Reklama

Reklama

Zabijaci

  • Česko Zabijáci (viac)
Trailer 1
Krimi / Mysteriózny / Thriller
Dánsko / Nemecko / Švédsko, 2014, 119 min (Alternatívna 115 min)

Hoci je oddelenie ''Q'' momentálne zavalené viac ako päťdesiatimi nedoriešenými prípadmi, jeho šéf Carl Mørck (Nikolaj Lie Kaas) sa rozhodne prísť na koreň jednému, dvadsať rokov starému, prípadu, ktorý sa týka vraždy dvojčat Thomasa a Marii Jongersonových. Carl a Assad (Fares Fares) medzitým svoje rady doplnili o ženskú členku tímu, Rose Knudsen (Johanne Louise Schmidt), ktorej sa, na rozdiel od Carla, dobre spolupracuje s Assadom. Stopy tohto starého prípadu, ktorý si Carla a jeho tím prakticky našiel sám, zavedú detektívov do kruhu spoločenskej smotánky, ktorá tvorila pred dvadsiatimi rokmi triedu študentov z vyššej spoločenskej vrstvy a ktorá si doteraz bezstarostne užíva slobodu. (Continental film)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (402)

classic 

všetky recenzie používateľa

Pokračovanie príbehov policajných vyšetrovateľov z oddelenia Q, t.j dvaja sympaťáci Carl a Assad, tentokrát v podtitule Zabijaci, ktorý je ale oveľa lepší ako Žena v klietke, ktorú som videl včera, čo bola vôbec prvá časť. Žena nebola zlá, len niečo tomu chýbalo. Zabijaci to majú. Zlepšilo sa to. Je to pútavejšie. Je to najmä dlhšie. Je to zároveň zaujímavejšie a zamotanejšie. Vystupuje tu viacero postáv. Flashbacky sú perfektné. Chvíľku som sa musel v deji zorientovať, a zrazu som bol v napätí až do konca, uvažoval som nad plným maximálnym hodnotením. Zistil som niečo o týchto dvoch hlavných hrdinoch. Pijú kávu, ktorá im umožňuje naštartovať nový deň, alebo logicky uvažovať. Assad je na nej ozaj závislý. Obaja fajčia ako Turci. Majú novú asistentku, ktorá sa musí ešte chvíľu oťukať, a bude to OK. Film sa zároveň prekrýva s minulosťou, ktorá sa pomaličky odhaľuje, aby sa všetko vysvetlilo, pričom sa to prenáša i do prítomnosti k hlavným protagonistom, kde záporné postavy zainteresované v tom až po uši, týchto svedomie vôbec nežerie, ba naopak, pokračujú v páchaní trestných činov aj práve teraz. Ako som vravel, je to zamotané, príbeh sa orientuje na viacero ohavných trestných činov, ktoré spáchali študenti internátnej školy, ktorí boli ako utrhnutí z reťaze, robili si, čo sa im zachcelo. Začína to mužom, ktorému pred 20. rokmi zabili obidve deti. Taktiež bol poliš, ktorý spácha samovraždu zo zúfalstva, to nakopne Carla, ktorý ho tesne predtým odbil. Má výčitky svedomia, ktoré chce napraviť, pričom sa s Assadom púšťajú do vyšetrovania, ktoré je komplikované, zložité, sú v tom zapletení tí najvyšší, skrátka skorumpovaní hajzli. Zabijaci majú nedostatky, jeden je markantný, nebudem vravieť, uvidíte sami. I napriek tomu som viac spokojnejší ako minule v úvodnom dieli žena v klietke, tvorcovia sa pochlapili a prišli so surovejším príbehom, ktorý ma občas donútil odkrývať zrak, ale berte toto moje tvrdenie s nadhľadom. Ak ste nevideli prvý diel, nepúšťajte sa len tak do pokračovania, lebo neviete s kým máte čo dočinenia, napravte to, pozrite si jednotku, ktorá je slabšia, potom vám vylepší náladu dvojka, ktorá je fenomenálna, takmer dokonalá, len s filmárskymi chybičkami, aspoň jednou veľkou... ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Zatiaľčo v komentároch sa to hemží čitateľmi knižnej predlohy a znalcami Q trilógie, ja som sa k Zabijakom dostal ako k najprijateľnejšej z večernej televíznej ponuky. Dodatočne som si prečítal, že som už prvú časť - Ženu v klietke - videl, ale komplikovaný príbeh s použitím hyperbarickej komory na nezaujal, a nič než zabudnutie si nezaslúžil. Ani tento príbeh s ústrednou politicky korektnou dvojicou detektívov zo mňa nespravil fanúšika severských detektívok. Nedokážem sa naladiť na štýl ich výstavby, mentálne odlišnosti severanov i menšiu uveriteľnosť niektorých epizód. Neupieram im ich objektívne hodnoty, preto tie tri hviezdičky. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Tak z "Quéčkovej" trilógie v mojich očiach jenoznačne ten najlepší kúsok. Atmosféra sa síce snaží silou mocou kopírovať Sedem a Hru a čo sa týka využitia farieb, nenájdete 10 rozdielov. Ale funguje to, pretože funguje aj scenár. Kriminálne klišé tentokrát nebijú do očí a aj keď je to občas na hrane, ale forma pomsty a motivácie hlavnej hrdinky sú až veľmi uveriteľné a bolia aj diváka. Prípad sa formou retrospektív odvíja pozvoľna a spoločne s paralelným vyšetrovaním v súčasnosti tak udržuje v napätí. Stále je to síce len taký temnejší diel Odložených prípadov, ale keďže som v ostatných prípadoch bol v hodnotení možno až príliš tvrdý, tentokrát uprednostím vyzdvihnutie kvalít adaptácie. ()

