Reklama

Reklama

Původní němá verze Desatera přikázání režiséra Cecila B. DeMilla natočena roku 1923 je se svým megalomanským obsazením rolí a nápaditým využitím raných speciálních efektů skutečně jedním z největších eposů, které byly v Hollywoodu 20. let natočeny. Jeho jedinečný příběh se pohybuje v časových rovinách, aby ukázal význam Starého zákona. DeMilleovo silné drama doplňuje digitálně nahraná partitura Gaylorda Cartera, provedená na nádherných Wurlitzerových varhanech. (Magic Box)

(viac)

Zaujímavosti (8)

  • Film zarobil 4,2 miliónov dolárov a na 25 rokov sa stal najziskovejším filmom štúdia Paramount. (Raccoon.city)
  • Archeológovia pátrali po cennostiach z filmu v roku 1990, ale našli len niekoľko plechoviek a fľašiek sirupu proti kašľu, pretože v tom čase bolo obdobie prohibície. Až v roku 2012 sa však podarilo odkryť malú časť hlavy Sfingy vyrobenej zo sadry, približne 4,6 metrov vysokú, ktorá bola súčasťou 21 stavieb na ceste ku faraónovi, ktorú ukrývala púšť Guadalupe. Vietor časom odhalil väčšiu časť Sfingy. (Zdroj: aktuality.sk) (Raccoon.city)
  • Film mal rozpočet jeden milión amerických dolárov, čo bolo na svoju dobu naozaj dosť. (Zdroj: aktuality.sk) (Raccoon.city)
  • Väčšina havárií vozov v úvode bola skutočná a neplánovaná. (Michal74)
  • Egyptské kulisy z úvodu filmu boli skutočne obrovské stavby a boli podstatne väčšie než kulisy, ktoré sa objavili vo filme Intolerancia (1916). (Michal74)

Reklama

Reklama