Reklama

Reklama

Svet bez konca

(seriál)
  • Česko Na věky věků (viac)
TV spot 4

Epizódy(8)

Začátek stoleté války i doba černé smrti ve stínu pilířů země. Výpravná britsko-německá adaptace světového knižního bestselleru Kena Folletta. V roce 2010 vznikla v britsko-německo-kanadské koprodukci adaptace knižního bestselleru Kena Folletta Pilíře země. Osmidílný projekt lákal diváky na výpravný obraz středověku, kde se na pozadí stavby katedrály rozvíjely lásky, pletichy, naděje i zloba postav napříč všemi vrstvami dobové společnosti. Seriál se díky atraktivnímu zpracování dočkal volného pokračování, konkrétně v podobě adaptace Follettovy knihy Na věky věků, která sama vznikla na základě úspěchu knižních Pilířů země. Nové vyprávění se sice odehrává opět ve městě Kingsbridge, ale o 150 let po předchozích událostech. V polovině 14. století se Anglie ocitá na prahu stoleté války, ale současně ji čeká hrůza černé smrti. Nicméně morová epidemie, jež si vyžádala tisíce životů, nepřímo zapříčinila také zásadní proměny v dobové společnosti, které připravily půdu pro renesanci. Do tohoto dobového rámce je opět zasazeno vyprávění, kde se protínají osudy, lásky i kruté pletichy postav ze všech vrstev tehdejší společnosti – od rolníků a řemeslníků přes zástupce církve až po šlechtice i krále. Projekt opět iniciovala německá společnost Tandem Communications, která se specializuje na výpravné televizní projekty a adaptace bestsellerů jako The Company, Titanic: krev a ocel, Království prstenu, Hádův faktor či Vesmírná exploze. Do koprodukce natáčené v Maďarsku a na Slovensku také vstoupila kanadská firma Take 5 Productions a britsko-americká společnost Scott Free Films, jejímiž zakladateli jsou slavní režiséři hollywoodských blockbusterů Ridley a Tony Scottovi. Hlavních i vedlejších rolí se zhostili začínající i mezinárodně známí herci z Anglie i dalších evropských zemí jako Cynthia Nixonová, Miranda Richardson, Ben Chaplin, Peter Firth, Charlotte Rileyová, Rupert Evans či Nora von Waldstättenová. (Česká televize)

(viac)

Zaujímavosti (10)

  • Bitka pri Crecy (1346), ktorej svedkom bola Caris (Charlotte Riley) vo Francúzsku, bola významná z dvoch dôvodov. Po prvé, prvýkrát sa v nej presadili dlhé luky ako dominantné zbrane na bojisku, čo je titul, ktorý si udržali až do 17. storočia. Po druhé, v bitke bolo zaznamenané prvé použitie dela  – nazývaného ribauldekýn a známeho ako „pekelný stroj“. Používala ho anglická armáda a hoci sa pomaly nabíjal a mohol kedykoľvek explodovať, stal sa zárodkom doby strelného prachu. (Arsenal83)
  • Merthin Fitzgerald (Tom Weston-Jones) je na rozdiel od filmu v románe opísaný ako nízkeho vzrastu s jasne ryšavými vlasmi, ktoré zdedil po svojom predkovi Jackovi Jacksonovi (Eddie Redmayne) – hlavnej postave z filmu Piliere zeme (2010). (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo predovšetkým v Maďarsku, kde bolo postavené celé stredoveké mesto na ploche 12 000 m2 v Korda Studios západne od Budapešti. Ďalšie lokačné natáčania prebehli na Slovensku a v Rakúsku. (Arsenal83)
  • Pri natáčaní v Dóme sv. Alžbety museli mať komparzisti hrajúci mníchov vyholenú časť hlavy, za čo dostali príplatok 10 eur. (SylarX)
  • Natáčalo sa aj na Slovensku, v Košiciach a Bojniciach. Do Košíc prišli i Cynthia Nixon, David Bradley a Ben Chaplin. Filmári v meste obsadili parkovisko pred hotelom Hilton a Alžbetinu ulicu. (Detoxa)
  • Do nakrúcania boli zapojení aj Košičania, denne pracovalo v kostole asi 100 komparzistov. Za 12-hodinovú prácu dostali 30 eur. (F.P.)
  • Seriál vznikol podľa rovnomennej knihy Kena Folletta. (F.P.)
  • Prenájom košických priestorov, Dóm sv. Alžbety, stál cca. 4000 euro. (F.P.)
  • Päť dní natáčania prebiehalo aj v Dóme sv. Alžbety v Košiciach. (F.P.)
  • Postprodukci a filmové triky zajistilo české trikové studio UPP. (Minatory)

Reklama

Reklama