Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Dobrodružný
  • Krimi

Recenzie (1 627)

plagát

Ulica Cloverfield 10 (2016) 

V prvom rade treba podotknúť, že názov filmu je trochu zavádzajúci. Hoci je údajne súčasťou toho istého univerza ako pôvodný "Cloverfield", avšak obsahom je niekde úplne inde a kľudne mohol film vystupovať nezávisle a s iným názvom. Film funguje ako mix rôznych žánrov, či už psychologická dráma v podobe skupiny ľudí uzavretých pred vonkajším svetom, ale z času na čas sa objavujú aj prvky hororu. Niekedy tok deja plynie pomaly a nezáživne, občas si na diváka tvorcovia pripravia aj nejaké to prekvapenie.  Finále je možno trochu prekvapivé, ale zároveň je aj najintenzívnejšou časťou filmu. John Goodman v hlavnej úlohe exceluje. 60%.

plagát

Útok na maratón: Teror v Bostone (2016) 

Američania majú radi filmy, ktoré zobrazujú mimoriadne udalosti, naviac ak sú podľa skutočného príbehu a ukazujú hrdinstvo a spolupatričnosť bežných ľudí.  Tento film je dokonalým stelesnením oných ingrediencií, plus na začiatok pridáva aj zopár príbehov obyčajných ľudí, ktorých osudy sú späté s osudnými udalosťami, a ich rozuzlenie nás v podstate sprevádza až do záverečných titulkov. Pre určitých ľudí ide zrejme o ušľachtilý spôsob rozprávania príbehu tak, aby vyvolal aj nejaké emócie či pocity súnaležitosti. Lenže u ostatných sa nemusia tieto pokusy o presýtenie dramatizáciou inak konzistentného a sebestačného príbehu stretnúť s pozitívnou odozvou. Mňa osobne film bavil v pasážach vyšetrovania, kde sa vyskytne viacero napínavých situácií či dokonca excelentná prestrelka. Inde sa už veľmi tlačí na city a film nemá občas ďaleku ku gýču. Čo sa týka hereckej zostavy, jediný mi nesadol hlavný hrdina Mark Wahlberg, pretože na túto rolu by som si predstavil skôr charakternejšieho herca. 60%.

plagát

Ralph Rozbi-to (2012) 

Tento film je právom považovaný za jednu z najlepších novodobých disneyoviek, a zároveň sa môže smelo zaradiť k najlepším filmom zameraným na videoherný koncept. Veľká časť filmu, hlavne teda v úvode, môže byť kľudne označená za poctu klasickým starým hrám, pričom celý tento svet je premyslený do najmenších detailov. Druhá polovica filmu už rozvíja tradičný filmový príbeh, kde nie je núdza o zábavné situácie, ale aj morálne ponaučenia. Formálne stránka filmu vrátane animácií, farebnej palety či hudby sú vynikajúce. Pre mňa to celé bola rozhodne zábavná atrakcia. 80%.

plagát

Cloverfield: Monštrum (2008) 

Clovefield vo svojej podstate nie je príliš originálny film, nakoľko ide viac menej o nejaký béčkový monster film, kde sa partia hlavných postáv snaží prežiť jeho deštrukčné chúťky. Avšak zvolená forma ručnej kamery dáva filmu úplne nový rozmer, keď sa divák ocitá takmer v centre diania a prežíva v podstate rovnaké emócie ako hlavní hrdinovia. A hlavne atmosféra je v tomto prípade vybičovaná na maximum. Z vizuálneho hľadiska je forma ručnej kamery trocha nevýhodou, ale celková intenzita zážitku je na vysokej úrovni. 80%.

plagát

Tajemnica Westerplatte (2013) 

