Reklama

Reklama

Louis bol ako malé dieťa poriadny nezbedník. Mal však šťastie, že pred následkami svojich činov dokázal vždy rýchlo utiecť. Všimol si to aj jeho brat Pete, ktorému napadlo, že by Louis mohol využiť svoj bežecký talent na pretekanie. Dotiahol to až do amerického olympijského tímu na hry v Berlíne v roku 1936, kde okrem iných ohromil aj Hitlera. O niekoľko rokov neskôr ohromoval jeho spojencov ako člen posádky amerického bombardéra operujúceho v južnom Pacifiku. Keď počas jednej záchrannej operácie jeho stroj spadol do oceánu, bol Louis jedným z troch členov posádky, ktorí haváriu prežili. Viac ako mesiac strávil v záchrannom člne, kým ho zachránila okolo plávajúca loď. Bohužiaľ táto loď bola japonská. Ocitol sa tak v zajateckom tábore, ktorý pripomínal peklo na zemi. Už tak ťažké podmienky sa ešte viac zhoršili, keď sa ukázalo, že Louis je slávny športovec. Jeho dozorcovia sa ho snažili zničiť. Chceli ho zlomiť, lenže on bol jednoducho nezlomný... (TV Markíza)

(viac)

Videá (44)

Trailer 1

Recenzie (478)

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Louie Zamperini sa stal v Amerike symbolom obrovskej národnej sily, ktorá ho postavila na piedestál hrdinov. Heroický príbeh syna talianskych migrantov nedal spávať spisovateľke Laure Hillenbrand a neskôr ani herečke, režisérke a hollywoodskej sexbombe Angeline Jolie. Akokoľvek vyznieva príbeh pateticky, jeho pravdivosť nepustí. Angelina Jolie však opomenula viaceré fakty a najmä obdobie dospievania pre účely zbytočného sentimentu prikrášlili. V skutočnosti bol Louie Zamperini ako tínedžer zlodej a bitkár a nie len nepochopený nezbedník čeliaci krivdám. Ale to by neboli amíci, keby neurobili aj z teroristu národného hrdinu. Za scenárom stoja autorsky spoľahliví, Oscaroví bratia Coenovci, tento príbeh však nepatrí medzi špičku ich tvorby. Príliš súcitu a úcty k príbehu im šliapalo na brzdu a pod tlakom rešpektu uviazla i Angelina. Psychologizácia postáv pláva na povrchu a ponára sa len občas a zľahka. Tri nominácie na Oscara (kamera, strih zvuku, mix zvuku) už snímke zabezpečili pozornosť, sympatie zaručí intenzita príbehu, záverečné autentické momenty dojmú. A hlavne sa na to proste dobre díva. ()

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Chvíľu som uvažoval aj o plnom bodovom hodnotení. Nečakane parádne, skoro až spielbergovsky natočený film. A rozhodne to nie je iba Deakinsovou kamerou, je to skrátka dobre vyrozprávaný príbeh s presnými hereckými výkonmi a takmer bez falošných tónov - takmer bez pátosu, bez násilného dramatizovania situácií, všetko je rozpovedané ľudsky, civilne, ale pritom stále zaujímavo, priam vťahujúco. Možno aj preto je to dojatie na konci úprimné, bez pocitu, že z vás Hollywood žmýka falošné emócie... ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Prísť v roku 2014 s filmom, démonizujúcim Japoncov počas druhej svetovej vojny, je myslím komerčná aj umelecká sebevražda. Niežeby nemohol byť veliteľ tábora hajzel, ale inak sa nič o okolnostiach vojny v Japonsku nedozvieme, božechráň spomenúť nejaké bombardovanie Tokya a ďalších miest. Ak Američania točia filmy ako Emperor, kde vidíme zhoreté stovky tiel po bombardovaní, Angelinin film a Ceonovcov scenár príliš nechápem. Prvá polovica je super, olympiáda, závody v Amerike, oceán, po prehupnutí sa do tábora ide tempo dole a koniec bol skôr vyslobodením, ako katarziou. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $65miliónovTržby USA $115,637,895Tržby Celosvetovo $161,459,297Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ veľmi chladno podané, jednoznačne Angelina Jolie na režisérskom poste chýbajú lepšie vyprávačské schopnosti, hlavná postava ešte ako tak, tam dosť pomôžu spomienkové návraty do minulosti keď nastávalo úspešne ťaženie pri bežeckých schopnostiach ale vedľajšie postavy úplne do prázdna, samotný príbeh má čo ponúknuť ale časom to príde dosť rozťahané bez strhujúcejšieho impulzu, technická stránka je na úrovni, len priemer /60%/ ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Velkofilmová kamera, moc fajn výprava, hudba nebo zvuk, několik sympatických tvůrčích nápadů, ale prostě je to dlouhé a tempo místy úmorně podřadí. Režírující Angelina Jolie rozhodně talent má, ale dosud se jí nepodařilo udeřit na ta správná místa. Tentokrát si vybrala nadějného atleta, jehož sen zkřížila válka i kruté zacházení v japonském zajateckém táboře. Už v dětství tropil jeden průšvih za druhým, rodiče byli zoufalí, ovšem pozdější olympijský atlet a dekorovaný hrdina Louis Zamperini měl (naštěstí) rád i dívčí sukně, a právě spolužačky ze střední školy ho přesvědčily, aby se přidal k běžeckému oddílu. V Berlíně sice zabodoval, ale jako spousta jiných mladých mužů musel narukovat. A pak už se to vezlo. Nějakou dobu si uprostřed oceánu pobyl v záchranném člunu, podstatně delší čas pak v zajateckém táboře. Angelině evidentně chyběl na place někdo, kdo by ji trochu kočíroval, řekl, tady uber, tady se toho naopak neboj. Postavy se mi pod kůži nedostaly. Za mě je to takový ten vyladěný projekt, který ovšem za srdce nechytne. ()

Galéria (73)

Zaujímavosti (29)

  • Skupina Coldplay speciálně pro film napsala skladbu "Miracles". (MatyM)
  • Vo všetkých scénach odohrávajúcich sa na palube lietadla B-24 si môžeme všimnúť úplný nedostatok padákov vyžadovaných predpismi. (Arsenal83)
  • Po uvedení filmu do kin se japonská veřejnost proti němu bouřila s tím, že se jejich předci ve filmu zobrazovaného brutálního chování nedopouštěli, a dokonce požadovala, aby vláda zakázala Angelině Jolie vstup do Japonska. Ta se k tomuto kroku ale uchýlit nemohla, protože existují historické důkazy, že se Japonci za druhé světové války takto brutálně chovali často. (raininface)

Súvisiace novinky

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (viac)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (viac)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (viac)

Pitt a Jolie u moře

Pitt a Jolie u moře

19.07.2014

Angelina Jolie zahájila svoji režisérskou kariéru před třemi lety dramatem V zemi krve a medu. Na začátku příštího roku uvidíme její válečný životopis Nezlomný, studio Universal už nicméně stihlo… (viac)

Reklama

Reklama