Reklama

Reklama

Fatty v sanatoři

  • Česko Dobrou noc, chůvo! (viac)

Obsahy(1)

Smoliar Fatty sa pred dažďom skryje do sanatória, kde sa dostane medzi bláznov, z ktorých ho jedna slečna poprosí o pomoc. Fatty sa teraz všelijakými spôsobmi snaží tejto milej slečne pomôcť dostať sa von. Dokonca sa zapletie z doktormi a oni mu po vyšetrení určia diagnózu, po ktorej smeruje na operačný stôl. Teraz je len na ňom, aby sa z tejto šlamastiky dostal bez ujmy... (T2)

(viac)

Recenzie (9)

classic 

všetky recenzie používateľa

...Obyčajný človek si ani nevie predstaviť, aké ľahké je sa dostať do akéhokoľvek blázinca, len tak zo srandy, ale vyjsť z neho von, je v podstate oveľa, ale oveľa zložitejšie, taký R.P.McMurphy by teda vedel rozprávať, šiel tam, aby sa vyhol práci... Roscoe sem prišiel z iného dôvodu, že robil alkoholické somariny, a tak prichádza čas nápravy. Zoznámi sa s jednou istou, bláznivou ženskou, ktorá ho poprosí o pomoc. Klasicky sa prezlečie za sestru, a blížiaci sa konflikt so skutočnou sestričkou a s personálom, je na spadnutie, teda nezostáva mu nič iné, ako vziať nohy na plecia, a utekať, ako legendárny Forrest Gump, no čudovali by ste sa, prinesie to ovocie, alebo vlastne toto všetko sa Tučkovi iba štandardne prisnilo... Môj obľúbenec sa tu na chvíľu mihne, ale nevadí, dokonalo ho zastúpil Roscoe Arbuckle.... ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Nezabudnuteľný Fatty Arbuckle si na začiatku dokáže zapáliť cigaretľu v nepredstaviteľnom lejaku, aby sa dopotácal domov, pričom ukazuje svoju streštenosť grimasami či pochabým poskakovaním, ale v tu najmä scénou zvádzania Bustera Keatona. Svižný film nepotrebuje slová, maximálne pár diétnych medzititulkov. Poznámka: Absencia pretlaku slov je jedným z dôvodov, prečo mám nemú éru tak rád. Druhou je neexistencia vnútornej autocenzúry z dôvodov vynútenej korektnosti. Atmosféra filmov tej doby mi preto pripadá viac slobodná než väčšina bežnej komerčnej kinematografie po druhej svetovej. ()

Reklama

Iggy 

všetky recenzie používateľa

Česky Fatty v sanatoři. Film začíná skvělým gagem, v němž se Fatty Arbcukle pokouší zapálit si cigaretu v ukrutném dešti. Protože má trochu problémy s alkoholem a jeho ženě se to nelíbí, pošle Fattyho do sanatoria, kde vynalezli novou metodu, jak se alkoholismu zaručeně zbavit. Tam ho ovšem dost nešetrně léčí Buster Keaton a Al St. John. Pod vlivem éteru Fatty sní o tom, jak pomáhá jedné bláznivé pacientce uprchnout a následně musí prchat sám, přičemž se zaplete i do běžeckého závodu. Asi nejlepší je scéna, v níž Fatty na chodbě převlečený za sestřičku svádí MuDr. Keatona, aby nevzbudil jeho podezření. Na svou dobu poměrně dost dějová groteska odehrávající se na nezvykle mnoha místech a rozehrávající množství témat, ovšem často na úkor jejich propracovanosti. ()

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

[3,5*]     "After one more than one too many."     Aj motyka občas vystrelí, a tak sa aj Fattymu podarilo výnimočne vytvoriť dielo, ktoré znesie aj prísnejšie kritéria. Síce nevyniká až tak svojím humorom, ale určite svojou nápaditosťou a technickým spracovaním, ktoré má mimoriadne vysokú úroveň. Už prvá scéna s lejakom a prudkým vetrom je parádna a rovnako pôsobivé sú aj scény zo sanatória (najmä tá uspávacia). Film sa venuje večne aktuálnej téme alkoholizmu, čo vnímam ako ďalšie veľké plus. A ako taká pikoška ma pobavil odkaz na údajne slávneho slovenského námorníka, ktorý vraj vynašiel liek proti morskej chorobe ("Seasickness cured! Discovered by Milush Mahler, a famous slovakian sailor..."). Videná verzia z roku 2015 s výbornou hudbou Antonia Coppolu takého vážnejšieho charakteru (náladou i typom), ktorá mi tak trochu pripomínala Mariána Vargu.     "Now we're out, what else can I do for you?" "Help me get back in!" ()

D.Moore 

všetky recenzie používateľa

Zatím nejlepší z těch prvních spoluprací Fattyho Arbuckla a Bustera Keatona, v nichž Fatty ještě hrál hlavní roli a Buster vedlejší. Film má spád, deštivý začátek je velmi originální ("Zahrajte národní hymnu!") a první minuty v sanatoriu řízeném Busterem Keatonem v zakrváceném lékařském plášti jsou krásně černohumorné. A to svádění na chodbě! ()

Galéria (1)

Reklama

Reklama