Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Divácky vďačný a výpravne atraktívny film, ktorý sa inšpiroval dávnymi fantastickými príbehmi zo začiatku 17. storočia, ako ich zachytil neapolský básnik Giambattista Basile. Traduje sa, že z jeho diela neskôr čerpali všetci slávni európski rozprávkari. V troch príbehoch vystupujú šľachtici a panovníci, princovia a princezné s rôznymi slabosťami, túžbami a trápeniami. Ale sú tu prítomné aj rôzne podivné bytosti, nadprirodzené a čudesné živočíchy. Jednotlivé príbehy ako celok vytvárajú pozoruhodnú barokovú mozaiku s ohromnou výtvarnou kulisou, a to nielen ako jasný odkaz na dejiny umenia, ale aj ako citlivé upozornenie na pretrvávajúce vlastnosti a správanie ľudí. (Art Film Fest)

(viac)

Videá (23)

Trailer 1

Recenzie (232)

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Ohromný film. Keby Grimmovci, Andersen, Dobšinský a Erben žili v súčasnosti, zúrivo by cez Facebook zdieľali, že videli najlepší film v živote. Rozhodne to nie je pre každého, ale ak máte radi rozprávky v ich pradávnej, temnej, bizarnej, niekedy nelogickej a často hororovej podobe, toto je jasný zápis do TOP 5 roka 2015. Fascinujúca spleť príbehov s mystickou atmosférou a veľmi nepredvídateľným vývojom - a rozhodne nie pre deti, je tam veľká porcia nahoty, sexu a krvi. K tomu vycibrený vizuál, od kostýmov , exteriérov (kde to, doriti, točili?!) a dekorácií až po kameru a premakanú kompozíciu jednotlivých scén. Výborní herci a veľmi, veľmi dobrá hudba - darmo, Desplat nezlyháva. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Garrone príjemne prekvapil. Takúto mieru fantastickosti a premyslenosti som už dlho nevidel. Nechcem to definovať ako artová rozprávka hoci niektoré atribúty to určite spĺňa. Dokonca si to celkom presvedčivo hrá s takou až Gilliamovskou definíciou podivnej krásy. Výprava, kostými, efekty( hlavne tie obludy) sú fantastické. Desplat veľmi citlivý hoci bez výraznejšieho motívu a herci bez výraznejších výčitiek. Rozkúskovanosť príbehov má svoje opodstatnenie a dramaturgicky sú uchopené veľmi dobre. Ani jeden nemôže byť definovaný ako nudný, pritom každý si zaslúži prívlastok nechutne pekný. V zásade som veľmi nadšený a pevne verím že toto nie je posledný krát čo niečo takéto vzniklo. Naozaj je v súčasnej kinematografií žalostne málo výborných fantasy príbehov. Dôvod prečo nedávam plný počet je ten že aspoň jedna poviedka mohla mať dramaturgicky vyhrotené a temné finále. Takto všetky končili v rovnakej atmosfére ako začínali. Čo bol rozhodne úmysel, ale zároveň mne osobne to príde trocha ľúto. Inak výborná záležitosť. ()

Reklama

Remedy 

všetky recenzie používateľa

K dokonalosti tomu chybí výraznější hudební podkres a velkolepější výprava. Scénáristicky je to poměrně odvážné a suverénně se to vyhýbá schématickým pohádkovým narativům, což jednoznačně kvituji. Sem tam se objeví nějaká nevkusná nahota (lehce evokující východoněmecké porno 80. let), ale sluší se asi poznamenat, že tohle vyobrazení vlastně dost pasuje k celkovému dekadentnímu pojetí. Originální a sebevědomé, dost nemainstreamové a ujeté. Přesto vcelku dobře koukatelné. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Včera mi to vyšlo náhodou, nejako som to neplánoval, ale mexická kráska Salma Hayek oslavovala narodeniny, akurát o rok sa dožije 50 tky. Salma si zahrala v kostýmovej rozprávke s nádherným vizuálnym štýlom s depresívnymi a zvláštnymi postavami v perverznom ukotvení, pretože tu hrá Vincent Cassel v trojitom príbehu z rôznych královstiev, kde hrdinovia majú problémy rôzneho rázu, napríklad sestry, ktoré majú už nejaké tie vrásky, tak jedna z nich rapídne omladne pomocou kúzla, a tým pádom sa dostáva do kráľovstva, alebo otec prípraví svojej dcére extrémneho ženícha, ktorý si ju uchmatne k sebe domov ! A taktiež identické dvojičky, ktoré ale nesplodila jedna a tá istá matka ! Výborne spracované sú taktiež kostýmy Massima Cantini Parriniho ! Aj napriek týmto všetkým dovednostiam, ako sú postavy, hudba, kamera, alebo výprava, tak FILM ako CELOK pôsobí nezáživne, divne, odpudivo, miš - maš, neprišiel som na chuť ani jednomu príbehu. Vlastne aj áno, a to u princezny, ktorá sa popasuje s nepriazňou osudu a zneškodní žiarlivého obra, volá sa vo filme Violet, v skutočnosti je to britka s menom Bebe Cave a zároveň s touto pasážou s jej útekom som maximálne spokojný, lebo vtedy je film neuveriteľne napínavý, výborne nasnímaný, ozvučený, takto to malo vyzerať stále a bola by to udalosť dekády, inak zmiešané pocity s určitou spokojnosťou. ()

vteco 

všetky recenzie používateľa

Vizuálně naprosto vynikajícím způsobem zvládnutá práce, obzvláště pak kostýmy či lokace. Příběhově film také táhl a jednotlivé linie se střídaly v ideálním čase, ideálním způsobem. Tempo filmu sice nenabíralo závratnou rychlost, a to ani s blížícím se zakončením, ale vše bylo představeno s grácií a dostatečnou dávkou krve, drsnosti a zvrácenosti. Co těmto pohádkám chybí je až na pár výjimek, moment překvapení či nepředvídatelnost. [70%] | 50th KVIFF ()

Galéria (81)

Zaujímavosti (13)

  • Film měl premiéru na Filmovém festivalu v Cannes 2015. (Terva)
  • Film je založený na zbierke rozprávok „Pentamerone“ (V taliančine známej pod názvom „Príbeh príbehov alebo zábava pre najmenších“), kolekcii rozprávok zo 17. storočia, zozbieraných talianskym básnikom, Giambattistom Basilem. (KoRner)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené