Reklama

Reklama

Hodvábna cesta

  • Česko Hedvábná cesta (viac)
Trailer

Psala se tehdy šedesátá léta 19. století a šarmantní francouzský bohatý syn starosty Hervé Joncour v podání Michaela Pitta měl všechno, o čem ostatní muži sní. Výnosnou práci, luxusní hřejivý domov a v něm především čarokrásnou milující ženu s tváří Keiry Knightleyové. A přesto nebyl zcela spokojený. Chyběly mu totiž životní výzvy. I z toho důvodu se nakonec vydal do Japonska, v té době téměř nepřístupného cizincům, aby jednal s tamějšími hedvábnými magnáty o možnostech interkontinentální spolupráce a pokusil se zařídit obchod snů. Nakonec ale v zemi vycházejícího slunce nalezl mnohem víc, přičemž možnost propašovat zapovězené hedvábné červy do Evropy byla tím nejmenším. Japonsko nabídlo svému hostu především lásku dívky, konkubíny, jejímuž půvabu navzdory všem kulturním a společenským překážkám Joncour okamžitě propadl. Tím se ale dostal před nevyhnutelnou volbu. Vynikající kamerou a hudební složkou, z pera Ryuichiho Sakamota, působící obrazové romantické drama natočil v roce 2007 kanadský režisér François Girard, jehož unikátní smysl pro poetiku mohlo české publikum ocenit již v roce 1998 v nezapomenutelných Krvavých houslích. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (134)

TheRoller 

všetky recenzie používateľa

_[Obsahuje SPOILERISKO]_ Tak toto bol zaujímavý zážitok. Lyrická melanchólia plynúca pomalšie ako stojatá voda, vizuálna, alebo lepšie povedané audiovizuálna perfekcia. Kamera je bezpochyby vrchol tohto filmu, pri ktorom ak trafíte správnu náladu, mŕtvolné tempo a relatívne žiadne výrazné posuny v deji vás nijako nesklamú. Ja som ju našťastie trafil, ale bola to skôr náhoda - cielene je to úloha určite náročná. Nádherné zábery dopĺňa krásna hudba so všadeprítomným klavírom (čo je pre mňa vždy plus) a ak sú tie zábery ešte skrášlené Keirinkou, mne viac vlastne ani netreba. Napriek negatívam a viacerým logickým kixom to v sebe malo niečo zvláštne, čo sa mi zapáčilo a nepustilo. Možno to bolo skĺbenie európskeho a východoázijského štýlu, ktorý (na mňa) zafungoval očividne naplno. Ďaľšou možnosťou je, že to bola až taká nuda, že sa mi to páčilo, ale to je nepravdepodobné. To je na tom to divné - nenudil som sa, aj keď si to 70% scén doslova pýtalo. Michael Pitt nebol vôbec šťastná voľba, vyzeral ako nepodarený doktor Chase v prvých sériách seriálu House, M.D. Jeho hlas ale celkom ušiel a preto voice over nebol najhorší. Správanie hlavného hrdinu je blízke tomu, ako je (ne)sympatický - vymeniť Keiru za rovnako plochú Číňanku v Japonsku? Srsly? U mad bro? Veď tých čínskych žien je na stovky miliónov a všetky dokopy sa nevyrovnajú londýnskemu pokladíku. Slovom, blbec. Keira dostala (opäť?!) veľmi málo priestoru, uvítal by som, ak by jeden výjazd do Japonska bol ukázaný z jej pohľadu, čo zažíva doma a pod...Ďaľšia vec (SPOILEROVÁ) - chúďa moje, ledva si zahrá a oni ju zabijú? No to ma poser, povedal som si v prvej chvíli a sám som sa nad sebou zarazil, ako ma to naštvalo. To som ale nevedel, čo sa bude diať ďalej. Od tohto momentu až po koniec ide pre mňa o 100% záležitosť, ktorá vrcholí Keirinkiným voice overom a plne prebíja tú predošlú "nudu", ktorá ma vlastne ani nenudila. Hodnotenie 3* plne chápem, jedinci s 2* a menej film s veľkou pravdepodobnosťou nepochopili, u mňa to nechalo peknú a najmä zvláštnu emóciu, ktorú si rád zopakujem, takže sa nehanbím dať plné 4* a vôbec nevylučujem, že po ďalšom pozretí to bude za päť hviezd. 85% ()

