Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V malom slovenskom meste zavraždia vedúceho revízora Buriana. Pátraním po vrahovi poveria kapitána Jakubca a poručíka Michalka. Pred vyšetrovateľmi stojí záhadný prípad násilného úmrtia muža, ktorý zo záhrobia posiela informácie o svojom vrahovi... Režisérovi Andrejovi Lettrichovi a scenáristovi Jozefovi A. Tallovi sa v 60. rokoch podarilo presadiť v Štúdiu hraných filmov koncepciu tzv. diváckych filmov. Najmä Tallo razantne presadzoval tento trend, čo sa mu podarilo najprv vo vlastnom filme Muž, ktorý sa nevrátil a neskôr ako scenárista priviedol na svet dvojicu vyšetrovateľov, ktorá vystupovala v trilógii kriminálnych filmov. Najprv sa objavili v snímke Smrť prichádza v daždi, roku 1966 pokračovali v snímke Vrah zo záhrobia a posledný raz sa vrátili vo Volaní démonov z roku 1967. Jakubec (Ladislav Chudík) na plátne využíva svoje sivé mozgové bunky, poručík Michalko (Viliam Polónyi) je komicky nechápavým typom. Slovenská variácia osvedčeného holmesovsko-watsonovského modelu púta najmä svojskou Polónyiho komikou. Úspech filmu zabezpečilo nielen dobré obsadenie oboch vyšetrovateľov, ale aj ostatných postáv, predovšetkým Dušana Blaškoviča ako krstného otca a zároveň šéfa reštaurácie, Stana Dančiaka v úlohe neistého zastupujúceho revízora či Stelly Zázvorkovej v postave ustarostenej matky. Herci dodali postavám ľahkú čitateľnosť a ľudskú blízkosť a priehľadne zamotávaný priebeh vyšetrovania vyvolal divácky záujem. Tvorcovia väčšmi ako na akčnosť a jasný konflikt sa sústredili na žánrovú psychologizujúcu drobnokresbu, ktorá dala ich filmom charakter konverzačných drám. Lettrichovo rozprávanie stavia na drobných ľudských nedostatkoch, film nekritizuje systém, hovorí o prirodzených a nadčasových ľudských chybách chamtivosti, strachu či lakomstve. Osou celého filmu je vypátranie vraha, zavádzanie či klamanie diváka a stupňovanie napätia. Nie je dôležité, aby sa divák zaoberal vážnymi existenčnými otázkami, podstatné je, aby kombinoval, hádal, špekuloval nad tým, kto zabíjal. Autori pritom ponúkajú dostatok falošných stôp, aby udržali diváka v napätí a neistote, aby bol záverečný okamih skutočne momentom prekvapenia, a nie vopred jasným riešením celej hádanky. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (36)

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa

Druhý díl ze Slovenské krimi trilogie se rovněž vydařil. Opět složitej případ kde nic není tak jak vypadá. Opět sehraná dvojice vyšetřovatelů plus pár vtípků a hlášek. Opět dobrá sebereflexe tehdejší doby. jediný co bych vytknul je místy překombinovanost. Občas jsem se v tom prostě trochu neorientoval a místy se to snažili udělat až moc složitý a náročný. Každopádně na konci do sebe všechno zapadne a to je hlavní.70% ()

evapetra 

všetky recenzie používateľa

Druhá část trilogie mě oslovila ještě o něco více než ta úvodní. Ústřední dvojice detektivů působí už více sehraně, přibylo napětí a tajemna, rozšířil se okruh možných pachatelů a nechybí ani krásná podezřelá v podání herečky Dany Smutné. Ladislavu Chudíkovi role rázného a nekompromisního, ale zároveň lidsky chápajícího vyšetřovatele velmi sluší. A jeho parťák, představovaný Viliamem Polónyim zase pobaví. Film, natočený v druhé polovině 60.let, je zajímavý i tím, že se nebrání poukázat na problémy se socialistickým plánováním a z něho vyplývající hospodářskou kriminalitou. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Klasická prácička dvojice Tallo-Lettrich. Jedna a možno viac vrážd, niekoľko podozrivých, pretože každý má nejaké to maslo na hlave, mal motív a keď má mať niekto zranenie na ruke, tak zhodou okolností ich musí byť viac, aby bol divák v napätí. Občas padne aj nejaký ten výstrel, aby nešlo len o bežnú konverzačku. A ústredné vyšetrovacie duo musí byť odlišné, aby bol nejaký ten humor. To všetko beriem ako konštatovanie, nie ako kritiku. Spôsob dopadnutia vraha bol vo svojej dobe asi neopozeraný, len tá motivácia dotyčného mi prišla trochu pritiahnutá za vlasy, ale možno by som bol z toho na jeho mieste podobne na nervy a jednal skratkovito. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Daj mi tisíc korún!..." Pozerám, že zlatokopky boli už aj vtedy. tisíc korún bol v tých časoch mesačný plat, no z úst nevernej manželky to však znelo akoby pýtala 10 korún. Dvojica vyšetrovateľov Chudík a Polónyi opäť boduje a príbeh obohacuje množstvo podozrivých, všetko dobrých postáv a výbornych hercov. Asi najviac sa mi páčil zavalitý D. Blaškovič- "Kristušát otvorte oblok!". Srandovná postava, ktorá si vie urobiť poriadok v hostinci. Druhé pokračovanie detektívnej trilógie je minimálne rovnako dobré ako to prvé alebo tretie. Veľmi vzácna kvalitatívna vyrovnanosť. 80%. ()

Gekacuk 

všetky recenzie používateľa

Slovenská detektivka, která mohla dopadnout i hůře. Polónyi a Blaškovič jsou ovšem úžasní. Scénárista si mohl dát trochu více záležet, protože skoro od začátku bylo jasné, že vrahem je Pántik, který jediný byl určitou dobu sám v kuchyni. Velmi se mi líbila žena zabitého muže Dana Smutná v roli nešťasnice a rovněž Jozef Adamovič (ještě bez své charakteristické jizvy) podal dobrý výkon mladého floutka a sobce. ()

Galéria (3)

Zaujímavosti (2)

  • Film sa natáčal v meste Banská Štiavnica. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama