Reklama

Reklama

Tora! Tora! Tora!

  • USA Tora! Tora! Tora! (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný americký válečný velkofilm je rekonstrukcí jedné ze zlomových událostí druhé světové války, útoku Japonců na americký přístav Pearl Harbor na Havajských ostrovech, v němž se útočníkům podařilo jediným úderem a téměř beze ztrát potopit nebo alespoň těžce poškodit velkou část naprosto nepřipravené americké tichomořské flotily. Tento zákeřný čin (k útoku došlo ještě před oficiálním vyhlášením války) otřásl Amerikou, která se do té doby snažila zůstat stranou od války na evropském kontinentu. Reakcí na útok byl vstup Ameriky do válečného dění, které pak vyvrcholilo zničením Hirošimy a Nagasaki. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (165)

Wormboy 

všetky recenzie používateľa

Vyborna vojnova drama, ktora tazi predovsetkym z historickej vernosti a vybornych hereckych vykonov. Film sa vyhyba akemukolvek zbytocnemu patriotizmu a patetizmu a az dokumentaristicky sa zameriava na pripravu a samotny priebeh utoku na Pearl Harbour, pricom sa nadmerne nepriklana ani k jednej zo zainteresovanych stran. Skoda, ze sa Jerrymu Goldsmithovi nepodaril zlozit lepsi hudobny doprovod a ze scenaristi nepriniesli do uvodnej hodiny vacsie osvetlenie samotnych vystupujich postav. Inak by bol bezpochyb plny pocet - 4,5/5*. ()

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

Tenhle film je taťka Pearl Harboru a i přes jeho šedý vlas jej stále předčí. Ostatní válečné snímky si z jeho i na dnešek perfektně zpracovaných scén neváhaly občas ,,ukosusnout" (např. Bitva o Midway ad.). Japonci si dali práci s přesnou historickou linií i dobovými reáliemi. Válečný velkokofilm k němuž nemám výhrad. Nutno vidět. Tohle je za pět pum z japonského střemhlavého bombardéru D3A Val * * * * * ()

Reklama

MartinezZ 

všetky recenzie používateľa

"Japonci a zaútočit na Pearl Harbor? Blbost." Něco podobného si potom říkali i Němci na březích Normandie... ~~~ Takový letmý sestřih tím, co se Amíkům podělalo a Japíkům povedlo. Jako válečný velkofilm v roce '70 budiž, Dnes už to tolik "nebere". ~~~ Hodina dvacet nevěřícného blábolení, 40 minut akce. ()

Trevor 

všetky recenzie používateľa

Takto s odstupom času po ďalšom zhliadnutí som sa dopracoval k hodnoteniu 3*. Trikrát Tora! je film, ktorý ma svoje čaro pravdepodobne iba na jedno pozretie. Pri ďalšom už pre mňa začalo byť to takmer jedenapolhodinové predstavovanie ľudí, ktorí pri analýze hrozby Honďákov a ich potenciálne možnom útoku na štáty otravné, zdĺhavé a nudné. Celkovo sú efekty na tú dobu celkom vydarené (doteraz som neprišiel nato, či komparzista pri časti útoku Japoncov na hárbor iba zakopol, alebo tu scénu zvládli tak precízne, ale skôr si myslím že mal iba šťastie, lebo tie trosky "lietadla" ho minuli ozaj tesne) a je dobre vykreslené nezmyselnosť vojenských postupov,rozkazov a nariadení aj so skutočnými menami zodpovedných ľudí, avšak chýbajú lepšie herecké výkony a trochu lepšia hudba a celková atmosféra. 70% ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Nie je veľa filmov o tomto klasickom útoku zo siedmeho decembra roku 1941, ak nepočítam naozaj „skvostný veľkofilm” PEARL HARBOR režiséra Michaela Baya z roku 2001 na 60. výročie. Namiesto toho radšej odporúčam túto klasiku z roku 1970, keď dominoval iný veľkofilm PATTON, ktorý úplne prevalcoval Tora ! Tora ! Tora ! ako oscarovo, tak ale aj finančne. Domácemu publiku sa skrátka nechcú čítať titulky, lebo film sa venuje tejto udalosti z japonskej / americkej strany, samotný útok je prevedený nadmieru autenticky, 2 / 3 sa venujú práve myšlienke a následnému spracovaniu myšlienok, keď sa odhodlali na napadnutie, ale mali informácie, že sa chystajú Japonci zaútočiť, tak to vidím ako účelové z americkej strany pre okamžitú zámienku vstúpenia Spojených štátov amerických do VOJNY, aby mohli o čosi neskôr vyskúšať atómovú bombu. Najlepšie sú pasáže z japonskej strany s dvojicou japonských režisérov s vynikajúcimi hercami a kamerou, najsilnejšia časť je určite TU, americká síce v ničom nezaostáva, ale sledovať benevolentných ľudí je pre mňa ubijajúce ! Naozaj pasia je sledovať japonskú aktivitu, keď chceli bombardovať ďalšie ciele, ale bolo im to zamietnuté ! Film sa neprikláňa ani k jednej strane, skôr si dáva záležať, aby zachytil miesto a čas takmer do detailov ako sa to všetko udialo, keď to naberá na obrátkach, vyvrcholenie je v poslednej tretine, ale samotné naplánovanie nemá skrátka žiadnu chybu... ? ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (29)

  • Američané se s přesností příliš nepárali. Japonská letadla v jejich části filmu zastupují převážně přebarvené T-6 Texan, případně Vultee BT-13 Valiant. Japonskou letadlovku na konci filmu hraje výsadková loď třídy Iwo-Jima, Yorktown (CV-5) pak Yorktown (CVS-10) třídy Esex, který má zcela jiné nástavby a v té době už měl dávno přestavěnou palubu na úhlovou. Enterprise pak hraje USS Ticonderoga (také třídy Essex). (Marthas85)
  • Tatsuya Mihashi, který hrál generála Gendu, byl v 50. a 60. letech velmi obsazovaný a populární herec. Po tomto filmu si deset let nezahrál a v dalších 25 letech na něj čekalo jen šest rolí. (Kulmon)
  • Pro americké letectvo byly během natáčení použity dvě letuschopné stíhačky P-40 Warhawk, obojživelný PBY Catalina a pět bombardérů B-17. Zbytek letounů byly repliky, které byly postupně během natáčení zničeny v bojových scénách. Některé z nich měly pro větší realističnost funkční pohon vrtule. (Foxhound#1)

Súvisiace novinky

Tak dlouho se chodí se džbánem...

Tak dlouho se chodí se džbánem...

09.06.2006

Není to vůbec dávno, kdy tu byla řeč o potřebnosti remaků a dnes by se to dalo zopakovat. Další film, který dostal jednoho bratříčka už od původních tvůrců, bude předělán na koukatelnější, nešikmý a… (viac)

Reklama

Reklama