Reklama

Reklama

Tento švihácky príbeh z „Tisíc a jednej noci“ bol obľúbeným projektom hollywoodskej megahviezdy a producenta Douglasa Fairbanksa a po predchádzajúcich kostýmových úspechoch Troch mušketierov, Zorrovho znamenia a Robina Hooda upevnil Fairbanksovu pozíciu hlavnej hviezdy akčných dobrodružných filmov svojej doby a jedného z prvých "multihyperhviezd" v tomto odvetví. Herec si zahral bezbožného zlodeja Ahmeda, ktorý si získal povesť hlavného lupiča Bagdadu. Keď sa zaľúbi do krásnej princeznej a obaja sa rozhodnú vziať, zasiahne jej otec kalif a zväzok zakáže. Tak sa spustí reťaz okolností, do ktorej sa zapletie krištáľová guľa, čarovné jablko, pegas, neviditeľný plášť... a, samozrejme, lietajúci koberec. Na filme Zlodej z Bagdadu sa nešetrilo: Bola to jedna z najnákladnejších snímok vyrobených v Hollywoode v ére nemého filmu, o čom svedčia úžasné kulisy Williama Camerona Menziesa aj prelomové špeciálne efekty, ktoré sa prelínajú celým filmom. Film Zlodej z Bagdadu, ktorý majstrovsky zrežíroval Raoul Walsh, ktorý sa neskôr stal jedným z najvýznamnejších amerických filmových tvorcov a tvorcom takých klasík, ako sú The Bowery, High Sierra a White Heat, zostáva trvalou fantasy pre všetky vekové kategórie. (Film Europe)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (38)

Kulmon 

všetky recenzie používateľa

Orientální pohádka, která jistě v době svého vzniku musela pronudit kladné emoce každém návštěvníku kinoteátru. Ale dnes již tolik nenadchne. Triky na svou dobu výtečné, to je bez debat, ale metráž je dosti přešvihnutá. Douglas Fairbanks ztělesňuje skutečného hrdinu jak z moderního komiksu. Oddychový film, který je na onen oddych možná až příliš dlouhý. Rádoby orientální pohádka, avšak moc pěkně natočená. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Zlodej z Bagdadu je dosť možno najkúzelnejšia fantasy v histórii kinematografie. Úžasné bagdadské predimenzované interiéry, geniálna práca s mierkou a miniatúrami, ani neviem koľkokrát ma napadol počas filmu Jackson a jeho komentáre k natáčaniu Pána prsteňov. Neuveriteľná gradácia deja, keď po návštevách bájnych svetov plných fantazijných príšer a morských pavúkov nás čaká stotisícová armáda, snažiaca sa oslobodiť Bagdad od mongolských votrelcov. Zlodej z Bagdadu je ale predovšetkým rozprávka s myšlienkou a so srdcom, na čo sme u nás na Slovensku a v Čechách zvyknutí, takže by si ju každý tunajší divák mal veľmi rýchlo nie obľúbiť, ale zamilovať. To by sa ale musel o tomto filme najskôr dozvedieť. Ten dobový, americký, sa musel cítiť v kine ako v siedmom nebi. Možno podobne, ako my pred dekádou pri Pánovi prsteňov, lenže tam už bolo kúzlo trochu devalvované CGI fenoménom. Walshov štýl nedovolí divákovi počas dve a pol hodiny trvajúceho filmu ani na minútu vydýchnuť. Krásna rozprávka v kúzelnom a zároveň megalomanskom šate pre deti každého veku. ()

Reklama

zelvopyr 

všetky recenzie používateľa

Nádherná, silně secesní výprava, až srdce plesá. Je zde dost vidět, že zpočátku kinematografie předváděné šou hodně vycházelo z cirkusové kultury (gagy, artistické kousky, exotická zvěř a tak). Dnes by takto točit nešlo - jednak by to bylo neslýchaně drahé. No a za druhé, bylo by to k unudění politicky korektní, protože producenti by se odvážně sebezcenzurovali. Ale i tak by všude po světě měli mohamedáni záminku, proč mírumilovně vraždit nevěřící a samozřejmě jako vždy sunniti šiíty a šiíti sunnity. Jo a střízlivě, pomohla by kratší stopáž. ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Hmm, neskutočne úžasná dobrodružná lahôdka, ktorá sa môže pýšiť jednými z najlepších trikov nemej éry. Spektakulárna výprava musela ľudí tej doby nadchýnať. A v tom všetkom nám baletí skvelý Douglas Fairbanks so svojím mladickým rozkekešeným správaním. Myslím, že je to jeden z tých filmov nemej éry, ktoré zaujmú aj dnešných laických filmových konzumentov. ()

vypravěč 

všetky recenzie používateľa

Překrásný pohádkový příběh znázorněný se vší důvěrou k obrazu. Myticky působí již samo všední bazarové prostředí, ale když se ústřední hrdina vypraví k horizontu proměn, všechny dosavadní hranice se rozestoupí a na ruinách zvyklostí se zalesknou Eliášovy ohně snů. Z Orientu skutečně přichází světlo a omšelé stříbrné plátno se rozzáří bez ohledu na to, koho dosud hostilo, a tichý večer vyprávění prosvítí i Západ, jakkoliv mlčenlivý, odcizený a normalizovaný. ()

Galéria (43)

Zaujímavosti (6)

  • Douglas Fairbanks byl inspirován pro tento film epizodou z filmu Das Wachsfigurenkabinett (1924). (Kulmon)
  • Filmový plakát se umístil na 9. místě v žebříčku 25 nejlepších filmových plakátů časopisu Magazine. (orkadimenza)
  • V roce 2008 byl snímek zařazen Americkým filmovým institutem v žebříčku nejlepších fantasy filmů na 9. příčku. (TheDude)

Reklama

Reklama