Reklama

Reklama

Valkýra

  • Česko Valkýra (viac)
Trailer 3
USA / Nemecko / Taliansko / Španielsko / Francúzsko / Japonsko / Veľká Británia, 2008, 121 min

Nemecký dôstojník Claus von Stauffenberg bol počas nasadenia v Afrike ťažko zranený a po tom prevelený do záložnej služby. Vtedy sa stal členom rozsiahleho spiknutia, ktorého cieľom malo byť odstránenie Adolfa Hitlera. Napokon to bol práve on, kto priniesol na stretnutie v jednom z Hitlerovych hlavných stanov aktovku s bombou. (RTVS)

(viac)

Zaujímavosti (58)

  • Valkýry sú podľa severskej mytológie dísy, ktoré s nornou Skuld vyberajú na bojových poliach duše padlých vojakov hodných Valhally, ktorým sa potom hovorí Einherjovia. Podľa povestí ide o krásne, ale nebezpečné ženy – bojovníčky, ktoré sú ozbrojené štítmi, oštepami a prilbami, a ktoré slúžia svojmu bohu Odinovi. Valkýry, jazdiace do boja na okrídlených koňoch, podľa Odinových pokynov riadili boj, strážili bojovníkov, alebo ich nechávali padnúť. Majú moc vyvolávať tých, ktorí zahynú a určovať víťazstvo. V časoch mieru obsluhujú a rozptyľujú padlých bojovníkov vo Valhalle. (Zdroj: ČSFD)
  • Operácia Valkýra vznikla v roku 1942. Vtedy ešte nemala vzťah k hnutiu odporu, ale už boli nutné opatrenia na pokrytie uvoľnených miest v jednotkách nasadených na východnom fronte. Operácia spočívala vo využití pracovníkov v priemysle a zotavovaní sa ranených či nemocných. Ich povolanie do armády v prípade potreby, bolo označené heslom Valkýra 1 a Valkýra 2 - podľa mobilizačného stupňa. V lete 1943 začal termín Valkýra označovať niečo úplne iné. Prestal byť operáciou na pokrytie armádnych strát, a stal sa plánom na potlačenie vnútorných nepokojov. V tom čase bol v Nemecku veľký počet cudzích robotníkov a väzňov, a preto existovala obava, že by mohlo dôjsť k povstaniu. Valkýra 1 znamenala okamžitú pohotovosť vojska na tento účel a Valkýra 2 označovala rozkaz k samotnej akcii. (Zdroj: ČSFD)
  • V dnešnom Nemecku sú akékoľvek predmety s hákovým krížom zakázáné, takže bolo nutné hľadať v múzeách a archívoch po celom svete. Vďaka tomu sú vo filme použité aj predmety, ktoré skutočne ležali na Hitlerovom (David Bamber) stole. (Smok)
  • Vytvorenie Vlčieho brlohu vo východnom Prusku, kde se puč odohral, trvalo tímu dvanásť týždňov. Interiéry ministerstva vojny, kde se nachádzali kancelárie Stauffenberga (Tom Cruise) a ostatných, boli postavené v berlínských ateliéroch. (Smok)
  • Skôr ako sa Singer pustil do natáčania, strávil dlhú dobu prípravou a štúdiom reálií. Prečítal niekoľko knih, vrátane Shirerovho diela "Vzostup a pád Tretej ríše", stretol sa s členmi Stauffenbergovej (Tom Cruise) rodiny, a hovoril s členom Hitlerovej (David Bamber) ochranky, ktorý ako posledný opustil bunker, v ktorom Hitler spáchal sebevraždu. (Smok)
  • Tom Cruise (Claus von Stauffenberg) priznal, že pred prečítaním scénára o operácii Valkýra nikdy nepočul. Keď zistil, že je napísaný na základe skutočnej udalosti, bol nápadom natočiť tento film nadšený. (Smok)
  • Severoamerické tržby dosáhly 83,1 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 201,5 mil. (NIRO)
  • Ve scéně, kdy přistává Hitlerovo (David Bamber) letadlo, si lze všimnout, jak v jednu chvíli všichni němečtí důstojníci zašlapávají cigarety. Důvodem je Hitlerova nenávist k tabáku, která vyústila v nacistickém Německu v jednu z prvních protikuřáckých kampaní na světě. (Jimmy15)
  • Jeden z mála přeživších členů německého odboje Hans Bernd Gisevius vylíčil ve své autobiografické knize "Až k hořskému konci" plukovníka Stauffenberga (Tom Cruise) jako muže poháněného důvody, které neměly mnoho společného s křesťanskými ideály nebo odporem k nacistické ideologii. (sator)
  • Pro film bylo složeno 100 minut hudby, přičemž na oficiálně vydaném soundtracku filmu je pouze 64 minut. Skladatel John Ottman na svých oficiálních webových stránkách volně poskytl ke stažení dvě nevydané skladby: "Africa" a "The Church". (FIBO)
  • Věk představitelů Stauffenbergových (Tom Cruise) dětí je trochu odlišný od toho, jaký je uveden v literárním scénáři. Synům by mělo být 9, 7 a 5 let a dceři 2 roky. Z filmu je však patrné, že herci jsou starší. (FIBO)
  • Do záběru, kterým začíná úvodní pasáž v Africe, byla vlajka přidána digitálně až v postprodukci. (FIBO)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (viac)

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (viac)

Mission: Impossible nabírá posilu

Mission: Impossible nabírá posilu

07.09.2019

Režisér a scenárista Christopher McQuarrie a herec Tom Cruise v sobě našli společnou zálibu už během práce na snímku Valkýra. Od té doby spolu pracovali na několika dalších projektech, až tahle… (viac)

Tom Cruise opět akční

Tom Cruise opět akční

17.06.2011

V Mission Impossible: Ghost Protocol se podle všeho rozloučí s postavou Ethana Hunta. Má ale šanci na další akční sérii. Studio Paramount totiž Toma oslovilo s nabídkou na roli Jacka Reachera. Ten je… (viac)

Reklama

Reklama