Reklama

Reklama

Horná Dolná

(seriál)
  • Česko Horná Dolná (festivalový názov)

Série(14) / Epizódy(161)

Obsahy(1)

Smiech je najlepší liek! Aj preto Televízia Markíza prináša na televízne obrazovky nový seriál s veľavravným názvom Horná Dolná. Vtipné príbehy svojráznych dedinských postavičiek si nepochybne zamilujete na prvý pohľad. Obyvateľmi Hornej Dolnej sú napríklad ambiciózny starosta, ktorý je voľnom čase vášnivým rybárom, kňaz, ktorý statočne bojuje s pokušeniami, ktoré mu prináša život, či policajt, ktorý sa venuje aj takej závažnej kriminalite ako stratený bicykel. Uvidíte, aké je to byť najväčším frajerom v dedine a zasmejete sa aj na súperení dvoch energických žien o priazeň mužov v obci. (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (131)

Dale 

všetky recenzie používateľa

Máme tu ďalší pokus o slovenský komediálny seriál, čo je dosť odvážne, vzhľadom na to, ako dopadla väčšina predošlých. Casting je veľmi sľubný, keď len ťažko by sme našli na Slovensku lepších komediálnych hercov, no oveľa dôležitejšie bude, akú pôdu im pripravia scenáristi. Prvá časť s témou volieb mala pár svetlých momentov, predovšetkým v spojitosti s postavou farára Majeského. Druhá časť s kamionistom ale už tak dobre nepôsobila, akoby všetky komediálne nápady už došli. Seriál určite má potenciál stať sa obľúbeným medzi TV divákmi, keďže je postavený na rovnakom princípe ako úspešné Troškove "komédie" - dedinské prostredie s jednoduchými až prostoduchými postavičkami, ktoré produkujú rovnako jednouchý humor pre masy, navyše nechýbajú ani miestni dedinskí neherci. Formulka na úspech ako stvorená, no čo sa týka kvality, má to presne opačný efekt. Takže po dvoch častiach sa mi to zatiaľ javí mierne lepšie ako "troškoviny" a keď budú mať časti dostatočne zaujímavé témy, tak by to mohlo byť občas aj vtipné, zatiaľ som sa ale príliš nebavil. Dodatok po roku - môj dojem aj hodnotenie seriálu išli hore. Nájdu sa časti, keď sa skoro nezasmejem, no väčšinou je to celkom v pohode a aj napriek zameraniu na jednoduchého diváka sa v seriáli vyskytuje dosť podarených vtipov a narážok. Hlavne niektoré charaktery postáv sú prekvapivo dobre vymyslené, či už Kubovčíkov policajt, Heribanov MBčkár alebo Landlov pijan. Takéto prepracované postavy by sme v Troškových komédiách hľadali márne, aj keď ide o tradičné jednoduché postavy s IQ do 80, majú niečo do seba, čím dokážu strhnúť pozornosť a zabaviť diváka. A páči sa mi aj hudobná zložka, či už Morricone alebo československé odlies hity sú vybraté veľmi vhodne k daným situáciám a k letnému seriálu sa fakt hodia. 50% ()

palo272 odpad!

všetky recenzie používateľa

Serial ktory svoju komiku postavil na najotrepanejsich stereotypoch a najprvoplanovejsich kontrastoch. Jedna postava kona hlupejsie ako druha ved ako jednoduchsie odmotivovat a vytvorit komediu? Zakladna zapletka, volby, postrada konflikt medzi strykom a synovcom, dvoch kandidatov na starostu, a vobec (kolkokrat sme ich za diel videli v spolocnej interakcii?), vsetko sa deje zrazu, nic nie je vybudovane, a kazdy motiv s nejakym dramatickym potencialom je v uvode zasliapany do zeme / kradez jedneho z kandidatov ktora moze ohrozit volby; cela linia zeny ktora dostala podmienku ze si ju jej frajer zobere, len ak to vyhra kandidat ktory podla neho nema sancu uspiet, a preco si vlastne vsetci myslia ze uspiet nemoze?(vidime len ostatnych vysmech) a naozaj divakom staci aby jeho popud kandidovat bol motivovany len jednym rozhovorom s krcmarkou do ktorej je zamilovany?/ ... Nevadila by mi hyperbola v podobe akrobacii farara, ci navstevy Vatikanu (hoc aj keby prisiel sam papez) ale ak bude serial ponukat perly akou bola scena s metylalkoholom, tak to autorom scenara a vsetkym ktori si ho precitali a aj potom sa na nom podielali tlieskam... Dufam ze divaci nie su hlupi ako si o nich zrejme tvorcovia myslia, ked im takyto paskvil ponukaju a prestanu cim skor tento skvost tv produkcie pozerat. Tak nieco zle napisane som davno nevidel, o co viac ma prekvapuje vyjadrenie ze tento serial bol dlho pripravovany. Tadialto cesta k dobremu slovenskemu sitcomu nevedie... ()