BoPo 

všetky recenzie používateľa

Tak ako v jednotke (Žena v kleci), pomáhajú rozkryť chýbajúce diely skladačky flashbacky. Oproti predchádzajúcemu filmu sa tu odohráva rozvetvenejší príbeh s o niečo lepšou zápletkou. Tak trochu snaha priblížiť sa klenotu Muži, kteří nenávidí ženy. Ale na niečo také Zabijáci myslieť naozaj nemôžu. Postrádajú silnejšie ústredné duo a záver, ktorý nepôsobí priveľmi chatrno. Určite si pozriem ďalší príbeh v poradí, pretože napriek výtkam sa jedná o kvalitu, ktorá kriminálkam, s ktorými sa v ČR a SR roztrhol pytel, natrháva notýsek. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Nebyť posledných 30 minút a pomerne nečakane krutého záveru, nešiel by som až do takého hodnotenia. Ostalo by to v priemere. Škandinávci vedia točiť psychologické drámy, vedia točiť aj kriminálky. Tento film je takým mixom oboch a preto hoci budete čakať podľa obsahu rýchly rozjazd, dostanete skôr také pomalé, temné, severské pochmúrno. Mne toto ale vôbec nevadilo. ()

Galéria (33)

Zaujímavosti (8)

  • Množstvo exotických zvierat vo filme bolo získaných v Nemecku zo zoologických záhrad. Trvalo to niekoľko mesiacov. (Arsenal83)
  • Okrem Dánska, kde prebieha dej filmu, pracovali filmári aj v nemeckom Hamburgu. (MikaelSVK)
  • Režisér Mikkel Nørgaard o obsahu filmu: "Ak by som mal troma krátkymi slovami povedať, o čom film je, tak sú to: sex, násilie a moc." (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (viac)

Dánové rozjeli filmové série

Dánové rozjeli filmové série

21.12.2014

Dánská kinematografie platí za velmi kvalitní a úspěšně se prosazuje i v zahraničí. V poslední době se tamní produkce zaměřila i na adaptace domácích úspěšných knižních sérií do filmový podob. Zatím… (viac)

Reklama

Reklama