Reklama

Reklama

The Last of Us

(seriál)
Trailer 3
USA, (2023–2025), 16 h 7 min (Minutáž: 43–80 min)

Hrajú:

Bella Ramsey, Pedro Pascal, Gabriel Luna, Merle Dandridge, Jeffrey Pierce, Nico Parker, Murray Bartlett, Con O'Neill, Anna Torv, Troy Baker, Storm Reid (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(18)

Dvacet let po zániku moderní civilizace je otrlý přeživší Joel najat, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie z nebezpečné karanténní zóny. Oba se musí vydat na cestu napříč Spojenými státy a spoléhat jeden na druhého, aby přežili. (HBO Max)

Recenzie používateľa BrooksW.Here k tomuto seriálu (10)

Season 1 (2023) (S01) 

"When you're lost in the darkness look for the light." _____________ Na zhliadnutie seriálového The Last of Us som sa veľmi tešil (hneď na začiatok musím spomenúť, že hru som nehral 😉), ešte teraz si presne pamätám, aké nadšenie mnou lomcovalo počas pozerania prvej epizódy a ako som sám sebe hovoril, že finálna epizóda v marci je ešte veľmi ďaleko... Ale teraz už je to tu. Prvá séria skončila a moje nadšenie je už trochu menšie ako bolo na začiatku, ale stále tu je nespočet vecí, ktoré by som vynachválil (ale bohužiaľ sa nájdu aj také, ktoré ma veľmi nepotešili, dokonca aj sklamali)... Začnem zľahka – kamera je výborná (ale to je u HBO už všeobecne známy fakt 😄) vizuál je fantastický, tvorcom sa perfektne podarilo zobraziť atmosféru polorozpadnutého sveta (scény v mestách sú neskutočné!), ďalej aj herci predviedli obdivuhodné výkony (samozrejme, že na prvom mieste sú Pedro Pascal a Bella Ramsey, to je hádam jasné), ale najprecíznejšiu prácu podľa mňa aj tak odviedli maskéri – vzhľad všetkých nakazených je dokonalý, naozaj z nich ide hrôza, ale práve v nich podľa mňa spočíva aj najväčší problém celého seriálu... Nakazených je tu naozaj málo (skutočnú zábavu si s nimi užijete iba v druhej a piatej epizóde), v posledných štyroch častiach bolo pre mňa najväčším sklamaním to, že sa tam dokopy objavili iba 2 infikovaní (nákupné centrum v 7. epizóde a úvodný flashback vo finálnej časti). Rozumiem, že príbeh TLOU je hlavne o postavách, ale naozaj nemôžem uveriť tomu, že by aj v hre bolo takto mizerne málo nakazených... Toto by som hneď prepojil s jednou ďalšou výhradou – Joel a Ellie prešli cez celé Spojené štáty, ale aj napriek tomu mi ich cesta prišla celkom jednoduchá... Určite by tomu prospelo viac nástrah a nebezpečenstiev... Ale tým samozrejme nechcem povedať, že som sa žiadnych napínavých sekvencií nedočkal, keď už sa tam nejaké aj našli, tak vždy boli nadmieru prepracované a nervydrásajúce (prvý stret s clickermi, horda s Bloaterom...), ale aj tak som čakal, že tam takýchto pasáží bude trochu viac... Ale to nemení nič na tom, že sa jedná o naozaj kvalitné predstavenie, ktorému nemôžem dať viac ako 8,5 varovných výstrelov z 10... Už teraz sa teším na to, ako si jedného dňa dám "rewatch" tohto seriálu (najlepšie pred druhou sériou) a ako si všetky jeho epizódy pozriem na jeden záťah. _____________ "Dead people can't be infected." ()

Když se ztratíš v temnotě (2023) (S01E01) 

