Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojica vyšetrovateľov, kapitán Jakubec (LADISLAV CHUDÍK) a poručík Michalko (VILIAM POLÓNYI), vyšetrujú záhadnú vraždu ženy. Ani jeden zo štyroch podozrivých páchateľov však nemá pre vraždu pravdepodobný motív... Režisérovi Andrejovi Lettrichovi a scenáristovi Jozefovi A. Tallovi sa v 60. rokoch podarilo presadiť v Štúdiu hraných filmov koncepciu tzv. diváckych filmov. Najmä Tallo razantne presadzoval tento trend, čo sa mu podarilo najprv vo vlastnom filme Muž, ktorý sa nevrátil a neskôr ako scenárista priviedol na svet dvojicu vyšetrovateľov, ktorá vystupovala v trilógii kriminálnych filmov. Najprv sa objavili v snímke Smrť prichádza v daždi, roku 1966 pokračovali v snímke Vrah zo záhrobia a posledný raz sa vrátili vo Volaní démonov z roku 1967. Jakubec (Ladislav Chudík) na plátne využíva svoje sivé mozgové bunky, poručík Michalko (Viliam Polónyi) je komicky nechápavým typom. Slovenská variácia osvedčeného holmesovsko-watsonovského modelu púta najmä svojskou Polónyiho komikou. Tvorcovia väčšmi ako na akčnosť a jasný konflikt sa sústredili na žánrovú psychologizujúcu drobnokresbu, ktorá dala ich filmom charakter konverzačných drám. Lettrichovo rozprávanie stavia na drobných ľudských nedostatkoch, film nekritituje systém, hovorí o prirodzených a nadčasových ľudských chybách chamtivosti, strachu či lakomstve. Osou celého filmu je vypátranie vraha, zavádzania či klamanie diváka a stupňovanie napätia. Nie je dôležité, aby sa divák zaoberal vážnymi existenčnými otázkami, podstatné je, aby kombinoval, hádal, špekuloval nad tým, kto zabíjal. Autori pritom ponúkajú dostatok falošných stôp, aby udržali diváka v napätí a neistote, aby bol záverečný okamih skutočne momentom prekvapenia, a nie vopred jasným riešením celej hádanky. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (51)

Biopler 

všetky recenzie používateľa

Slovenská detektívka a vôbec nie slabá, naopak dobre dávkovaná informáciami. Zaujímavý príbeh vrcholiaci však rozuzlením, kde by divák čakal niečo oveľa viac premyslenejšie a šokujúcejšie vzhľadom aj na množstvo postáv v príbehu. Chudík ako detektív nie je žiadna výhra, toporným výkonom nepozdvihol drámu do lepšieho ako priemeru. Polónyi, ako jeho pobočník, bol oveľa viac akčnejší a zaujímavejší. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"V kase mi chýba 10 000 korún..." Slovenská detektívka to je dosť zvláštne a netradičné spojenie, ale A. Lettrich to dokázal. Hlavná herecká dvojka Chudík a Polónyi na tom má tiež obrovský podiel, ale zahviezdili aj I. Mistrík a mnoho ďalších postáv, ktorých je tu pomerne dosť. Film má dobrú atmosféru, čiernobiela farba mu pristane a v istom momente je to pekne zamotané, pretože paleta podozrivých je neobvykle široká... Fakt som nečakal, že ma film tak chytí a netrpezlivo som čakal , kto z hromady podozrivých vraždil a prečo. Až pri podrobnejšom skúmaní som zistil, že Lettrich natočil tri detektívky, akúsi trilógiu s tými istými vyšetrovateľmi - Chudíkom a Polónyim. Rozhodne som zvedavý i na ďalšie pokračovania. +++Postava advokáta, ktorý po večeroch majstruje na bytoch je z dnešného pohľadu sci-fi komédia...80%. ()

Reklama

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa

Tak starý Český detektivky mám rád. Tyhle slovenský jsem předtím neviděl. Nejprve jsem viděl tenhle film. Neměl jsem tušení, že je celá trilogie. Každopádně je to pecka Charizmatickej Chudík opět exceluje. Jeho kolega vyšetřovatel taky není špatnej. mají celkem vtipný repliky a postřehy dobře se doplňují a opravdu trochu odkazují na Holmese a Watsona. Každopádně film vzniknul v požehnaných 60 letech před rokem 68 kdy se točili asi nejlepší kriminálky a zločinci nebyli jen nepřátelé státu a tajní agenti. Dokonce bych ten film označil za kritickej vůči tehdejší době. Každopádně promakaná detektivka z kvalitním rozuzlením.75% ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Prva cast skvelej detektivnej trilogie rezisera Andreja Lettricha dostala nazov Smrt prichadza v dazdi. Ladislav Chudik a jeho pomocnik Michalko /Polonyi/ su akymsi slovenskym ekvivalentom Sherlocka Holmesa a Watkinsa, co len kvitujem. Scenar je mimoriadne kvalitny : ide o vysetrenie vrazdy miestnej pani. Filmu vladne kvalitna rezia, vyborne dialogy, no a pan Chudik vedel a vie hrat. Trilogia, akych vznikalo len minimum v ceskoslovenskej kinematografii, a ktorej som fundom. 82 % ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Po Volaní démonov som presne vedel, do čoho idem a opäť slovenská kriminálka nesklamala. Povedal by som, že ešte o čosi lepšia ako posledný film z trilógie. Celá plejáda hviezdnych hercov (nielen charizmatický Chudík či vtipný Polónyi), schopný scenár - možno nie tak do detailov prepracovaný, ale schopný. Lettrichova réžia štandartne s citom. Nebyť čiernobielej kamery, ani by som netipoval 60. roky. ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (2)

Reklama

Reklama