Reklama

Reklama

The Last of Us

(seriál)
Trailer 3
USA, (2023–2025), 16 h 7 min (Minutáž: 43–80 min)

Hrajú:

Bella Ramsey, Pedro Pascal, Gabriel Luna, Merle Dandridge, Jeffrey Pierce, Nico Parker, Murray Bartlett, Con O'Neill, Anna Torv, Troy Baker, Storm Reid (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(18)

Dvacet let po zániku moderní civilizace je otrlý přeživší Joel najat, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie z nebezpečné karanténní zóny. Oba se musí vydat na cestu napříč Spojenými státy a spoléhat jeden na druhého, aby přežili. (HBO Max)

Recenzie používateľa Pharao20 k tomuto seriálu (10)

The Last of Us (2023) 

Hodnotiť tento seriál bez porovnávania s hrou je veľmi ťažké, najmä keď sa jedná o moju obľúbenú hru prepracovanú takmer po všetkých stránkach. V hre nechýba krásny príbeh, akcia, dejové zvraty,emócie, napätie, zaujímavé postavy a vzťahy medzi nimi, pričom s väčšinou tých postáv nie je ťažké sa zžiť a fandiť im. Hra vás upúta a aj v ťažkých misiách sa človek snaží prejsť rýchlo ďalej aby vedel ako sa to bude vyvíjať ďalej. Prirodzene som sa na seriál veľmi tešil, ale už na začiatku prišla rana do tváre v podobe hrôzostrašného castingu hlavných postáv a táto rana ma bolela až do konca napriek tomu že som sa veľmi snažil to prekonať. Bella Ramsey je bezkonkurenčne najväčší mínus celého seriálu a som si na 100% istý, že aj keby som hru nepoznal tak seriálová Ellie v jej podaní by si ma určite nezískala, je neskutočne nesympatická až odporná a jej herecký talent je priemerný, pričom v hre je Ellie roztomilo drzá postava ktorú si hráč (divák)proste musí zamilovať. Pedro Pascal herecky tiež neohúri,nepôsobí ako drsňák skôr ako typický štamgast krčmy 4. cenovej kategórie ktorý má toho prepité už celkom dosť ale on sa aspoň trochu na predlohu podobá. Seriálová Tess a Joelova dcéra Sara sú tiež úplne mimo. Seriál si z hry vzal len príbeh, podobné lokácie a mená postáv. Zameriava sa hlavne na tú sentimentálnu časť, snaží sa ísť na city a to často aj odbočkami ktoré už s hrou majú spoločné len veľmi málo. Tie by som aj odpustil, lebo nie sú zlé, ale to by musel mať seriál viac častí a hlavne obsahovať aj nejaké to napätie, akciu či horrorové prvky, ktoré sú v hre samozrejmosťou a ktoré si aj bez porovnávania s hrou táto tématika proste pýta. Je až smiešne že námetom seriálu je nákaza a s nakazenými sa stretávame do trištvrtiny seriálu len dva krát a aj to sa väčšinou objavia len na pár minút. Pozitívami tohto počinu sú lokácie a krásne fantasticky prepracované zobrazenie post-apokalyptického sveta, technické spracovanie seriálu či masky. Suma sumárum prevláda sklamanie. Čakal som seriál ktorý si budem púšťať stále dookola a dostal som dievčenskú verziu The Last of us, ktorú som už ani nemal chuť dopozerať a rozhodne netúžim to vidieť znovu alebo čakať na druhú sériu. ()

Když se ztratíš v temnotě (2023) (S01E01) 

Ako fanúšikovi hry sa bohužiaľ nedokážem vyhnúť porovnávaniu. Je mi jasné a beriem že sa seriál nebude držať hry do bodky, ale základná príbehová línia mohla ostať zachovaná. Jediné čo sa príbehu drží na 90% verne je začiatok, ktorý ako jeden z mála  aspektov aj v hre neznášam a práve pri tom by mi nevadilo keby ho urobili inak. Hold nestalo sa. No a hodnotenie znižuje aj casting ktorý je absolútne otrasný. Mohli tam dať hercov, ktorý by sa aspon trošku podobali na predlohu. Sára, Tess, a hlavne Ellie - to je epic fail. Pokiaľ sa seriál snažím hodnotiť bez porovnávania s hrou, tak by som povedal - skvelý námet, výborný vizuál a technické spracovanie, podpriemerné herecké výkony, otrasné dialógy, nesympatickí herci (komplet všetci), a mierne chaotický scenár, ale rozhodne to je zaujímavé a dám tomu ešte šancu. ()

Nakažení (2023) (S01E02) 

Druhá časť zaujala o poznanie viac ako tá prvá. A to hlavne vďaka nádherne prepracovaným scenériám pustého post-apokalyptického sveta. Prvé stretnutie s nakazenými bolo napínavé a zručne natočené, osobne by som prijal ale trochu viac takejto akcie. Vyvrcholenie epizódy hodnotím kladne aj napriek jemnému odklonu od hry. Vynikajúci je aj pohľad do minulosti, kde sa dozvedáme trochu viac o tom ako a kde sa nákaza začala šíriť.  So seriálovou Ellie sa mi stále nepodarilo stotožniť a naďalej som mimo z toho, prečo Bella Ramsey dostala túto rolu. Hereckým talentom to očividne nebude a asi to bolo iba vďaka drzosti, ktorú má prirodzene v tvári ale napriek tomu že aj Ellie v hre je drzá tak sa jej táto mladá dáma nepribližuje ani na 50%. ()