"When you're lost in the darkness look for the light." _____________ Som neskutočne ohromený... Ako takmer úplný neznalec pôvodnej hry (pred zhliadnutím seriálu som si vyhľadal iba pár základných faktov) som do tohto seriálu išiel s tým, že neviem, čo mám čakať. Ohlasy kritikov boli mimoriadne pozitívne a to ma navnadilo ešte viac a bezpochyby musím s ich názormi súhlasiť... Prvá epizóda The Last Of Us je niečo neuveriteľne skvostné. Už úvodná polhodina odohrávajúca sa kúsok pred začiatkom apokalypsy je geniálna – atmosféra v nej je perfektne vygradovaná až doslova do bodu varu. Potom preskočíme naspäť do súčasnosti, kde sa oboznamujeme s novým prostredím a vlastne aj s tým, ako musí takmer zničená spoločnosť fungovať. No, a záver s Depeche Mode bol pre mňa doslova dych vyrážajúci... Už za túto časť patrí tvorcom ohromná poklona, nedokážem pochopiť, ako sa im podarilo nastaviť latku už na začiatku takto vysoko... Ak kvalita zostane na tejto úrovni až do konca seriálu, tak je dosť možné, že sa jedná o jedno z najlepších diel postapo žánru ako takého... Už teraz sa teším na ďalší diel, prvýkrát v živote sa mi stalo, že pondelok bol tým najlepším dňom v týždni... ()

Nakažení (2023) (S01E02) 

"Now they now where you are, now they come... You're not immune for being ripped apart." _____________ Moje nadšenie z prvej časti neopadlo, ale tu ešte viac zosilnelo. Už úvodný flashback dodáva celému príbehu ešte viac realistickosti a dojmu, že by sa dané udalosti naozaj mohli stať, uvedomujeme si, že ľudstvo muselo šíreniu huby zabrániť akýmkoľvek, dokonca aj tým najkrutejším možným spôsobom... Potom sa opäť vraciame do súčasnosti, ktorá nám ponúka úchvatnú prehliadku zničeného mesta (ktoré mne osobne veľmi pripomínalo úvod 9. série TWD), ktoré na prvý pohľad pôsobí prázdne, ale nič nie je tak, ako sa môže zdať... A práve to mám na postapokalyptických snímkoch najradšej – fascinujú ma pohľady na mŕtvolne vyľudnené a tiché veľkomestá (názov The Last of Us je nesmierne výstižný!), v ktorých (teda aspoň v tomto prípade) vládne naozaj nemilosrdne nervydrásajúca atmosféra... K tomu táto epizóda ešte po celý čas geniálne buduje napätie až po samý strop, kde všetky nepríjemné a úzkostné pocity vyvrcholia prvým oficiálnym stretnutím s clickermi... Jediným mínusom tejto epizódy je jej stopáž, ktorá mohla byť aspoň o takých 15 minút dlhšia, pretože 50 minút seriálu na týždeň je pre mňa strašne málo (sila zvyku 😐). Ale aj napriek tomu kvalita stále siaha mimoriadne vysoko... Po prvýkrát v živote môžem úprimne povedať, že sa teším na najbližší pondelok... ()

Long Long Time (2023) (S01E03) 

"I'm really hungry. I haven't eaten for two days. That doesn't sound as bad when it's said out loud." _____________ Z prvých troch častí bola pre mňa práve táto zo všetkých najemotívnejšia (dokonca ešte viac ako srdcervúci úvod v prvej epizóde) a aj keď môže pre množstvo divákov pôsobiť iba ako výplň, brzda alebo obrovská odchylka od pôvodného príbehu (aktuálne percentuálne hodnotenie tejto epizódy hovorí za všetko), tak mne osobne to nijako neprekážalo (asi je to tým, že som nehral hru). Dozvedáme sa tu viac o príbehu Billa a Franka (pre neznalcov hry, ako ja, to boli dve úplne nové postavy), ktorého výsledný dojem je (aspoň pre tolerantných divákov) naozaj mimoriadne silný – pri poslednej večeri Billa a Franka som mal husiu kožu a slzy na krajíčku... A aj keď dejová linka o ich vzťahu takmer nijako neovplyvnila hlavný príbeh, tak si myslím, že sa jedná o naozaj poctivo natočenú a prepracovanú epizódu, ktorú som si vychutnal aj napriek tomu, že som heterosexuál! Ale najlepšie na tom je to, že táto časť nie je postavená iba na príbehu z minulosti, ale brilantne kombinuje aj súčasné dianie v seriáli – úvod pri spadnutom lietadle, kde Joel vysveľuje Ellie počiatky apokalypsy je geniálny, veľmi silná je aj scéna, keď Ellie číta list od Billa, ale potešila aj scéna v aute (A.K.A. vesmírnej lodi 😉). A to isté platí aj o predĺženej stopáži – 75 minút! Prosím, nech aj ďalšia časť bude aspoň takáto dlhá... To by bolo odo mňa ku tretej časti všetko, dúfam, že tá ďalšia poriadne dupne na plyn! ()

