Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Dobrodružný
  • Krimi

Recenzie (1 620)

plagát

The Eight Hundred (2020) 

Po technickej a vizuálnej stránke je tento film absolútna špička. Kamera je vynikajúca, strih prehľadný a bojové scény sú vďaka tomu luxusné. Vcelku oceňujem aj to, že film sa nezameriava na jednu postavu, ale na celkovú situáciu. Je pravdou, že pri niektorých scénach (vztyčovanie vlajky, beh cez most) je to s pátosom cez čiaru, a taktiež mnohé scény, kde sa práve nebojuje, sú tiež občas prázdnou výplňou. Chcelo by to film aspoň o pár minút skrátiť, ale vo všeobecnosti som si ako fanúšik vojnových filmov tento kúsok užil. 70%.

plagát

There Be Dragons (2011) 

Nuž, od tohto filmu som dostal niečo iné, než som pôvodne očakával. Miesto expresívnej vojnovej drámy film skôr osciluje medzi religióznou témou, osobnou zradou, a v menšej miere je tam predsa len aj zobrazená aj tá vojna. Mnohé scény odzrkadľujú bolesť, zmätok a agóniu tejto náročnej doby, ale ako celok je film skôr zmätený a spletitý. V tomto prípade by príbehu určite prospelo, keby bol rozprávaný priamočiarejšie. Herecké výkony sú tiež slabšie, na druhej strane ma však celkom zaujala kamera a celkové vizuálne poňatie filmu. 50%.

plagát

Lev pouště (1981) 

Vynikajúci vojnovo/životopisný príbeh, ktorý sa môže kľudne porovnávať aj s takým Lawrencom z Arábie. Film prináša autentický obraz doby s akurátnou výzbrojou, technikou aj kostýmami, a pýšiť sa smie taktiež vysoko kvalitným strihom aj zvukom, skvelými špeciálnymi efektami, kaskadérskymi kúskami a celkovo kvalitne spracovanými bojovými scénami. Nemenej silné sú aj scény utrpenia miestneho obyvateľstva v dôsledku brutálnych represií zo strany fašistického Talianska. Anthony Quinn v hlavnej úlohe je stelesnením charizmy a takmer okamžite si získava divácke sympatie. A podobne výrazný je aj jeho protivník v podaní Olivera Reeda. Tento film je podľa mňa veľmi nedocenený. 80%.

plagát

Princezná a žaba (2009) 

S týmto filmom sa Disney vrátil v čase k tradičnej oku lahodiacej 2D animácii (čo je potešujúce), ale taktiež je príbeh klasické romantické klišé a nezaujímavými spievanými pasážami (čo už tak potešujúce nie je). Zaujímavé je však prostredie aj doba, v ktorej je príbeh zasadený, a prostredie New Orleans, bariny či voodoo cult dokážu aspoň čiastočne ozvláštniť jednoliaty príbeh. Celkovo film zanechal zmiešané dojmy. 60%.

plagát

Michael Collins (1996) 

Film je rozsiahla historická dráma zameraná na život jedného zo zakladateľov slobodného Írska. Liam Neeson v hlavnej úlohe dominuje celému filmu a na jeho výkone a charizme je postavený celý film. Samozrejme nielen on podáva oduševnený herecký výkon, ale určite za pozornosť stojí aj Alan Rickmann či Aidan Quinn. Do svojej niečo cez dve hodiny dlhej stopáže sa film snaží narvať čo najviac informácií a scén, aby pokryl všetky dôležité aspekty daných udalostí, čo však v niektorých chvíľach môže pôsobiť nesúrodo. Ono aj tá romantická línia s Juliou Roberts tomu z obsahového hľadiska veľmi nepomáha. A celkovo je dej plný týchto nuáns medzi osobnými problémami a vlasteneckou povinnosťou. Nuž a hudba, kamera či výprava sú prvotriedne remeslo hodné ocenení. 80%.

plagát

Zbohom, baby (2007) 

