Reklama

Reklama

Odviate vetrom

  • Česko Jih proti Severu (viac)
Trailer
USA, 1939, 224 min (Alternatívna 238 min, televízna verzia: 212 min)

Predloha:

Margaret Mitchell (kniha)

Scenár:

Sidney Howard

Hudba:

Max Steiner

Hrajú:

Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland, Thomas Mitchell, Barbara O'Neil, Evelyn Keyes, Ann Rutherford, George Reeves, Fred Crane (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Krásna dcéra bohatého atlantského plantážnika Scarlett O'Harová (Vivien Leigh) strávila bezstarostné detstvo i roky dospievania životom na milovanom rodinnom pozemku menom Tara. Ešte veľmi mladučká sa zaľúbila sa do príťažlivého, no nepriebojného Ashleyho Wilkesa (Leslie Howard) - ten sa však oženil s tichou a láskavou Melanie Hamiltonovou (Olivia de Havilland), ktorá sa časom stala jej najlepšou priateľkou. Urazená a ohrdnutá Scarlett, nezvyknutá prehrávať, si preto zo vzdoru vzala za muža Melanieinho bratranca Charlesa (Rand Brooks)... Keď vypukne občianska vojna a muži odchádzajú bojovať, odchádza aj zvodný karierista Rhett Butler (Clark Cable), ktorý sa intenzívne usiluje o Scarlettinu priazeň. Ženy odídu do Atlanty, kde Melanie porodí. Keď mesto obsadí vojsko Únie, pomôže obom ženám utiecť do bezpečia práve Rhett. Charles vo vojne zahynie a Scarlett s Melanie sa opäť vracajú na Taru. Aby Scarlett mohla zaplatiť veľké dane, vydá sa za boháča Franka Kennedyho (Carroll Nye), aj ten však zahynie. Teraz sa už konečne môže stať Rhettovou ženou - naozaj to však chce? (TV Markíza)

(viac)

Videá (4)

Trailer

Recenzie (346)

flanker.27 

všetky recenzie používateľa

Jedna poznámka. Vážně si ženský myslej, že se chlapi světa budou táhnout za nesympatickou prospěchářskou mrchou? Tůdle. Já vím, klasika a vůbec, vylíčení poměrů, charaktery a tak dále. Beru a neříkám, že je to špatné. Ale Mrcha je celou dobu zalůbená do trouby, troubova žena je všeodpouštějící, cynik Butler je stále přitahován mrchou (a mohl by být tak sympatická postava), vedlejší postavy jsou likvidovány úporněji než v románu tety Kateřiny aby nezacláněly v cestě, a tak dále. Proč je tak populární toto ztělesnění snů nepříjemných žen, že když budou dostatečně velké mrchy, udělá to z nich femme fatale, pro které si budou chlapi řezat žíly. Není to nepodobné snům vypatlaných hospodských mlátiček, že jsou velcí borci co sbalí každou sukni (přičemž mají potíže se čtením slabikáře a dostanou se nejdál ke Kulhánkovi). Alespoň ten konec, kdy je mrcha konečně poslána do háje, to potěšilo mé oko a srdce. Tak, možná je to neuctivý komentář, ale nepopiratelné klady vyzdvihli jiní, trochu rebelie nezaškodí. A když se vám to nelíbí, myslete na to až zítra. ()

Galadriel 

všetky recenzie používateľa

Jedna z nejklasičtějších klasik, která si ale podle mě označení "nejslavnější americký film všech dob" nezaslouží (resp.je spousta jiných filmů, které by si to zasloužili mnohem víc, ale třeba o nich dneska nikdo ani neví). Jeden obrovský vizuální kýč a romance, které nečekaně nevadí dlouhá stopáž (naopak, čím víc času uběhlo, tím víc klacků bylo hozeno životu a štěstí hlavních hrdinů pod nohy). Skvělá Vivien Leigh dokázala udělat ze Scarlett odpovídající potvoru, kterou ale musíte mít rádi, stejně tak Gablův vytrvalý Butler si získá sympatie snad každého diváka. Přesto ale jde "jen" o slušnou romanci, která je na můj vkus trochu přeceňovaná... ()

Reklama

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

Epická podívaná z velmi romantizovaného období Spojených států, kdy byl černoch váš nejlepší kamarád, sluha a vše bylo v pořádku, když jste všechny urážela a bičovala, protože jste mladá nezadaná dívka. No, budiž. Jih proti Severu, ať je ten název ve skutečnosti sebehloupější, je velkolepý snímek. Vždy bude. Poplatný své době a své předloze. Musel to být úžasný zážitek kdysi dávno, být na něčem takovém v jednosálovém kině a vidět ty hvězdy a místa, která nikdy nenavštívím a cítit tu lásku i nenávist ke Scarlett. Ty 4* jsou hlavně proto, co tenhle film dokázal a co symbolizoval ve své době. Dnes už bohužel hodně ze svého kouzla ztratil. ()