Drž mě za ruku (2023) (S01E04) 

"You haven't seen the world, so you don't know. You keep goin' for family." "I'm not family." "No. You're cargo." _____________ Je dosť možné, že toto je prvá epizóda, ktorej hodnoteniu skutočne trochu nadržiavam, ale ja si jednoducho nemôžem pomôcť... Oproti predošlej (a pre niektorých hlavne mimoriadne kontroverznej) časti sa dej opäť o veľa neposunul, ale na druhú stranu táto epizóda vyniká v niečom úplne inom... Na mňa najviac zapôsobila cesta v aute naprieč postapokalyptickým a zničeným svetom za sprievodu chytľavej (a z traileru už celkom známej) skladby od Hanka Williamsa. A k tomu pridajme ešte scénu so spaním v lese, ktorá pre mňa bola z tohto seriálu zatiaľ druhá najnapínavejšia (na prvom mieste sú ešte stále clickeri z druhej epizódy). Potom pribudla už aj prvá prestrelka (aspoň podľa mňa bola bezchybne natočená), Joel s Ellie sa už konečne aspoň trochu zbližujú, no a záver parádne navnadil na ďalšiu časť (tentokrát už stačí čakať iba do soboty, a nie do pondelku!). Jediná vec, ktorú by som vytkol je Melanie Lynskey v úlohe Kathleen, ktorá mi na záporačku a na to, aká mala byť drsňačka, prišla až príliš sladká (veď povedzte, naozaj si myslíte, že by niekto s jej hláskom dokázal streliť človeka do hlavy?). A potom ešte aj tá stopáž... 45 minút je naozaj málo, dúfam, že kratšej epizódy sa už nedočkáme... No nič, to by bolo odo mňa k tejto časti asi všetko, dúfam, že sa v epizóde č. 5 máme na čo tešiť – konkrétne na príchod Bloaterov... ()

Vydržet a přežít (2023) (S01E05) 

"I'm the most wanted man in Kansas City. Although, now, I think you're running a close second." _____________ Tak pre mňa bola táto epizóda (spolu s tou treťou) v rámci výsledného dojmu doteraz asi najsilnejšia. Páči sa mi to, že tvorcovia sa v príbehu úplne bez problémov vracajú do minulosti a vďaka tomu má divák možnosť vidieť príbeh aj z iného uhlu pohľadu ako doteraz. Niekomu to môže pripadať ako naťahovanie, ale podľa mňa sú takéto pasáže úplne na mieste, vďaka nim je príchod nových postáv lepšie dovysvetlený a všetko začne dávať aspoň o trochu väčší zmysel. To pomalšie tempo tomu podľa mňa svedčí a atmosféra, ktorá vás neustále drží v pozore pôsobí ako brilantná predzvesť toho, že záver prinesie niečo veľké a hrozivé... A tak sa aj stalo. Scéna s hordou je doposiaľ asi najakčnejšou pasážou, ktorú nám tvorcovia ponúkli a aj napriek miestami dosť viditeľnému CGI, som opäť (ako už je u mňa pri sledovaní THE LAST OF US zvykom) zostal v nemom úžase. Predstavil sa nám prvý BLOATER, a musím povedať, že z neho naozaj ide strach a maskéri (tak isto ako v prípade clickerov z druhej epizódy) opäť odviedli šialene dobrú prácu. No, a ten záver, z toho ma mrazilo ešte viac ako z Bloatera... Hru som nehral a asi preto bol pre mňa tento zvrat taký nečakaný, dúfam, že sa nejakých takýchto "plot-twistov" v najbližších epizódach ešte dočkáme... Aktuálne tempo, akým sa seriál posúva mi neskutočne sedí, som zvedavý, čo príde nabudúce... ()

