Reklama

Reklama

Poklad Vikingov

  • Česko Ragnarok (viac)
Trailer 2

Každý mýtus má svoj pôvod. Aj mýtus o konci sveta z čias Vikingov má reálny základ, a ten je životunebezpečný dokonca ešte aj dnes, po 1200 rokoch...
Archeológ Sigurd Svendsen je už roky posadnutý slávnou vikinskou loďou z Osebergu, ktorá pochádza zo začiatku 9. storočia nášho letopočtu. Je presvedčený, že tento vzácny svedok svojej doby ukrýva kľúč k rozlúšteniu záhady Ragnaroku - mýtu o konci sveta v nórskej mytológii. Sigurd podrobne študuje do lode vryté runy - tajomné symboly, ktorým sa pripisuje magická moc predpovedať budúcnosť, alebo privolávať sily, ktoré ovplyvňujú šťastie a osud človeka. Keď jeho priateľ Allan nájde podobné runy vryté do kameňa, ktorý pochádza z najvzdialenejšieho severu Nórska, Sigurd je presvedčený, že tajomné symboly sú vlastne mapou vedúcou k bájnemu pokladu Vikingov. Allan, Sigurd a jeho dve deti sa spolu vydajú na expedíciu do Finnmarku, najsevernejšej časti Nórska. Ocitnú sa v oblasti medzi Nórskom a Ruskom, ktorá je už celé storočia vyľudnená a kam nikto necestuje. Čo sa tu kedysi prihodilo Vikingom, že zrazu zmizli? Až tu Sigurd odhalí skutočný význam runov. Je to však tajomstvo oveľa nebezpečnejšie, než by si mohol predstaviť v najhoršom sne. A čoskoro už sám pocíti jeho hrôzu na vlastnej koži, keď dôjde k stretu síl dvoch svetov - prastarého a súčasného. (TV JOJ)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (92)

noriaki 

všetky recenzie používateľa

Protože jsem si film pustil kvůli Marii Annette Tanderød Berglyd, tak jsem čekal dětský příběh trochu říznutý naivní akcí. Ale ono ne. Gaten Ragnarok splňuje všechny požadavky na dospělý dobrodružný snímek a kdyby se kamera při těch nejdrastičtějších scénách cudně nedívala bokem, tak by sklouzával až do thrilleru. O žádný zázrak ale nejde. Režisér nic nedotáhl do konce, atmosféra haprovala a scenárista se zrovna nepředřel. Nejsilnější dojem tak zanechala nádherná příroda a nezvykle emocionální Sofia Helin. Je mi jasné že v Bron/Broen aspergera jenom hrála, přesto mi její smích přivodil menší šok. ()

verbal 

všetky recenzie používateľa

Jurský fjord aneb co žralo Vikingy ve Finmarku. Pohodová a dobře natočená jednoduchá báchorka i pro mentálně postižené rodiny o tom, že není zdravé sahat Tyranohadovi na vejce, které chybělo jen pár krvavě nakousnutých otravných dětí a kozy nějaké odpudivé Norky. Jo, a jako místní pyšní lingvisté jsem zapomněl dodat: Viděno v norském znění se švédskými titulky k filmu Terminátor 3!! Tak doufám, že mi něco neuniklo. ()

Reklama

Ironfood 

všetky recenzie používateľa

Do tohoto filmu jsem šel v podstatě naslepo v domnění, že půjde hlavně o Vikingy a archeologii, což byl ovšem omyl. Zpočátku to vypadá jako takový průměrný rodinný film s nějakou tou archeologickou stafáží, ale pak se to zvrhne v bezduchý monstrhoror. Původně jsem chtěl napsat plný klišé, ale film je natolik dějové prázdný, že těch klišé vlastně není ani tak moc... ()

Rockerman 

všetky recenzie používateľa

Naivní dobrodružný film s dějem průhledným jako sklo. Mladí archeologové se vydají na sever až do Sovětského svazu (?) pátrat po tajemství vikingů, ale netuší, že v jezeře číhá bestie! Podle zavedeného schématu je první obětí příšery chamtivý chlap, který myslí jen na peníze. Druhý na jídelníčku je falešný kamarád, který se snaží ukrást příšeře mládě! No a pak už jen super happy-end! Film má dvě pozitiva. Nádhernou severskou přírodu a úsměv Sofie Helin alias Elisabeth. Za tři série Bron/Broen jsem se žádného úsměvu této herečky alias Sagy Norén nedočkal, tak aspoň tady. No a za to jsou ty dvě hvězdy. P.S. Tito mladí lidé nevěděli, že v Sovětském svazu nebo současném Rusku se skrývají mnohem nebezpečnější nestvůry, než byla tato! ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Veľmi dobre fungujúci dobrodružný fantasy triler, ktorý sa spracovaním napätia a hereckým stvárnením môže rovnať zaoceánskej kinematografii. Dokonca aj akcia a pšeciálne triky sú celkom vydarené, resp. obstoja. Trochu guláš je to ale so zámerom tvorcov. Ako iba dobrodružný film pátrajúci po archeologických stopách Vikingov by to bolo super, lenže tvorcovia do toho pridali otcovsko-rodinné problémy, ďalej zrady kolegov a "čerešničkou na torte" je oná fantasy zápletka. Samo o sebe nie je problém, ale takto dokopy bol z toho malý galimatiáš. Síce to nakoniec fungovalo, ale bez toho všetkého by to bolo ešte lepšie. ()

Galéria (19)

Zaujímavosti (9)

  • Na lodi Oseberg je runový nápis, který se běžně překládá jako „litet-vis maðr“, což znamená „člověk ví málo“. (Johnny.ARN)
  • V jeskyni najdou ve vodě kovovou vikingskou helmu. To není možné, protože voda kov/železo vůbec neuchová v původním stavu. (Johnny.ARN)
  • Had, který je ve snímku vyobrazován je Jörmungandr, známý také jako Midgardsormr neboli světový had z norské mytologie, který obepíná celý svět. Při konci světa (ragnarök) má vylézt ze dna oceánu, způsobit tak obrovské záplavy a nakonec zemřít v souboji s Thórem, který je ale také smrtelně raněn. (Perth)

Reklama

Reklama