Reklama

Reklama

The Death of Yugoslavia

(seriál)
  • USA Yugoslavia: Death of a Nation
všetky plagáty

Obsahy(1)

Dokument, ktorý mapuje rozpadnutie Juhoslovanskej federatívnej republiky v priebehu desiatich rokov od smrti prezidenta Josipa Tita až po uväznenie posledného prezidenta Slobodana Miloševiča. (andykovac)

Recenzie (21)

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

V rámci možností dosť objektívny a faktografický dokument, navyše je fakt vyčerpávajúci a na pôdoryse piatich hodín poskytuje dosť komplexný pohľad na juhoslovanskú krízu. Chýbal mi akurát jeden diel, ktorý by sumarizoval udalosti pred smrťou Tita; čo bolo naviac, tak to hlavne posledný diel, ktorý je skoro celý o vyjednávaní mieru - dohadovanie každého kilometra bude baviť fakt asi len najväčších juhoslovanských fetišistov. Každopádne je to skvelý dokument, plný autentických rozhovorov so skoro všetkými zúčastnenými a poskytuje unikátny dobový pohľad na krízu, čerstvý niekoľko mesiacov. ()

Soth 

všetky recenzie používateľa

Nechapu, jak je tu napsany, ze v tom hraje AH. Jinak suprove udelanej dokument - asi prvni vec, kterou jsem dal v EN zneni celou. Dobry je, ze jsou tam postoje vsech stran (par protagonistu uz je po smrti) a jak to ukazuje zvracenost vudcu Srbska a nejen jich... Valka je hnus a tohle to ukazuje, ze nic a nikdo neni cernobily. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Kvalitná a rozsiahla sonda do vzťahov na Balkáne, ktoré viedli k bratovražednej vojne, na rok 1995 veľmi objektívne spracované, hoci opäť ten jediný vinník sú zase Srbi. V tom čase neboli ešte všetky fakty na povrchu, nevedelo sa, čo sa stane s Kosovom atď. Komplet seriál: https://dokumenty.tv/the-death-of-yugoslavia-smrt-jugoslavije-komplet-1-6-dokument/ ()

Petike 

všetky recenzie používateľa

Veľmi dobrý dokument. Unikátne je na ňom hlavne to, že dali priestor na vyjadrenie reprezentantom všetkých znepriatelených strán a že bol robený prakticky časozbernou formou počas hlavnej várky konfliktov a tesne po nich. Napriek pár prehliadnutým detailom (mohli sa ešte trochu hlbšie venovať eskalácii politických a ekonomických problémov po Titovej smrti v 1980om) je to stále veľmi podrobný a precízny dokument. A z hudobného motívu Debbie Wisemanovej len tak sála zúfalstvo, ktoré dané konflikty priniesli... Päť hviezd je jasných. P.S. Do diskusie som pridal príspevok, kde je podrobný prehľad všetkých aktérov vystupujúcich v dokumente. ()

berg.12 

všetky recenzie používateľa

Jak dokument velmi dobře rekonstruuje řetězec událostí, které nevyhnutelně eskalovaly ve zničující válku, tak prakticky zcela pomíjí roli OSN a Evropského společenství, které mají máslo na hlavě úplně stejně jako všechny zúčastněné strany. Čerstvost dokumentu je patrná především na dnes již těžko představitelných komentářích od politiků a oficírů, kteří později mohli komentovat už jen z Haagu. ()

Zaujímavosti (3)

  • V roku 1996 vyhral seriál cenu BAFTA TV v kategórii Najlepší vecný seriál a bol nominovaný Kráľovskou televíznou spoločnosťou na cenu RTS Television v kategórii Najlepšia hudba - pôvodná filmová hudba. (Marek1991)
  • Rozhovory z tohto dokumentu boli použité v súdnych procesoch medzinárodného trestného súdu v Haagu. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama