Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký řidič (McQueen) se vrací na závodiště do Francie, kde byl před rokem zraněn a zjistí, že pociťuje silné sympatie k vdově po muži, který zemřel při stejném neštěstí. Autentická místa ve Francii a úžasná kamera nabízejí fascinující pohled na nejneobyčejnější auta světa a výjimečné charaktery lidí, které svět motorů a pach benzínu přitahuje. Steve McQueen sám závodil a vyzkoušel i obtížný závodní okruh Le Mans dlouhý 8,5 míle (cca 13,5 km) - často v rychlosti překračující 200 mil za hodinu (320 km/h). (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (259)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Akýsi hraný fikčný dokument, alebo fikčný dokumentárny hraný film z pretekov v Le Mans. Prvý dialóg som zaregistroval myslím až v 37. minúte. Jedná sa o určitý experiment, ale asi najviac chápem Le Mans ako sebaprezentáciu Stevea McQueena a jeho najväčšej záľuby, závodenia. Nie je to primárne výhrada, ale aj najdlhšie reklamy predsa len trvajú kratšie, ako 106 minút. Niektoré scény sú fantasticky nakrútené a zostrihané, ale bez príbehu to akosi nie je ono. Každopádne skvelá príručka pre súčasných televíznych strihačov a kameramanov, pripravujúcich prenosy F1. By the way, prečo nenatočil podobný film aj Paul Newman? Alebo o ňom len neviem? ()

ancientone 

všetky recenzie používateľa

Spracovaním je to čisté neoformalisticé nebíčko a potých dekádach aj vizuálne totálne uhrančivé, pútavé retro. Drvivá väščina filmu sa odohráva na závodnej dráhe, avšak trajektórie závodiacich áut sa stávajú úplne legitímnym metaforickým jazykom, ktorý uvážene rozvíja medzi časom načrtnuté vzťahy postáv. Nejde o príbehový nedosatok, ale celkom rafinovanú poetiku ktorej nie je cudzia ani pre atmosféru úplne kľúčová lakonickosť. Strih a záberovanie plní sny cinefilov, aj nadšených fanúšikov car racingu. ()

Reklama

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Dlho som nevedel film zohnať, až to nedávno napravila čt2. McQueen, patrí medzi mojich naj hercov, ale ani on jednoducho nedokázal prebiť to prázdno a množstvo hluchých momentov, ktoré film má. Vzhľadom na štedré hodnotenia to bolo pre mňa dosť sklamanie. Film už z dnešného pohľadu pôsobí dosť zastaralo, hlavne preto, že je to hlavne o autách a všetko ostatné je až na druhom mieste. Záver je podstatne lepší, ale nemastný- neslaný dojem vylepšiť nedokázal. Možno som nemal svoj deň, preto som rozhodnutý dať filmu šancu ešte raz. Zatiaľ 60%. ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Pre športových nadšencov záslužilá 24-ková atrakcia dokumentárneho charakteru opisujúce udalosti Le Mans. Veľmi jasný, čitateľný a kontinuálny dej je len akýmsi vítaným bonusom v prehľadnosti samotného závodu. Preto sú aj dialógy skresané na absolútne minimum, vedľajší príbeh síce existuje, ale nijak sa neformuje a kauzálna prepojenosť súkromia a profesionalizmu je taktiež iba na akomsi štartovacom bode. Či konečnom? Že už nič nebráni zapnúť plyn a udrieť tomu?! Perfektná kamera, strih, pozičné uhly, spomalovačky, skrátka efektné vyše 100 minutové číslo, avšak ničím zvlášť neokorenené natoľko, aby som z neho čoby divák esteticky výrazne čerpal. ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (25)

  • Steve McQueen (Michael Delaney) po skončení tohoto filmu již nikdy v autě nezávodil. (Mol)
  • Počas pretekov Le Mans 1970 bolo umiestnenych 19 kamier pozdĺž trate, ktoré dohromady natočili 40 000 metrov filmu a 3 ďalšie kamery viezol Porsche 908 štartujúci za Solar Productions. Za volantom sa striedali H. Linge a J. Williams. Ich úloha bola pred štartom spustiť všetky kamery, odštartovať čo najrýchlejšie a potom sa držať vo vedúcej skupine jazdcov tak dlho, ako to len bude možné, aby sa natočilo čo najviac. Napriek nespočetným zástavkám v boxoch kvôli nabíjaniu kamier sa nakoniec celkovo umiestnili na výbornom 9. mieste konečného poradia! (pravo)
  • Z oblasti showbyznysu ve 24 hodin LeMans závodili Paul Newman v roce 1979, Nick Mason v letech 1979, 1980 ,1982 ,1983 ,1984 a Patrick Dempsey v letech 2009, 2013, 2014, 2015. Nejlepší umístění měl Paul Newman, společně s Rolfem Stommelenem a Dickem Barbourem na voze Porsche 935 zvítězili ve své kategorii a celkově byli druzí. (xisp)

Súvisiace novinky

Zemřel skladatel Michel Legrand

Zemřel skladatel Michel Legrand

27.01.2019

Oscarový skladatel Michel Legrand zemřel v 86 letech. Francouzský skladatel, pianista a dirigent kromě tří Oscarů držel také pět cen Grammy. Ve Francii pak vyhrál za svou hudbu třikrát cenu César.… (viac)

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (viac)

Reklama

Reklama