Reklama

Reklama

Byzantium: Upírí príbeh

  • Slovensko Byzantium (viac)
Trailer

Dve záhadné ženy, Clara (Gemma Artertonová) a Eleanor (Saoirse Ronanová), hľadajú útočisko v chátrajúcom britskom prímorskom letovisku. Samotár Noel (Daniel Mays) im ponúkne prístrešok vo svojom opustenom hoteli Byzantium. Mladšia Eleanor, večná školáčka, sa skamaráti s Frankom (Caleb Landry Jones) a ako spriaznenej duši mu prezradí rodinné tajomstvo. Clara a Eleanor tvoria upírsky pár - matku a dcéru. Prežívajú len vďaka prísunu ľudskej krvi. Narodili sa pred 200 rokmi a v súčasnosti museli opustiť svoj domov. Clara začne prevádzkovať Noelov penzión Byzantium a v mestečku narastá počet záhadných úmrtí. Úpírka-matka sa totiž živí tými, ktorí si zaslúžia zomrieť a Eleanor vyhľadáva tých, ktorí už nechcú žiť. Lenže minulosť nezabúda a neodpúšť, a tak bude musieť upírsky tandem splatiť účty. Keď sa ich tajomstvo prevalí na verejnosti, minulosť ich pomaly dobehne. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (303)

D.Moore 

všetky recenzie používateľa

Atmosférická, melancholická, ztichlá, místy příjemně zlověstná a bohužel také přespříliš dlouhá nuda. No, nuda... Abych nelhal, Byzantium si moji pozornost udržet dokázalo, jenže pocit jakési zbytečné rozvláčnosti, který jsem měl i při sledování předchozího Jordanova počinu Ondine, mě nakonec neopustil. Palec nahoru dávám za obě herečky (především pak za uhrančivé oči Saoirse Ronan), které toho hodně zachránily. ()

Jordan 

všetky recenzie používateľa

vďaka bohu a pánu jordanovi za to, že 80% filmu ukazoval kolosálne cicky gemmy aterton, spolu so zelenými očami krásnej saoirse a gabikou marcinkovou navlečenou do kurvičkovských šatočiek sa táto vizuálne skvostná upírska ságička pozerala i napriek pomalšiemu tempu celkom príjemne; a v druhej polovici to dostalo aj patričné dramatické obrátky, takže napokon i napriek mojej prvotnej skepse nešlo o sklamanie, práve naopak - ženské interview s upírom sa síce nekoná, no jordan ešte stále vie, ako na to; ()

Reklama

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Tenhle film jsem před lety viděl v originále na malém monitoru v letadle, teď pro změnu v televizi s českým dabingem. Ani jedna kombinace nebyla ideální. I když to tak na začátku nevypadá, Neil Jordan stále umí vybudovat dobrou atmosféru a vystavět kvalitní variaci na v(d)ěčné upírské téma. Saoirse Ronan je v hlavní roli výborná, Gemma Arterton je tu zase každou chvíli jen v prádle, což je jistě divácky vděčné. Ač krvavé vodopády vypadají příliš přitažené za vlasy, je třeba vyzdvihnout výbornou práci kameramana. ()

Pítrs85 

všetky recenzie používateľa

Jak by řekl Márdi- "V podstatě to tama svojí poetiku a originální genius loci..." Byzantium mi přijde jako docela ambiciózní snímek, který však sráží chvílemi až moc plytký scénář a tak má film nejedno hluché místo a člověk si musí co čtvrthodinu kontrolovat srdeční tep, jestli z tej nudy nezkapal. Ale! Saoirse Ronan (to je ta s asi nejkrásnějšíma očima současného Halyvůdu) je prostě talent a nebudu kecat, když napíšu, že celej snímek táhne víceméně jen ona sama samotinká. V hlavě ještě chvíli vydrží klavírní motiv, jinak film vyšumí jak... no prostě hodně rychle. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Je to už tak strašne dávno, čo som videl film s upírskou tématikou a nemal som chuť vracať. Pritom Neil Jordan - tvorca môjho obľúbeného Interview s upírom, musel klesnúť takto hlboko a natočiť kvázi fantasy príbeh, ktorý skôr ako na upírov sa zameriava na úlohu ženy v patriarchárnej spoločnosti. A nie len tak hociakej ženy, ale prostitútky. Film je vo vážnych miestach nechcene smiešny v scénach, ktoré si vyžadujú citlivú prácu s atmosférou je zase príliš chladný a neprívetivý. Pritom celkové prostredie a zasadenie príbehu do penziónu Byzantium ponúkalo niekoľko skutočne lahodných možností. Nič sa ale nestalo. Arterton síce behanie v korzete ide a pohľad na jej naskakujúce prsia sa nesie celým filmom ako light motív, ale jej výkon je až chabučko slabý. A o Saoirse Ronan sa zmieňovať nebudem. Tá jej intelektuálnosť ma neuveriteľne vytáčala. Jediné za čo si film zaslúži tú jednu hviezdu je nápad z ostrovom a tiež fakt, že tie scény ma ako jediné skutočne bavily. Už prosím žiadnu feministickú hru, spravenú do filmovej podoby. A keď na to príde, už prosím žiadne upírie príbehy z dnešných čias. ()

Galéria (72)

Zaujímavosti (5)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. září 2012 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)
  • Natáčení probíhalo v Irsku v lokalitách County Cork a County Dublin a ve Velké Británii v Jižním Sussexu. (Terva)

Súvisiace novinky

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (viac)

Proboha, ještě jedna Sněhurka?!

Proboha, ještě jedna Sněhurka?!

14.02.2012

Letošním soubojem Sněhurky (Mirror, Mirror) a Sněhurky a lovce to neskončí. Po pestrobarevné komedii a akční fantasy přijde trocha kung-fu. Studio Walt Disney se snažilo projekt, předtím známý jako… (viac)

Reklama

Reklama