Rodina (2023) (S01E06) 

"You got any advice on the best way west?" "Yeah... Go east." _____________ Tak za mňa je toto opäť výborná, miestami až "artová" epizóda, ktorá je jednou z najlepších častí, ktoré boli doteraz odvysielané. Celý ten zimný "setting" je naozaj zaujímavý, kamera je zo všetkých epizód doposiaľ najprepracovanejšia, zábery na zimnú krajinu mi doslova vyrážali dych, ale hlavne mi už Joel s Ellie naozaj prirástli k srdcu (každou časťou som sa k tomuto okamžiku stále viac a viac blížil, ale až teraz som si ich obidvoch definitívne obľúbil na 100 %, dokonca aj Ellie, ktorá mi konečne prestáva prekážať 😀). Okrem toho tvorcovia aj šikovne prehĺbili Joelovu postavu tým, že poukázali na jeho panické záchvaty... Jediná vec, ktorú by som vytkol je malé množstvo prekážok, ktoré Joel s Ellie musia prekonať, pretože inak ich cesta cez Ameriku pôsobí celkom pohodovo (to je iba môj dojem) – bolo by naozaj zaujímavé sledovať nejakých zamrznutých nakazených alebo niečo podobné... Ale s istotou môžem povedať, že záver vám to úplne vynahradí – posledné 3 minúty tejto epizódy ma úplne rozdrtili, som naozaj zvedavý, ako vydržím teraz celý týždeň čakať na ďalšiu časť! A tomu všetkému dodáva na kvalite ešte aj parádny soundtrack, ktorý som si zaradil do svojho pravidelného playlistu (a to som ani nehral pôvodnú hru 😅)... Zhrniem to piatimi slovami: Nemôžem sa dočkať budúceho pondelku! ()

Napospas (2023) (S01E07) 

"You scared me." "That was the point." _____________ Po vynikajúcej šiestej epizóde som čakal, že každá ďalšia časť už bude iba lepšia a lepšia a latka bude mieriť už iba vyššie a vyššie, ale akonáhle som sa dopočul, že epizóda č. 7 sa od hlavného príbehu odkloní (podobne ako tretia časť), tak moje nadšenie tak trochu opadlo... V (už spomenutej) tretej epizóde mi takéto odklonenie nevadilo, pretože tam sa flashbacky aspoň trochu prepájali s prítomnosťou a aj konečný dojem z tej časti bol pre mňa naozaj silný, ale tu sa jedná o takmer úplne samostatne stojacu epizódu, ktorá na prvý pohľad nemá s hlavnou dejovou líniou spoločné skoro nič (tieto dva príbehy sú prepojené iba vďaka Ellie) a vo výsledku pôsobí ako mierne zbytočná brzda, pretože neprináša žiadny posun v príbehu, čo je v rámci celkového počtu deviatich epizód dosť nevýhodné... Som naozaj zvedavý, či sa to tvorcom podarí nejako solídne uzavrieť a veľmi dúfam, že záver nebude uponáhľaný (finálna epizóda má mať iba 45 minút!)... No v konečnom dôsledku táto časť aj tak predstavuje príjemný nadštandard, ktorý sa na nič nehrá a všetko zobrazuje pekne a obyčajne, tak ako to naozaj je... Jediná škoda je to, že sme sa nedozvedeli skoro nič o tom, čo bude s Joelom ďalej (na to som bol najviac zvedavý), ale aspoň mám o dôvod viac, aby som sa mohol tešiť na najbližší pondelok... ()

V časech nouze (2023) (S01E08) 