Sarkastic 

všetky recenzie používateľa

Nadstandardní stopáž se nakonec bohužel projevila, i když klobouk dolů, že natahování bylo vyloženě cítit až v cca poslední půlhodině (souviselo to i s „nástupem“ nové postavy na scénu), film se už potom tak trochu motal v kruhu a těch vyznání a slz bylo trochu moc. Do té doby šlo však o poutavý snímek se silným příběhem, který dával přes 3 hodiny zapomenout na fakt, že byl divák vlastně zcela ochuzen o válečné scény (ne že by však nenabízel silné momenty, těmi mám na mysli třeba takovou pasáž odehrávající se na nádraží) a stál jen na 2 zajímavějších postavách (chůva + Rhett; hlavní hrdinka sice byla „správně“ nesnesitelná, ale vůbec se mi nezdál její vývoj, přišel mně nezvládnutý), přitom se během této doby prakticky nestačil nudit, což je sám o sobě výkon. Nelze také nezmínit na svou dobu více než kvalitní technickou stránku (které to kazily jen a pouze zadní projekce) a pak také konec, který mě přece jenom trochu překvapil, což bych od takového filmu ani nečekal. K Jihu proti Severu mě napadá dobrý příměr v podobě Virodovy Vojny a míru, i když snímky dělí 17 let, jsou si v mnohém velmi podobné, ale mladší z nich (jakkoliv kratší) má to „něco“, co mi zde chybělo, proto hodnotím „pouze“ solidními 4*. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Nepatrím k ľudovým fanúšikom „windies” , ale vidieť vo farbe klasiku klasík Odviate vetrom je vzácnosť, lebo Clark Gable je už v tejto dobe kráľom Hollywoodu, a jeho postava Rhett Butler - s povestnou hláškou : „Frankly, my dear, I don't give a damn.”, tak ON podáva fantastický herecký výkon, i keď ho nie je na plátne toľko, ako Scarlett O'Hara, Vivien Leigh je na plátne až príliš, lebo si uchmatla 4. hodinový film takmer pre seba a môže sa v kľude realizovať na postavu, ktorá sa stala LEGENDOU, zároveň 2 x vdovou, ktorá sa stále dvorí Ashleymu Wilkesovi, od ktorého nedostáva opätované city a náklonnosť, Ashley je zamilovaný do Scarlettinej sesternice Melanie, čoskoro budú všetci konfrontovaní s občianskou vojnou Juhu proti Severu, kedy sa veci začnú odvíjať neočakávanými smermi. Podľa románu Margaret Mitchell vznikol KOLOS - režírovaný Victorom Flemingom, ktorý sa môže pochváliť muzikálom The Wizard of Oz, alebo producentovi Davidovi O. Selznickovi, VIETOR PRIVIAL 8 OSCAROV, medzi ktorými i jeden pre afroamerickú herečku Hattie McDaniel. Prečo nie ? Nie sme rasisti, však ! Pričom ja by som film k rasistickým zaradil. Varujem dopredu, že pozerať slávnu americkú klasiku - nie je vôbec jednoduchou záležitosťou, v podstate sa tu nič nedeje, viac sa toho deje medzi postavami, ako medzi občianskou vojnou, ktorá by presiakala do ich domovov, pravdaže ich domovy, okolie je zasiahnuté touto spúšťou, kde sa dostáva do popredia gigantický požiar, ktorý zdecimoval Atlantu, Scarlett je po psychickej stránke na tom hodne zle, po čase sa postaví na nohy a nebude myslieť na nič iné, ako na PENIAZE, LUXUSU sa jej dostáva od novopečeného manžela Rhetta Butlera, pričom sa im narodí bábätko, dcérka, ktorá tragický zomrie. Rhett sa môže snažiť, ako chce, nikdy nebude Scarlett opätovať to, čo dáva láske on. Vivien Leigh, ako som spomínal, je na plátne DLHO, k tomu podáva tak emocionálne nabitý hysterický výkon, že neváha rozdávať facky všade navôkol, že vďaka takejto oddanosti svojej postavy sa stáva aj po viac ako 70. rokoch absolútne nesmrteľnou, je len málo klasických herečiek, ktoré by sa mohli vyrovnať Vivien, Clark Gable je v dobe nakrúcania nespochybniteľným kráľom Hollywoodu, má Oscara za Stalo sa jednej noci a nechýbalo veľa, a mal by aj za tento PICTURE, ale asi ho bolo na plátne pomenej ? Ako film v úvode vykríkne: „4 HODINY, uvoľni sa, zober si dovolenku, usalaš sa a pozeraj ! ” A práve tieto štyri hodiny sú totálne dlhé 4 hodiny, ktoré nie a nie skončiť, sú tu pasáže, keď sa vyslovene nudím, nie som extra romantická duša, ktorá by to ocenila, ako trebárs žena v 40. veku života, pre ktorú je film ako stvorený ! Extra natiahnuté, extrémne rozvíjajúce sa, kde by patrilo vziať si do ruky nožničky a postrihať zhruba 1 hod ? Neviem, kedy sa vrátim k tejto nestarnúcej KLASIKE, ale vrátiť sa k najslávnejšej hláške všetkých čias, tak k tej by som sa mohol vrátiť aj 365 x v roku ! ()

Galéria (380)

Zaujímavosti (100)

  • Ještě v březnu 1939 se v novinách psalo, že Jih proti Severu budou dva filmy. (Kulmon)
  • V roce 1999 koupil Michael Jackson v aukci za 1,54 milionu amerických dolarů jednoho z devíti Oscarů, který film obdržel. Jednalo se o sošku pro nejlepší film. (dolores82)

Súvisiace novinky

Zemřela Olivia de Havilland

Zemřela Olivia de Havilland

26.07.2020

Po bouřlivém období, během nějž se oči veřejnosti po letech opět začaly houfně upínat k legendárnímu snímku Jih proti Severu z roku 1939, přichází velmi smutná zpráva. Včera filmový svět opustila… (viac)

HBO Max dočasně stáhlo Jih proti severu

HBO Max dočasně stáhlo Jih proti severu

10.06.2020

Streamovací služba HBO Max se rozhodla stáhnout ze své nabídky snímek Jih proti severu z roku 1939 kvůli problematickému vyobrazováním rasismu a romantizování Konfederace. Rozhodnutí přichází v… (viac)

Reklama

Reklama