Affleckov režisérsky debut nás prenesie do bezútešného, špinavého a drogami prekypujúceho predmestia Bostonu, kde hladinu zdanlivého "pokoja" preruší zmiznutie malého dievčatka. Film je zmesou kriminálky a drámy, pričom neskĺzava do patetickosti, nudy ani bežného žánrového klišé. Príbeh je naozaj vyšperkovaný, čaká nás jeden zvrat za druhým, a keď si myslíte že už je koniec, príde v závere ešte silnejšia morálna dilema, ktorá zamáva snáď každým divákom. Film pôsobí naozaj veľmi autenticky vo všetkých smeroch, od prostredia až po správanie sa postáv. Dôležitou zložkou finálneho vyznenia filmu sú aj herecké výkony, a to nie len na Oscara nominovaná Amy Ryan, ale aj skúsení matadori Freeman a Harris majú čo povedať a predviesť. Za mňa asi najlepší Affleckov režijný počin. 90%.

plagát

Blesk (2008) 

Po pár nepodarených animákoch tohto štúdia, sa tvorcovia konečne vzopli a vytvorili tento vynikajúci film, ktorý bravúrne kombinuje výborný príbeh aj úderný humor. Proste vynikajúci rodinný film pre všetky generácie. Okrem príbehu prišlo určite zlepšenie aj v animácii, dizajne postáv, prostredia, a taktiež hudba má niečo do seba. 75%.

plagát

Varšavská bitva 1920 (2011) 

Z pohľadu technického prevedenia je film celkom schopným vojnovým kúskom, vojnová atmosféra je citeľná, a vďaka štedrému rozpočtu sa môžeme kochať dobovou technikou, výzbrojou, kostýmami, a proste výprava celkovo je na vysokej úrovni. Z obsahového hľadiska však film už trochu pokrivkáva. Chýba tu kvalitnejšia dramatizácia deja, nie len prosté striedanie scén z bojiska a zázemia. Taktiež mám radšej vojnové filmy, ktoré sa skôr zamerajú na realistickosť a utrpenie človeka, než na prehnaný patriotizmus a prepatetizované scény, pretože Poliaci síce bojujú s boľševikom, ale mnohé scény svojím prevedením pripomínajú práve klasickú sovietsku vojnovú tvorbu. Postavy sú tiež málo prepracované, a divák si nedokáže vytvoriť vzťah ani len k hlavnej postave. Na druhej strane, pohľad na Nataszu Urbansku mi dokázal spríjemniť tento film. 55%.

plagát

Yellowstone (2018) (seriál) 

Veľmi dlho som rozmýšľal, či sa do tohto seriálu vôbec pustím, a na pochybách som bol hlavne po zhliadnutí oboch prequelových projektov, ktoré ma nebavili až tak ako som pôvodne čakal. Ale našťastie som tomu dal šancu a vyplynulo z toho celkom pozitívne prekvapenie. V seriáli sa prelína niekoľko dejových línií, a každá z nich ma bavila. Žánrovo je seriál tiež pestrý, nakoľko tu vidíme kombináciu moderného westernu, rodinnej ságy či kriminálky. Postavy sú výborne napísané, a kvitujem veľmi dobrý výber hercov. K tomu treba pripísať krásne prostredie či vhodne zvolenú hudobnú zložku. Občas sú niektoré epizódy mierne rozťahané, a taktiež ma trochu sklamala záverečná epizóda, ale na ďalšie série sa teším. /75%/.

plagát

Muž menom Ove (2015) 

Hneď na začiatok spomeniem, že cca pred pol rokom som videl americký remake tohto filmu s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe, a musím povedať, že v remaku bolo zobrazené prakticky to isté ako aj v tomto originálnom príbehu. Preto ma v tomto filme nič neprekvapilo, a opäť som bol svedkom príbehu o starom mrzútovi, ktorý sa postupne mení na vrelého starého pána. Dej je kombináciou drámy, ale aj občas dosť čierneho humoru. Postavy sú však zväčša stereotypné, a dej čím ďalej tým viac tlačí na emocionálnu pílu, až sa dostaneme do slzotvorného záveru. V porovnaní s remakom je to zhruba na tej istej úrovni. 60%.