovačky tomu prispievajú). Každopádne ide o dobrý prúser, pretože záujem o humor tohto typu skončil z poslednou časťou trilógie Slunce, seno ( čo bohužiaľ nechápe aj Zdeňek Troška). Škoda že si to tvorcovia neuvedomili a neprišli s niečím novým. Pokiaľ malo ísť o seriál z dedinského prostredia, tak by nebolo od veci zasadiť dej do aktuálnej doby, čo sa nestalo .Takto seriál, ktorý bol točený v reálnom prostredí veru nezaboduje. Ťahákom určite malo byť aj herecké obsadenie. Ale postavy sú naozaj veľmi plytké a nerozpísane (keď je postava ožran, tak musí byť ožratá v každej scéne). Niektorým hercom sa podarilo naozaj kvalitne prehrávať, najviac asi Petre Polnišovej ktorá hrá svoju najhoršiu paródiu ( tento krát to je Evík zo Slunce ). Peter Sklár neprináša nič nové, hrá svoju postavu tak ako všetky svoje postavy v S.O.S. Majeského radšej nekomentujem. Iní zase dostali málo priestoru (ale je dosť možné že sa to zmení, pretože seriál ešte len začína ). Ja som sa v polovici druhého dielu rozhodol, že sa zo seriálom rozlúčim. A jednu symbolickú hviezdičku dávam za Dana Heribana. Na kvalitný komediálny seriál si budeme musieť ešte nejakú dobu počkať. ()

Zl0 

všetky recenzie používateľa

Nie všetko čo sa snaží je aj vtipné. Konečne je tu ale niečo čo si robí srandu samo zo seba a z nás. Svetlý bod v dnešných časoch opičenia po sračkových seriáloch s 200 časťami. Ďaleko do dokonalosti, ale snaha sa cení. Zábavné koľko dedinských archetypov tam človek nájde. A nemusia žiť nevyhnutne na dedine ;) ()

Reklama

cure 

všetky recenzie používateľa

Vítaný vietor na poli zábavy televízneho programu. Samozrejme nie je to zábava intelektuálna, ale to vôbec nevadí, pretože sa na to ani nehrá a vidieť, že herci a scenáristi vedia bravúrne pobehovať na špagáte medzi zábavným a trápnym. Kvitujem dĺžku a snahu o príbeh v každom diely. Spolu so Zborovňou, Susedmi a Sekerovcami najlepšia domáca zábava v TV od revolúcie. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa sú diela, v ktorých hrá Peter Sklár, moja vzdialenejšia rodina, vždy niečím výnimočným, obzvlášť okrem rodinných záležitostí aj pretože sa venuje skôr humoru a zábave. Tu ho môžeme vidieť spolu so svojou parťáčkou z SOS Polnišovou, no zakiaľ on predvádza podľa mňa svoj štandardný výkon, ona je výsostne trápna a afektovaná a jej prejav ma nebaví. Slovensku chýbajú humoristické diela, komédie ako soľ do jedla a tu sa ukazuje, že chýbajú aj kvalitní herci a herečky. Nie všetci sa na to hodia, obzvlášť nie niekoľkokrát vyprané televízne tváre jednotlivých televízií ako napríklad Majeský. Tiež je tu mnoho priemerných ako Sládečková, Kožka, Kubovčík, Šebová a iní, ale ešte by to mohol zachrániť scenárista, no po takej odmlke podobných relácií sa budú hľadať aj oni sami dlho, lebo asi im chýba inšpirácia, či nápady, aj keď u talentov by to bolo poznať aspoň priemernosťou tohto seriálu, pretože si to priam pýta. Určité trnavské nárečie, výrazy, vtipy tomu vedia dodať šmrnc, no človek ich musí vedieť používať, aby nezabil aj črtajúcu sa zábavu, kde zničí príležitosti. Občas človek aj vie, čo kto povie, prípadne vidí obohrané slová a prejav, ktorý sa tam ani nehodí a preto ma to mrzí, že ma to nie veľmi pobavilo, čo je možno aj prostredím televízie, ktorá svojim prístupom mnohé ničí. Nikdy som nebol nejak vysadený na Lasicu, Markoviča, bavili ma svojho času aj Skrúcany, Noga, Piško, Snopko, no taká tá bezprostredná zábava a hlavne nie nejak trápna, že diváci to s protagonistami cítili rovnako sa u mňa stratila niekedy okolo roku 2005, potom bol ešte posledný výstrel SOS a potom už len plejáda odporných nevkusných a falošných reality-show, silených talk-show, trápnych prvoplánových neoriginálnych seriálov typu Susedia, Hoď svišťom, Kutyil s.r.o. a mnohého, na čo si už ani nespomeniem, kedy som si musel zábavu vynahradiť Simpsonovcami, Dva a pol chlapom a filmami. Dobrý humor je niekedy ťažšie urobiť než dobrú drámu a preto ma mrzí, že nemám uchované nejaké momenty, ktoré ma pobavili tak, že som ledva vedel dýchať, toto bohužiaľ vie vyplniť chvíle, ktoré mi prídu nudné, ale väčšinou to ide, keď mám čo robiť až som v zhone a tak to, že na to nemám veľmi čas, ma veľmi nemrzí. ()

Smartynko odpad!

všetky recenzie používateľa

Ešte som to nevidel ale pozriem si aspoň prvý diel. Potom to ohodnotím. Zatiaľ ale musím povedať, že som voči tomu značne skeptický a keďže môj všeobecný názor je, že Slováci prosto nevedia točiť tak sa bojím, že dostanem ďalší potvrdzujúci dôkaz. Už len to čo čítam o prostredí a štýle humoru sa mi vôbec nepozdáva. Je to to isté ako keď si Kraus s Marcinom v kuse robia srandu iba z Maďarov, Cigánov, dôchodcov, vidiečanov a podobne. Je to otrepané, smutné, silené ale hlavne nekonečne trápne. Trápnejšie od toho je iba to keď sa niekto z nich snaží točiť niečo čo chce pôsobiť reálne. EDIT: Toto je len ďalšia maximálne trápna a nafúknutá kvázi komédia zo slovenskej dielne, ktorá nemá šancu osloviť žiadneho inteligentného človeka. Niekto môže povedať, že sa nejak povyšujem nad ostatných v našej krajine ale keď je niekto taký primitív, že sa na toto dokáže so záujmom pozerať a označiť to za "dobré" zaslúži si prívlastok primitív a zaslúžil by si aj kopanec do gulí za to, že nám tu dýcha vzduch. Extrémne odfláknutá sračka, ktorá varí z vody a snaží sa divákovi nahovoriť, že to bude skvelý slepačí vývar. Ďalšia rana mentalite slovenského národa. Mne zostáva iba pýtať sa - kedy už konečne príde posledná? ()

Galéria (674)

Zaujímavosti (13)

  • Podľa marketingového odborníka dokázal jeden diel seriálu zarobiť až 50 000 eur. (Zdroj: cas.sk) (YoZo8)
  • Autorom jednej z epizód je aj Stano Dančiak mladší, ktorý sa podieľal aj na tvorbe počiatočného konceptu seriálu. (Zdroj: medialne.etrend.sk) (tommy187)
  • Natáčení jedné epizody trvalo přes 4 dny. (SONY_)

Reklama

Reklama