Reklama

Arsenal83 odpad!

všetky recenzie používateľa

Markíza dnes oznámila, že po ôsmich rokoch tento komediálny seriál končí. Údajne komediálny. Mal skoro 200 častí, no bolo tam tak jeden a pol vtipu, aj to ešte na začiatku. Postupne sa stal len ukážkou mentálnej úrovne časti slovenskej populácie a vysielaním pre nižšie formy života. Avšak primitívi nemusia zúfať. Markíza určite čoskoro príde s nejakou Dolnou Hornou, aby naďalej kŕmili stádo supergýčom a výplachom. ()

helrohir 

všetky recenzie používateľa

Po štyroch videných častiach môžem snáď konečne ohodnotiť túto "komédiu". Pred prvým dielom som mal celkom vysoké očakávania, pretože sitcom je snáď jediný žáner, v ktorom aj slovenské seriály môžu ponúknuť niečo neokukané a zábavné (viď "Susedia" alebo "Profesionáli"). Ale tento dedinský typ humoru ma takmer vôbec nezaujal, len sem tam sa objaví niečo fakt zábavné, takže určite som sklamaný a zvyšné diely už radšej odignorujem. ()

dustur 

všetky recenzie používateľa

Musím skonštantovať ,že po dlhom až po velmi dlhom čase ,sa na Slovensku podaril nakrútiť seriál ,ktorý je vtipný ,a každá jedna sranda a hlášky my sedia v tomto seriály.... Premňa my každý z hercov ,kto v tomto hraje príjemne sadnú či už Petra Polnišová ,Marek Majeský , Matej Landl , Zuzka Sebová a takisto ostatný sú príjemne zábavny.... Dobre musím,uznať že možno nie každému sa páči tento druh srandy... ,ale mne to prišlo po dlhom čase fakt vtipné,a možno že moje hodnotenie bude troška vysoké,ale mne tento seriál sadol.... ,a ja dávam ( 4/5 ) ()

Galéria (674)

Zaujímavosti (13)

  • V epizóde s názvom "Návšteva" je si v scénke, keď Ďuro a Sojka idú do mesta, v odraze bočného skla auta možné všimnúť kameramana. (Johnny.ARN)
  • Úvodnú pieseň k seriálu naspieval Peter "Kuko" Hrivňák z kapely Horkýže Slíže. (Domineus)
  • Natáčanie prebehlo v dedine Nová Lehota pri Novom Meste nad Váhom. V skutočnosti obec nemá rybník, má dva kostoly (katolícku kaplnku svätého Antona Padovského a neoromansky evanjelicky kostol) a približnú rozlohu 18 km² s populáciou 199 obyvateľov. Televízia Markíza vytvorila aj interaktívnu mapu s popisom miest, ktoré sa vyskytujú v seriáli. Dva mesiace sa nakrúcalo bez štúdiových rekvizít a ateliérov, takže náklady na výrobu neboli finančne náročné. Miestni občania dostali za komparz od 10 do 30 eur. Lepšie boli na tom tí, ktorí požičiavali štábu svoje pozemky. Tí dostávali 20 eur za hodinu. A aj herci brali za nakrúcanie menej ako obvykle. (PATWIST)

Reklama

Reklama