Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh mladej ženy, ktorá v roku 1973 nasadla do nákladného auta a v centre Prahy zabila osem ľudí. Svoj čin považovala za akt pomsty spoločnosti, ktorá jej podľa nej celý život ubližovala, a v roku 1975 ju ako poslednú ženu v Československu popravili. Snímka je existenciálnou drámou Olgy Hepnarovej, príbehom osamelého človeka vymedzujúceho sa voči väčšinovej spoločnosti, príbehom, ktorý vyústi do tragédie a niet v ňom víťaza ani porazeného. Film ponúka pohľad na traumatický život aj čin titulnej hrdinky z určitého odstupu tak, aby sa emotívne neprikláňal na stranu Olgy Hepnarovej. Súčasne je aj drámou ľudí z jej okolia a jeho tvorcovia sa snažia nájsť príčiny jej strašného agresívneho aktu. (ASFK)

(viac)

Zaujímavosti (45)

  • Hrôza z električkovej zastávky na triede Milady Horákovej (predtým trieda Obrancov mieru), kde šialená vrahyňa zabila nákladným autom osem ľudí, sa natáčala v poľskej Wrocławi, ktorá pôsobila vierohodnejšie. Pôvodná ulica sa potom kompletne rekonštruovala v počítači, v postprodukčnom štúdiu v pražských Holešoviciach. Kým útok šialenej vrahyne trval len pár sekúnd, filmárom natočenie najdesivejšej scény filmu zabralo celý deň. Do Poľska sa totiž musel previezť nielen totožný nákladný automobil Praga RN, ale aj technika a dobové cedule vrátane električkovej zastávky. (Raccoon.city)
  • Film mal rozpočet 37 miliónov českých korún.Vznikli celkom tri verzie. Tá prvá mala dve a pol hodiny, druhá 95 minút a finálny zostrih má 105 minút. (Raccoon.city)
  • Autori prezradili že Michalina Olszańska (Oľga Hepnarová) mala trénera, ktorý ju učil hovoriť česky, takže aj texty prednášala v češtine i keď slovám sama nerozumela. Poľku vybrali aj preto, že chceli vytvoriť jazykovú bariéru medzi ňou a českými hercami. Hepnarová si taktiež so svojím okolím nerozumela. (Raccoon.city)
  • Olga Hepnarová (Michalina Olszańska) vedela, že ju zatknú a tak si so sebou na vražednú jazdu zabalila oblečenie a cigarety, aby ich mala vo väzbe dostatok. (Raccoon.city)
  • Autori vyškrtli zo scenára pasáže, ktoré sa skutočne stali, keď tesne pred činom si stopla na cestu domov policajtov. V príbehu sa neobjaví ani jej milovaný pes. "Od samotného počátku čelíme námitkám, že chceme Olgu Hepnarovou (Michalina Olszańska) hájit, že ji chceme představit jako oběť v dobrém světle jako hrdinku. Dělat z ní milovnici psů by tedy nebylo úplně vhodné…" vysvetlil producent. (Raccoon.city)
  • Na zábave zazneli skladby Mariána Vargu a Collegium Musicum z albumu Konvergencie (1971). (Raccoon.city)
  • Žiadosť o milosť pre Olgu Hepnarovú (Michalina Olszańska) nezamietol prezident, nakoľko nebol zdravotne v poriadku, tak jeho funkciu zastupoval predseda vtedajšej vlády Lubomír Štrougal, ktorý dal k milosti zamietavé stanovisko. (Raccoon.city)
  • Na myšlienku zabíjať autom Olgu Hepnarovú (Michalina Olszańska) priviedla veľká náhoda, ktorá ale vo filme chýba. Zhruba rok pred útokom bola Hepnarová predvolaná ku komisii na národný výbor kvôli nedoplatkom za prevádzku jej chaty v Olešku. Pred úradníkmi sa rozhodla urobiť niečo, čomu hovorila " čestné varovanie". Bez vytáčok sa priznala k tomu, že nenávidí ľudí a chce sa im pomstiť. Jedna z členiek komisie jej vtedy odvetila niečo v zmysle, že ak má také názory, tak by nemala pracovať ako vodička, pretože by s pomocou auta mohla niečo zlé urobiť. (Raccoon.city)
  • Výber kandidátok na hlavnú úlohu bol náročný. Ešte pred Michalinou Olszańskou skúšali inú poľskú herečku. Nakoniec sa režiséri pohádali, spomína dnes už s úsmevom Tomáš Weinreb s tým, že nakoniec šéfka castingu priviedla ďalších osem dievčat, z ktorých najlepšia bola práve študentka varšavskej divadelnej školy. (Raccoon.city)
  • Kvôli úlohe Hepnarovej, sa poľská herečka Michalina Olszańska  musela naučiť šoférovať nákladiak, najmä preto, že v niekoľkých záberoch nemohla byť zastúpená kaskadérom. (Raccoon.city)
  • Olga Hepnarová (Michalina Olszańska) chcela, aby jej pomsta spoločnosti mala čo najväčší efekt a tak si vypožičala nákladné auto Praga RND, ktoré má prednú nápravu nízko nad zemou. Ani nie tridsať centimetrov a to je hotový zabijak, ktorý zmasakruje všetko, čo mu stojí v ceste čo jej zaručovalo čo najviac obetí. (Raccoon.city)
  • Pre advokáta Olgy Hepnarovéj (Michalina Olszańska), ktorý sa v skutočnosti volal Otakar Topič, ktorého vo filme stvárnil Juraj Nvota bola poprava svojej klientky ťažkou ranou. Po výroku o treste smrti bol zdrvený lebo nečakal, že by súd jeho klientku poslal na šibenicu. O verdikte potom často hovoril a čím ďalej viac sa uzatváral do seba. Až napokon dva roky po poprave spáchal samovraždu. (Raccoon.city)
  • V skutočnosti Oľgu Hepnarovú (Michalina Olszańska)  v rozpore s predpismi po navlečení slučky na krk pridržiavali dvaja katovi pomocníci, nedokázala stáť. (Raccoon.city)
  • Olga pracovala pred vraždou na aute Liaz 706 RTH. Na vraždu ale krátko pred činom ukradla Pragu RN (tzv. Erenu) z roku 1946 s poznávacou značkou AD-19-95. (De Large)
  • Olga Hepnarová bola "hrdinskou" až do doby popravy. Kat, ktorý mal zatiahnuť za páku pod jej nohami sa vyjadril, že tak peknú ženu nevidel ani vo väzení, nieto na poprave. Olge sa pri poprave "rozsvietilo", začala psychopaticky vyčíňať, pozvracala sa, pomočila, na chvíľu aj odpadla. Jej kat sa neskôr vyjadril, že tento zážitok ho okamžite prinútil skončiť s touto "prácou". Tieto informácie boli tiež niekoľkokrát spochybnené tým, že v protokole o poprave, kde sú všetky podrobnosti, nie je hlasové i mimické správanie Oľgy Hepnarovej uvádzané ako zvláštne. Omyl má pochádzať z knihy Bohumila Hrabala "Ponorné říčky", v ktorej sa píše práve o onej spovedi Pankráckeho kata. (De Large)
  • Česká punková kapela Zputnik vydala v roku 2011 album "Bohyně pomsty", v ktorom si za hlavný motív zvolila Hepnarovej zločin. Na obale sa skvie onen slávny nákladiak. (BlackTom)

Súvisiace novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (viac)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (viac)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (viac)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (viac)

Reklama

Reklama