Reklama

Reklama

Odviate vetrom

  • Česko Jih proti Severu (viac)
Trailer
USA, 1939, 224 min (Alternatívna 238 min, televízna verzia: 212 min)

Predloha:

Margaret Mitchell (kniha)

Scenár:

Sidney Howard

Hudba:

Max Steiner

Hrajú:

Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland, Thomas Mitchell, Barbara O'Neil, Evelyn Keyes, Ann Rutherford, George Reeves, Fred Crane (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Krásna dcéra bohatého atlantského plantážnika Scarlett O'Harová (Vivien Leigh) strávila bezstarostné detstvo i roky dospievania životom na milovanom rodinnom pozemku menom Tara. Ešte veľmi mladučká sa zaľúbila sa do príťažlivého, no nepriebojného Ashleyho Wilkesa (Leslie Howard) - ten sa však oženil s tichou a láskavou Melanie Hamiltonovou (Olivia de Havilland), ktorá sa časom stala jej najlepšou priateľkou. Urazená a ohrdnutá Scarlett, nezvyknutá prehrávať, si preto zo vzdoru vzala za muža Melanieinho bratranca Charlesa (Rand Brooks)... Keď vypukne občianska vojna a muži odchádzajú bojovať, odchádza aj zvodný karierista Rhett Butler (Clark Cable), ktorý sa intenzívne usiluje o Scarlettinu priazeň. Ženy odídu do Atlanty, kde Melanie porodí. Keď mesto obsadí vojsko Únie, pomôže obom ženám utiecť do bezpečia práve Rhett. Charles vo vojne zahynie a Scarlett s Melanie sa opäť vracajú na Taru. Aby Scarlett mohla zaplatiť veľké dane, vydá sa za boháča Franka Kennedyho (Carroll Nye), aj ten však zahynie. Teraz sa už konečne môže stať Rhettovou ženou - naozaj to však chce? (TV Markíza)

(viac)

Videá (4)

Trailer

Recenzie (346)

