Reklama

Reklama

The Strange Thing About the Johnsons

Krátkometrážny / Dráma / Komédia / Mysteriózny
USA, 2011, 29 min

Recenzie (14)

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Rozhodně zajímavé téma, které není zpracováno až tak dobře. Celé je to pojato až moc útržkovitě a některé scény jsou jen na efekt, protože nemají moc logiku a opravdu vycházejí jen ze scénáře. Skoro mi přijde, že tvůrci prostě počítali s tím, že samo téma a jednotlivé dialogy o něm budou dostatečné k tomu, aby to utáhlo divákovu pozornost po celou dobu. Je to ale přece jen docela nedostačující. ()

Makky 

všetky recenzie používateľa

Sú to skutočne divné veci, ktoré sa diali v rodine Johnsonovcov. Aster už 7 rokov pred svojim celovečerným debutom dokazoval, že má ohromný talent na atmosféru a nabudenie nepríjemných pocitov. A v tomto prípade aj talent na pekne nechutnú tému. Škoda len, že spracovanú veľmi skratkovite, respektíve na efekt. ()

Hamaradža 

všetky recenzie používateľa

(Spoiler) Je to silné a je to veľmi dobre natočené. Mayo hrá ako o život. Ale podobne ako aj Asterove celovečerné kúsky, je to aj pomerne samoúčelné. Aster sa necítil stotožnený s konvenciami Amerického filmového inštitútu (ktorý si vychováva hollywoodskych, politicky korektných režisérov) a rozhodol sa svoj magisterský film poňať ako stelesnenie toho najväčšieho tabu, aké bude s priateľmi schopný vymyslieť. Práve predstava takto pokrúteného incestného zneužívania im prišla ako dostatočne schopná rozvíriť vody (čo sa mu aj podarilo) a rýdzo afroamerický cast tomu iba napomohol. Aster však s ničím podobným pravdepodobne nemá (ani nepriamu) skúsenosť a človek po zhliadnutí akosi nemá pocit, že to má ku svojej šokujúcej forme aj adekvátnu výpoveď. Je ňou štúdia psychiky obete sexuálneho zneužívania? Obrátenie rolí? No, dajme tomu že 3,5*. ()

Skeksis 

všetky recenzie používateľa

Pobavila som sa, niekoľkokrát som vybuchla smiechom. Ale naozaj originálny nápad pokazilo zlé natočenie a u mňa to bol vizuálny prepadák, narozdiel od neskorších režisérových filmov. A ak bolo zámerom režiséra, aby boli herci horší ako z naivného divadla, tak sa mu to podarilo. Rozmýšľala som nad dvoma hviezdami, ale nakoniec som dala tri, aj pre scenár, ktorý si písal režisér sám. ()

Anet21 

všetky recenzie používateľa

⚪Spoilery, ale je to úplne jedno.⚪Áno, každý, kto má nejaké intelektuálne bunky pochopil, čo chcel režisér naznačiť, rovnako pochopil, že téma zneužívania v rodine je komplikovaná na akékoľvek spracovanie. Tu sa na to chcelo ísť inovatívne, reverzne, ,,z druhého konca," no, žiaľbohu, nefunguje to skoro vôbec. Áno, nejaké pobúrenie asi na dve sekundy minifilm vyvolá, no ani v prenesenom význame či parafráze sa nedá preniesť cez to, že premisa je skrátka mimo - znásilňujúci syn, nie otec v autorskej myšlienke a autorskom scenári musí pôsobiť výborne a premúdrelo, v reálnom prevedení je už len zvláštnou zmesou tém, ktoré chceli byť adaptované inovatívne, v reverznom móde (zamlčiavanie zneužívania, matkine prehliadanie, nenápadne upozorňovanie obete na fakt, záverečný brutálny stret), no nefungujú okrem brutálnej stránky v žiadnej inej.⚪Tik tok generácia malých deciek a hlúpych mladistvých z tohto filmu vytvorila akýsi kult ,,filmu, ktorý nikdy nechcete vidieť/filmu s najprekvapivejším zvratom/," čo len krásne dokazuje, ako mimo je dnešná generácia na sociálnych sieťach a akým spôsobom ju dokáže okúzliť podpriemerný snímok so samoúčelným násilím i motívom.⚪ ()

Devadesát Dva 

všetky recenzie používateľa

Důvod k projekci tohohle filmu je poněkud zvláštní. Mezi ranty Sama Hydea, který mi i přestože s ním úplně ne vždy jedu na stejné vlně, ale baví mě, se dá najít specifická nechuť vůči židovské komunitě, mezi níž patří i rodák z NY, Ari Aster, kterého jsem doteď znal jen skrze jeho celovečerní projekty. Ale víc mě bavila stylizace, než symbolika. Snažil jsem se spíš bavit, než snažit pochopit. Nicméně jsou tu signály. Ve filmu 'Midsommar' je například vedle hlavní hrdinky postava jejího přítele, se jménem, Christian...  (...) Ooooh. Ahaa. A ano, co tam Christian dělá? (...) 'The Strange Thing About The Johnsons', první legitimnější a s rozpočtem dělaný Asterův kraťas. Černá zaopatřená rodina, otec básník s jemným chováním, ale je cosi zvláštního, co se děje mezi ním a jeho synem... když syn masturbuje u fotky svého otce. A následně sledujeme, že otec, už nechtěně se poddává synovi, syn žárlí na vlastní matku. Je pravda, že si taky říkám, režisér černé pleti by něco takového, takhle nenatočil. Zkrátka to působí tak zvláštně uměle, vykonstruovaně. Otec se chce přiznat, píše paměti. Syn se k nim dostane. Matka se to dozví, a pak ví a... zesílí zvuk TV, dělá, že se nic neděje. Syn je posedlý láskou k otci, možná že tato otázka je silně židovská, ostatně, napadl mě i Kafka, který měl s otcem také komplikovaný vztah. Ale neoznačil bych to ani za "nepříjemné", jako spíš, jak Sam trefně řekl "spiritually dark, sick shit... ofc it was white boy who did it." ()

Harpy 

všetky recenzie používateľa

Náhodne som na tento krátky film natrafila cez video kde dievčina opisovala, že to bolo strašné a už to nikdy nechce vidieť + komentáre ľudí podobným smerom že prečo to vôbec pozerali atď....musím povedať že som čakala viac. Popri tom všetkom, čo som už videla, toto so mnou takmer nepohlo, skôr som sa zasmiala alebo krútila hlavou. Ja by som tam každého prepleskla lebo všetci boli je***ti a zaslúžili by si po hlave na spamätanie 😄 ale inak vôbec nie som agresívna, len toto ma ľahučko až vytočilo. ()

Rayen1 

všetky recenzie používateľa

Dostal jsem se k tomuhle kraťasu náhodou přes review Youtubera Mista GG... ok, chápu tu kontroverzi, ale podle mne je to prostě jenom film s tendencí šokovat za každou cenu. Ukecaný a táhlý, chvílema jsem se fakt nudil... ale myšlenku to (asi) mělo a závěr byl celkem drsnej. Víc jak nad dvě hvězdy ale jít nemůžu... ()

Reklama

Reklama