"You won't survive out there for long." _____________ Po slabšej siedmej epizóde moje očakávania už naozaj nemohli byť vyššie a s istotou môžem potvrdiť, že tvorcovia ma nesklamali... Síce táto časť začína veľmi pomaly a pokojne (avšak nie nudne!), tak aj napriek tomu sa po celých tých 50 minút stáva stále viac a viac pútavejšou. Už od prvého stretnutia Davida s Ellie som mal pocit, že sa bude jednať o naozaj zaujímavú epizódu, kde sa dozvieme niečo viac o novej skupine a o stravovaní po apokalypse, ale nakoniec mi prišlo, že tvorcovia už nie sú ochotní venovať toľko času zbytočnostiam (v prvých epizódach to bolo úplne inak) a idú sa vrhnúť rovno do finále – udalosti z ničoho nič nabrali nečakane strmhlavý spád (čo nemyslím v zlom, odvtedy už to malo ten správny drive...) a všetko sa mimoriadne urýchlilo. Neviem, či to príbehu prospelo alebo nie, no podľa mňa skôr áno (opäť zopakujem, že hru som nehral, takže môj názor sa vzťahuje iba k tomuto seriálu, nemám ho s čím porovnať)... Honba preživších za Ellie nemala chybu, bola veľmi napínavá a pekne natočená, no a to finále ma úplne dostalo... Záverečný požiar a bitka v reštaurácii sú podľa mňa jedným z najlepších momentov, akých sme sa v tomto seriáli zatiaľ dočkali – naozaj som nečakal, že nám tvorcovia naservírujú takúto dychberúcu scénu, pri ktorej nebudem môcť odtrhnúť oči od obrazovky... Ale aj napriek tomu si myslím, že The Last of Us trpí jedným veľkým nedostatkom – na mysli mám počet nakazených... Clickerov sme sa zatiaľ dočkali iba v dvoch častiach, Bloater tam bol iba jeden a Runneri boli asi iba v polovici epizód... Netvrdím, že je to niečo, čo by mi nejako veľmi prekážalo, ale jednoducho si myslím, že tvorcovia by do seriálu mohli vložiť viac nakazených... Pre mňa za mňa nech majú tie časti aj hodinu a pol, vadiť mi to nebude... Práve kvôli tomu dúfam, že sa ich dočkáme aspoň v poslednej epizóde...  A HOR SA DO FINÁLE!!! ()

Hledej světlo (2023) (S01E09) 

"Please, you can't kill me." "I have to, or else you'd just keep coming after her." _____________ Bál som sa, že finálna epizóda bude so svojimi 43 minútami veľmi uponáhľaná a vôbec ma nepotešilo, že som mal tak trochu pravdu... Všetko, čo malo byť povedané vlastne aj v príbehu bolo, ale jednoducho aspoň takých 20 minút navyše by tejto časti určite prospelo... Už úvodná scéna pred introm sa zbytočne tiahne a zároveň pôsobí aj ako menšia brzda, pretože následne sa tvorcovia snažia všetko rýchlo vyriešiť a kvôli tomu celé finále pôsobí veľmi skratkovito (a to ani nehovorím o Marlene, ktorá sa z ničoho nič zjavila v nemocnici)... No dosť už bolo kritiky, radšej sa presuniem k nejakým pozitívam – Bella Ramsey mi ako Ellie už konečne sadla a až teraz mi prišlo, že sa do svojej úlohy na 100 % hodí, ďalej tu máme aj zopár výborných momentov, počínajúc stretnutím so žirafami až po impozantnú, spomalenú streľbu v nemocnici, ktorá mi ako jediná scéna z tejto epizódy prišla naozaj úderná... Ale aj tak bolo pre mňa najväčším sklamaním niečo úplne iné – počet nakazených. Dúfal som, že keď už je toto finálna epizóda, tak sa dočkáme aspoň zopár clickerov, ale nestalo sa... Jediný nakazený tu bol runner, a aj ten bol iba v úvodnom flashbacku... No to aj tak nemení nič na tom, že sa už teraz teším na druhú sériu (strašne verím, že sa v nej dočkáme aj Rat Kinga)... ()

Súvisiace novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (viac)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (viac)

Sebastian Stan bude Donald Trump

Sebastian Stan bude Donald Trump

30.11.2023

Nominant ceny Emmy a Zlatého glóbu Sebastian Stan si po svém výkonu v roli Tommyho Lee z chválené série Pam & Tommy zahraje další excentrickou postavu, známou mimo jiné pro své na veřejnost… (viac)

Reklama

Reklama