MM11 

všetky recenzie používateľa

Monumentální dílo, proti tomu nenamítne asi nikdo. Zvuková a vizuální stránka je naprosto dokonalá, jenže tu zatracenou dějovou linku plnou těch nejpokleslejších klišé v režii nesneitelné Vivien Leigh nerozdýchávám. Clark Gable dělá mnohé a některé scény (hlavně s první poloviny) prostě jsou klasikou. Ale jako celek? Ze zvláštního důvodu je mi tenhle snímek nesmírně protivný. To se pak moc dělat nedá... ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Nepatrím k ľudovým fanúšikom „windies” , ale vidieť vo farbe klasiku klasík Odviate vetrom je vzácnosť, lebo Clark Gable je už v tejto dobe kráľom Hollywoodu, a jeho postava Rhett Butler - s povestnou hláškou : „Frankly, my dear, I don't give a damn.”, tak ON podáva fantastický herecký výkon, i keď ho nie je na plátne toľko, ako Scarlett O'Hara, Vivien Leigh je na plátne až príliš, lebo si uchmatla 4. hodinový film takmer pre seba a môže sa v kľude realizovať na postavu, ktorá sa stala LEGENDOU, zároveň 2 x vdovou, ktorá sa stále dvorí Ashleymu Wilkesovi, od ktorého nedostáva opätované city a náklonnosť, Ashley je zamilovaný do Scarlettinej sesternice Melanie, čoskoro budú všetci konfrontovaní s občianskou vojnou Juhu proti Severu, kedy sa veci začnú odvíjať neočakávanými smermi. Podľa románu Margaret Mitchell vznikol KOLOS - režírovaný Victorom Flemingom, ktorý sa môže pochváliť muzikálom The Wizard of Oz, alebo producentovi Davidovi O. Selznickovi, VIETOR PRIVIAL 8 OSCAROV, medzi ktorými i jeden pre afroamerickú herečku Hattie McDaniel. Prečo nie ? Nie sme rasisti, však ! Pričom ja by som film k rasistickým zaradil. Varujem dopredu, že pozerať slávnu americkú klasiku - nie je vôbec jednoduchou záležitosťou, v podstate sa tu nič nedeje, viac sa toho deje medzi postavami, ako medzi občianskou vojnou, ktorá by presiakala do ich domovov, pravdaže ich domovy, okolie je zasiahnuté touto spúšťou, kde sa dostáva do popredia gigantický požiar, ktorý zdecimoval Atlantu, Scarlett je po psychickej stránke na tom hodne zle, po čase sa postaví na nohy a nebude myslieť na nič iné, ako na PENIAZE, LUXUSU sa jej dostáva od novopečeného manžela Rhetta Butlera, pričom sa im narodí bábätko, dcérka, ktorá tragický zomrie. Rhett sa môže snažiť, ako chce, nikdy nebude Scarlett opätovať to, čo dáva láske on. Vivien Leigh, ako som spomínal, je na plátne DLHO, k tomu podáva tak emocionálne nabitý hysterický výkon, že neváha rozdávať facky všade navôkol, že vďaka takejto oddanosti svojej postavy sa stáva aj po viac ako 70. rokoch absolútne nesmrteľnou, je len málo klasických herečiek, ktoré by sa mohli vyrovnať Vivien, Clark Gable je v dobe nakrúcania nespochybniteľným kráľom Hollywoodu, má Oscara za Stalo sa jednej noci a nechýbalo veľa, a mal by aj za tento PICTURE, ale asi ho bolo na plátne pomenej ? Ako film v úvode vykríkne: „4 HODINY, uvoľni sa, zober si dovolenku, usalaš sa a pozeraj ! ” A práve tieto štyri hodiny sú totálne dlhé 4 hodiny, ktoré nie a nie skončiť, sú tu pasáže, keď sa vyslovene nudím, nie som extra romantická duša, ktorá by to ocenila, ako trebárs žena v 40. veku života, pre ktorú je film ako stvorený ! Extra natiahnuté, extrémne rozvíjajúce sa, kde by patrilo vziať si do ruky nožničky a postrihať zhruba 1 hod ? Neviem, kedy sa vrátim k tejto nestarnúcej KLASIKE, ale vrátiť sa k najslávnejšej hláške všetkých čias, tak k tej by som sa mohol vrátiť aj 365 x v roku ! ()

Reklama

venus 

všetky recenzie používateľa

Nádherný snímek, který beze sporu patří ke klasice americké kinematografie! Dramatický milostný příběh Scarlett a Rhetta odehrávající se v letech občanské války a rekonstrukce Jihu je pozoruhodné dílo Victora Fleminga, na které je třeba uvolnit si jedno dlouhé odpoledne nebo večer. Délku ale filmu vyčítat nemůžu! Jih proti severu do velké míry přesáhl svou dobu, a i když ho sledujeme teď, téměř o 70let později, okouzlí nás silný příběh, velkolepá výprava, dokonalé kostýmy, krásná kamera i herecké výkony. ()