Film sa zameriava na úplný začiatok druhej svetovej vojny, keď Nemci napadli počtom slabú poľskú posádku pri meste Gdaňsk. V rámci poľskej histórie ide určite o významnú a oslavovanú udalosť, avšak jej najnovšie filmové spracovanie nedosahuje potrebných kvalít na plnohodnotné zobrazenie oných udalostí. V prvom rade pôsobí film lacnejším a takmer televíznym dojmom. Bojové scény nie sú úplne zlé, ale nie je to ani nič, čo by stálo za výraznú pozornosť. Za svetlý moment možno považovať herecké výkony a určitý revizionistický podtext, ktorý z filmu nerobí patetické heroizujúce divadlo, ale skôr psychologickejšie zameraný film, ktorý sa nebojí zobraziť aj slabosti, rozpory a neistotu v radoch poľských obrancov. 50%.

plagát

Let (2012) 

Úvodných cca 30 minút tohto filmu je napínavé a strhujúce divadlo, ktoré divácke očakávania nabudia na veľmi vysokú mieru. Postupne však príde nečakané vytriezvenie, pretože film je zvyšok času postavený na schematickej zápletke, ktorá sa snaží vyriešiť leteckú nehodu z úvodu filmu. Mimo pár zaujímavostí z vyšetrovania, o dušu hrajúceho Denzela či pár výstupov Johna Goodmana tu nie je nič zaujímavé, a film je preplnený prázdnym moralizovaním a prvoplánovým posolstvom. Od Zemeckisa by človek čakal niečo osobitejšie. 60%.

plagát

Mimic (1997) 

Guillermo del Toro je rozhodne filmový vizionár a určite má cit pre skvelé rozprávanie filmových príbehov. "Mimic" je jeden z jeho prvých počinov, ale aj tu dokáže vydolovať zopár pamätných scén. Celkom sa mi pozdáva aj práca s budovaním atmosféry. Na druhej strane je tu pár šablónovitých, či vyslovene otravných (chlapec s lyžičkami) postáv, slabšie vizuálne efekty a celkovo veľmi jednoduchý a svojej dobe poplatný príbeh. 50%.

plagát

The Eight Hundred (2020) 

Po technickej a vizuálnej stránke je tento film absolútna špička. Kamera je vynikajúca, strih prehľadný a bojové scény sú vďaka tomu luxusné. Vcelku oceňujem aj to, že film sa nezameriava na jednu postavu, ale na celkovú situáciu. Je pravdou, že pri niektorých scénach (vztyčovanie vlajky, beh cez most) je to s pátosom cez čiaru, a taktiež mnohé scény, kde sa práve nebojuje, sú tiež občas prázdnou výplňou. Chcelo by to film aspoň o pár minút skrátiť, ale vo všeobecnosti som si ako fanúšik vojnových filmov tento kúsok užil. 70%.

plagát

There Be Dragons (2011) 

Nuž, od tohto filmu som dostal niečo iné, než som pôvodne očakával. Miesto expresívnej vojnovej drámy film skôr osciluje medzi religióznou témou, osobnou zradou, a v menšej miere je tam predsa len aj zobrazená aj tá vojna. Mnohé scény odzrkadľujú bolesť, zmätok a agóniu tejto náročnej doby, ale ako celok je film skôr zmätený a spletitý. V tomto prípade by príbehu určite prospelo, keby bol rozprávaný priamočiarejšie. Herecké výkony sú tiež slabšie, na druhej strane ma však celkom zaujala kamera a celkové vizuálne poňatie filmu. 50%.

plagát

Lev pouště (1981) 

Vynikajúci vojnovo/životopisný príbeh, ktorý sa môže kľudne porovnávať aj s takým Lawrencom z Arábie. Film prináša autentický obraz doby s akurátnou výzbrojou, technikou aj kostýmami, a pýšiť sa smie taktiež vysoko kvalitným strihom aj zvukom, skvelými špeciálnymi efektami, kaskadérskymi kúskami a celkovo kvalitne spracovanými bojovými scénami. Nemenej silné sú aj scény utrpenia miestneho obyvateľstva v dôsledku brutálnych represií zo strany fašistického Talianska. Anthony Quinn v hlavnej úlohe je stelesnením charizmy a takmer okamžite si získava divácke sympatie. A podobne výrazný je aj jeho protivník v podaní Olivera Reeda. Tento film je podľa mňa veľmi nedocenený. 80%.