Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na opustenej samote ukrytej v marhuľovom sade sa odohráva príbeh mladej ženy, ktorá rozpúta vášne medzi dvoma bratmi. Nikto z okolia netuší, čo sa medzi nimi deje, obyvatelia blízkej dediny sledujú ich životy z diaľky, z tepla svojich domovov. Jediným svedkom ich utajenej a prudko prebudenej lásky, ktorá ich beznádejne ženie k tragickému koncu, je len nádherná príroda v okolí dunajských ramien. Svitania a západy slnka, horúce leto, zrelé marhule, široký, lenivo tečúci Dunaj a láska vo všetkých jej tragických, no i komických polohách sa spoja do jedného celku a ponúknu divákovi výtvarne i obsahovo sugestívny film. Film, ktorý veselo i vážne rozpráva o dvoch národoch, dvoch odlišných kultúrach, ktoré hrou osudu žijú vedľa seba a nikde inde už žiť nemôžu. Aj preto si jeho hrdinovia dokážu nájsť k sebe cestu a pochopiť jeden druhého. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (86)

mira007 

všetky recenzie používateľa

Letní slovenská spíše epická atmosférická paráda, z které to vedro a upocená tílka působí na diváka jako by tam byl. Attila Mokoš je tady asi největší herecká extratřída jako obvykle, ale Szidi Tobias zahrála nejodvážněji ( za to hvězda navíc) - tak takhle odvážný milostný nahý scény se v Čechách netočej a já myslel, že Peter Bebjak se montuje jen do seriálových kriminálek ( Čára čestná vyjímka) ()

Havenohome 

všetky recenzie používateľa

Zlyháva to na scenári. Nič sa tam nedeje kvôli niečomu, postavy nenapĺňajú svoje dramatické potreby. Rádoby drsno-živočíšna (ľutujem Szidi Tobias, ktorá okrem najintimnejšieho miesta ukázala všetko) a poetická výprava na dedinu, do záhrady. Množstvo "turistických" elementov ako lov sumcov a iná dedinská romantika. No ten scenár je najslabší. Postavy plávajú vo zduchoprázdne, Tobias je neukotvená podobne ako postavy z Poledňákovej filmov a vyzerá to, že je na celoživotnej dovolenke. Zrazu vie šoférovať nákladné auto, má aj peniaze, aby ho kúpila a nikto sa nečuduje, že tento nákladiak zo šrotu hneď funguje. Téza o osudovej žene, čo kvôli nej všetci hynú. Neelegantné narábanie s časom. Pohľad na dedinu je tu tentoraz nasnímaný "z ruky" respektíve "zo steadycamu", to je asi ten prínos, o ktorom všetci vravia. Ináč samé klišé: macho, čo trtká krčmárku (ako z Kurvahošigutentág), bitka na futbale, rázovitý Pišta Báči, dlhovtáky uchylák. Je to úplne niečo iné ako Pokoj v duši, napriek tomu mám pocit, že sú to zase len romantické báchorky z vidieka. Veľké plus je Nadasdiho herecký výkon. Veľké mínus je totálne nadužívaná hudba. ()

Reklama

Noddy odpad!

všetky recenzie používateľa

Ako rodený žitnoostrovčan musím povedať, že je to absolútne zavádzajúci a falošný obraz o živote na Žitnom ostrove. Takto nežili ani moji starý rodičia v 50.-60. rokoch. Oblečenie, čo mal na sebe Andráš báči sa nosilo niekedy medzi vojnami. Keby mal od Komárna voziť niekto marhuľe do Bratislavy na Zil-e 151, s filmovou korbou, postavenou na podvozku ťahača prepravníka rakiet, tak by na benzín (napriek vo filme spomenutej nafte, jazdili tieto Zil-y na benzín) dal aj gate. Navyše u nás sa pije skôr české pivo alebo víno, ako barackovica. Hlavní hrdinovia hovorili tou najčistejšou spisovnou maďarčinou, pri ktorej by sa zahanbil aj obyvateľ Budapešti. Jediný raz som tam začul žitnoostrovský dialekt a to od krčmárky. Totálny brak, dopozeral som to len kvôli tomu, čo ešte za blbosti tí tvorcovia vymyslia. ()

Sandiego 

všetky recenzie používateľa

Návrat městské dámičky do smysluplného přírodního rámce Žitného ostrova, kde nalézá potlačované instinkty a vášně v náručí dvou bratrů. Oslava animální přirozenosti potlačující jakékoliv nacionální vášně a svoji vypjatostí měnící povrchní životní tápání v osudovou tragédii. Nebýt silně senzuální kamery a podmanivé hudby, asi bych neměl sílu dodívat se na tento pseudofilosofický návod pro život do konce. Navíc Szidi Tobias opravdu není dobrá herečka a v řadě scén se mi doslova protivila. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Moje očakávania boli ďaleko väčšie. Naša kinematografia sa snaží dostať zo zajatia náročných psychologických filmov minulosti, na ktoré nikto nechodil, ale toto je krok späť. Na námete ženy medzi 3 mužmi by nebolo nič zlého, ale scenáristické motívy konania jednotlivých postáv boli niekedy značne nezrozumiteľné. Aj režisér zrejme ešte nedorástol na veľký film. Slabší priemer. ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (6)

  • Pre finančné dôvody a tiež pre nevyhovujúce poveternostné podmienky sa výroba filmu natiahla na 5 rokov. (BathoryMan)
  • Nakrúcalo sa 3 roky. [Zdroj: FilmMax] (ash99)

Reklama

Reklama