Tsuki 

všetky recenzie používateľa

Pomalý a emotivní film. Bohužel, někdy to dosáhlo tak pomalé rozvláčnosti a jemnosti, že to naopak působilo prázdně a nezáživně. Měla jsem takový dojem, že by chtělo trochu "přitlačit na pilu", aby to získalo šťávu, ale samozřejmě ne tak moc, aby to působilo necitlivě. S takovými filmy je trochu problém. Dojem byl celkově dobrý a především konec byl působivý, avšak na na můj vkus si to nezaslouží lepší hodnocení než slabý nadprůměr. Škoda, že jsem nečetla předlohu, možná by to na mě pak působilo jinak. ~(3,3)~ ()

Reklama

Madison 

všetky recenzie používateľa

Komplexne by si Hodvábna cesta zaslúžila 3*, pretože ako celok v mnohých pasážach obsahovo zlyháva a aj postava pomerne vedľajšej Keiry Knightley nedostáva až tak veľa priestoru na to, aby si k nej divák vybudoval jasnú cestičku. V hlavnej úlohe ma nepotešil ani Michael Pitt, pretože tým, že bola jeho postava zvláštne nevýrazná, si paradoxne zaslúžila, aby ju stvárnil niekto s väčšou dávkou emócií. Prečo teda 4*? V jednotlivých scénach s tajomnou japonskou kráskou - kde stačia len nevypovedané túžby po oslobodzujúcom dotyku, kde sa oči stretávajú s takou naliehavosťou, až vám srdce búši v krku, kde magická hudba ozdobuje pohľady, myšlienky sa prenášajú cez diaľku a list spôsobí tragédiu na ľudskom šťastí - ma tak odzbrojili, že som ochotná odpustiť chyby a uchopiť okamihy, ktoré mnou pohli a zastreli inak priemerný film. ()

dezorz 

všetky recenzie používateľa

Bariccovi sa v par slovach podarilo napisat uchvatny roman. Film tychto par slov musi roztiahnut na filmovu dlzku. Tam , kde by mal rozpravat obraz, rozpravaju zbytocne slova rozpravaca. Tam, kde obraz je, je gycovy, pomaly, vlekly. Metafyzicke filmy nejde natocit len tak, s profesionalnou hrdostou. Na to treba mat cit a vkus. ()

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Nalejme si čistého saké: niečo tak nudného, studeného a prázdneho (snáď s výnimkou mierne prekvapivého záverečného zvratu, ktorý tomu v poslednej chvíli dodal akú-takú myšlienku) sa len tak nevidí. Pekné obrázky, nič viac. Ani štipka vášne, ani náznak emócií či atmosféry. Zúfalstvo, z ktorého nevytrhne dokonca ani Alfred Molina, a to už je čo povedať. Nemám nič proti pomalým, melancholickým filmom, pred pár dňami som si maximálne vychutnal Zabitie Jesseho Jamesa, ale hoci má Silk len 100 minút, mal som dojem, že je dvakrát dlhší. A niekto by mal tvorcom vysvetliť, že z Viedne do Kyjeva sa skutočne necestuje cez Moravu. Ale ak chcete vidieť Keirine "lentilky" a jedného japonského bobríka odvahy, nech sa páči... ;-) P. S.: Michael Pitt je smrteľne nesympatický. ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (2)

  • Film je natočen podle románu Alessandra Baricca, který v ČR vyšel pod názvem Hedvábí. (Yardak)
  • První zmínky o chovu bource morušového spadají už do 3. tisíciletí př. n. l. Výrobní monopol na hedvábí držela Čína až do 6. století (n. l.), pokus o vývoz technologie se trestal smrtí. (formelin)

Reklama

Reklama