Morien 

všetky recenzie používateľa

(1001) Mám velký problém vcítit se, nebo alespoň napojit na Scarlett. Rozhodně se neztotožňuji s názory, že to je nejlépe vykreslená postava, jaká kdy poctila svou přítomností stříbrné plátno, a podobně. A když jsem tenhle minizáchvěv zášti dostala ze svého systému, tak musím přiznat, že i přes to na mě Jih proti Severu zapůsobil. Některé záležitosti, které se týkají války, jsou tak ostré, že kdyby byly v realistickém (používám jenom proto, že mě zatím nenapadá vhodnější slovo) filmu, tak by byly hodně, hodně ostré a Dagmar by nejspíš i plakala. Nejvíc na mě zapůsobil plačící flétnista, kněz udělující za dělostřelby poslední pomazání a sbor zpívajících otroků odcházejících na frontu. Problém je v tom, že tohle jsou všechno věci jenom se míhající na pozadí hlavního příběhu. A ten mě nezajímá. O Scarlett už jsem mluvila. Když stojí před prudérní společností v karmínových šatech, tak obdivuji šaty, ale nikoliv Scarlett. Když flirtuje s mladíky na barbecue, tak obdivují její resting bitch face, ale už nikoliv to, co v té situaci doopravdy znamená. Celým čtyřhodinovým příběhem propluje bez důležitějšího charakterového zrání a katarze prožívá na místech, kterým nerozumím. Kouzlu Rhetta Butlera jsem také nepropadla a Ashley je trestuhodně scenáristicky i herecky zanedbaný. Jenom Olivia de Havilland v roli Melanie je naprostá bohyně, a chce se mi říci, že navzdory tomu, jak je Melanie napsaná ploše a účelově jako naprostý opak Scarlett. Do rozboru morálních stanovisek filmu se ani nechci pouštět, protože na to nejspíš nejsem dost erudovaná. Jenom se mi zdá, že film sám něco jako morální stanoviska více či méně nenápadně vyměňuje za společenskou upjatost a romantické pletky. ()

lamps 

všetky recenzie používateľa

Hollywoodské melodrama třicátých let v plné parádě - velkolepé scenérie jako od Da Vinciho, působivá orchestrální hudba, rozkošně přehrávající herci a spousta vášnivých romantických gest a dialogů. Ale hlavně, po filmařské stránce obdivuhodně vyzrálé a plnohodnotné dílo, vzhledem k dostupným prostředkům vizuálně dokonalé a vzhledem ke kýčovité dějové linii překvapivě strhující a myšlenkově objemné. V první polovině funguje snímek jako velmi věrohodná (převážně pocitová) rekonstrukce americké občanské války a společně s hlavní ženskou hrdinkou máme možnost nasávat atmosféru tehdejší doby skutečně plnými doušky. Naopak druhá půlka už představuje typický produkt "hard romance" se vší výše zmíněnou parádou, ale co je důležité, i tahle pasáž, zcela zasvěcená psychologické rovině náročného vztahu dvou hlavních postav, nepostrádá nic, co si dnes každý fajnšmekr pod značkou Jih proti Severu představuje. A navíc jsou tu ještě oni dva - překrásná a charismatická potvora Vivien Leigh, která si okamžitě získala mou diváckou přízeň, a šarmantní pohodář Clark Gable - kvůli kterým bych ty čtyři hodiny přežil, i kdyby film sám o sobě nebyl tak půvabný a ve své výpravě nadčasový jako málokterý jeho příbuzný. Musím však zůstat u 4*, neboť je to opravdu neuvěřitelný a hlavně vědomý kýč.. :-) Ve své době ale jasných 100%. ()

Galéria (380)

Zaujímavosti (100)

  • S takmer štyrmi hodinami ide o jeden z najdlhších filmov všetkých čias, ktorý získal prestížnu cenu Akadémie za najlepší film. (westerns)
  • Hattie McDaniel (Mammy) byla první černoškou, která byla nominována Oscara, a sošku dokonce i obdržela. (Kulmon)
  • Kostýmy byly šity i se spodničkami, přestože nebyly vidět. (Kulmon)

Súvisiace novinky

Zemřela Olivia de Havilland

Zemřela Olivia de Havilland

26.07.2020

Po bouřlivém období, během nějž se oči veřejnosti po letech opět začaly houfně upínat k legendárnímu snímku Jih proti Severu z roku 1939, přichází velmi smutná zpráva. Včera filmový svět opustila… (viac)

HBO Max dočasně stáhlo Jih proti severu

HBO Max dočasně stáhlo Jih proti severu

10.06.2020

Streamovací služba HBO Max se rozhodla stáhnout ze své nabídky snímek Jih proti severu z roku 1939 kvůli problematickému vyobrazováním rasismu a romantizování Konfederace. Rozhodnutí přichází v… (viac)

Reklama

Reklama