Long Long Time (2023) (S01E03) 

Nosný príbeh tejto epizódy je naozaj nádherný, skvele zahraný a keby to bolo v nejakom inom seriáli, asi by som hodnotil aj za 5*. Ale toto je The Last of us. Seriál ktorý má byť dobrodružný, horrorový, akčný, napínavý a natočený podľa mojej obľúbenej hry. V tejto epizóde nič z toho nespĺňa. Príbeh Billa a Franka je v hre spomínaný iba veľmi okrajovo, a priestor pre nápady ako ich príbeh rozvinúť je veľký, ale takto teda určite neskončil a tvorcovia to v tomto prípade s odklonom od hry poriadne prehnali ()

Drž mě za ruku (2023) (S01E04) 

Diel, ktorému sa dá len málo čo vytknúť, napätie a akcia zostávajú bohužiaľ stále v úzadí na úkor dialógov, ale nezmizli úplne. výprava a technické spracovanie fascinujú a je to rozhodne najsilnejší element tohto seriálu. Diel sa drží celkom slušne aj predlohy čo oceňujem ()

Vydržet a přežít (2023) (S01E05) 

Výborná epizóda, ktorá ukázala že sa dá aj čisto herný element do filmu zakomponovať a vidíme tak akciu vystrihnutú priamo z jednej hernej misie. Nedá sa pominúť fakt že sme v polke seriálu o hroznej nákaze a ešte len druhý krát sa stretávame s nakazenými. Stretnutie je to pekné ale máličko preexponované keďže zrazu bude tých nakazených až príliš veľa, a všetko v jednej scéne po ktorej opäť nastane božský kľud. Postavy Henryho a Sama prekvapili svojou sympatickosťou - su doslova prví z celeho seriálu, ktorým neprajem smrť. Potešila aj Melanie Lynskey v úlohe šéfky grázlov, psychopatické role jej proste sedia. Napriek pár negatívam hodnotím tento diel ako nadpriemerný:) ()

Rodina (2023) (S01E06) 

Krásne lokácie, nijaká akcia či napätie, veľa kecania a dojemností a samozrejme nové extrémne nesympatické postavy. Ono hra je úžasná v tom že všetky elementy ako akcia, napätie, príbeh, dialógy, emócie sú v nej dobre rozložené a ničoho nie je priveľa ani primálo. V seriáli to tak bohužiaľ nie je a táto epizóda je toho dôkazom. ()

Napospas (2023) (S01E07) 

Hodnotenie epizódy v porovnaní s hrou - 1*, samostatne bez porovnávania - 3*. Časť Left Behind je v hre dramaturgicky rozdelená skvele. Na jednej strane silný príbeh o priateľstve Ellie a Riley s dojemným koncom. Na druhej strane boj Ellie ktorá si musí prejsť peklom aby Joelovi našla lieky a ochránila ho pred banditmi. Seriál sa samozrejme zameral 100% len na tú prvú sentimentálnu časť a tá akčná proste nie je. Príbeh je síce spracovaný dobre ale celý diel je už tradične ukecaný len s jednou akčnejšou vložkou na záver ktorá tiež za veľa nestojí. Potešila postava Riley ktorá bola zvolená velmi dobre čo je v tejto adaptácii vzácne a tiež chválim scenérie ktoré jediné stoja za to že tento seriál ešte pozerám. ()

V časech nouze (2023) (S01E08) 

Akčný koniec potešil škoda že tej akcie nie je viac . Na druhej strane je koniec zbabraný lebo celé Joelove hľadanie Ellie vychádza ku koncu ako zbytočné a tak by to byť nemalo. Celkovo lepší diel ale stále s množstvom zbytočnej vaty v podobe dlhých nikam nevedúcich dialógov, ktoré by rozhodne bolo čím nahradiť. Herecké výkony hosťujúcich hercov narozdiel od tých hlavných výborné teda hlavne záporák Scott Sheperd. ()

Hledej světlo (2023) (S01E09) 

Píše sa o tom ako je neľahké dostať herný námet do filmovej ci seriálovej podoby bez toho aby tvorcovia nemuseli robiť odbočky a vypĺňať tak čas. Čo je pochopiteľné a logické. Pokiaľ má ale seriál 9 časti a pozostáva hlavne z tých odbočiek a hlavná dejová línia sa ultra rýchlo zhrnie, tak to je fušerina.Tu sa to dalo spraviť oveľa lepšie. ()

Súvisiace novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (viac)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (viac)

Sebastian Stan bude Donald Trump

Sebastian Stan bude Donald Trump

30.11.2023

Nominant ceny Emmy a Zlatého glóbu Sebastian Stan si po svém výkonu v roli Tommyho Lee z chválené série Pam & Tommy zahraje další excentrickou postavu, známou mimo jiné pro své na veřejnost… (viac)

Reklama

Reklama