Reklama

Reklama

Susedia

(seriál)
Slovensko, (2006–2022)

Scenár:

Andy Kraus

Kamera:

Peter Bencsík

Hrajú:

Andy Kraus, Peter Marcin, Viki Ráková, Zuzana Tlučková, Marta Sládečková, Helena Vondráčková, Eva Matejková, Martin Malachovský, Ivan Vojtek (viac)
(ďalšie profesie)

Série(10) / Epizódy(164)

Obsahy(1)

Na základe diváckej odozvy na krátke scénky v relácii Hurikán, v ktorých sa stretli rodiny Františka Stromokocúra (Peter Marcin) a Lászla Komároma (Andy Kraus), sa ich tvorcovia a televízia Markíza rozhodli preniesť ich osudy do samostatného komediálneho seriálu. Manželské dvojice síce bývajú vedľa seba, ale temperamentom, názormi a životným štýlom sú si dosť rozdielne. Zažívajú spolu humorné situácie založené na nedorozumeniach a náhodách, ktoré prináša život. (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (296)

maxxxim odpad!

všetky recenzie používateľa

Zvládnuť formát sitcom je podľa mňa jedno z najťažších filmárskych umení, ak nie vôbec to najťažšie. Stačí jeden, či dva pokazené vtipy, či už v dôsledku náhody, alebo zvetraného orechového jadra niektorého zo scénaristov a malér je na svete. Vo filme to môžu stále zachrániť kulisy, hudba, či iný herec. No, keď sa to stane v sitcome divák si začína sústredenejšie uvedomovať každý jeden nasledujúci krok postavy a pomaličky stráca dôveru v jej činy a myslenie. Obzvlášť u slovenských "sitcomoch" je to obrovská bolesť, periodicita s akou sa striedajú "klišé vtipy" v jednotlivých epizódach predčí čokoľvek. Aj keď som videl možno jednu necelú epizódku, stačí mi to na utvorenie si obrazu. Konkrétne v tomto smutnom prípade ide o fake komédiu spôsobujúcu obsedantnú potrebu stále prepínať. Fŕky prameniace zo situácií sú slabé náplasti na nasledujúce bolesti hlavy spôsobované nudnou zápletkou, či ešte nudnejším prevedením. Andy a Peťo mali radšej ostať pri Uragáne, Hurikáne, či Kukovi či čo to vlastne mali na stv 1 a nepúšťať sa do pre nich Syzifovskej práce. Preafektované výstupy Rákovej, Tlučkovej, či Sládečkovej do tele produkcie určite nepatria, to dokáže každý trouba podskakovať a dristať o ničom. Vtipy založené na komolení spisovnej slovenčiny foneticky podobnými, no významovo odlišnými slovami sú slaboduché až plytké. Takímto spôsobom je konfrontovaná diváková intelektuálna rovina a dostáva ho do stavu údivu, či nepochopenia. 31 minút zabiť takouto pochybnou zábavou nebude asi to najšťastnejšie riešenie ako si skrátiť čas, a preto odporúčam siahnúť po Doktorke Quinnovej alebo Domčeku v prérii zážitok bude určite kvalitnejší. ()

Necrotongue 

všetky recenzie používateľa

Perfektní herecká sestava,scénář i režie,na Slovensku se podařilo s naprostou lehkostí vytvořit to,o co se u nás marně pokoušely snad už všechny televize,totiž výborný sitcom.Seriál jsem viděl už několikrát a pořád mě dokáže rozesmát až k slzám,pravda,třetí řada je už podstatně slabší,takže měl asi skončit kvalitní druhou sérií,ale baví stále. ()

Reklama

Marys 

všetky recenzie používateľa

Konečne slovenský povodný seriál, ktorý naštartoval vlnu či už dobrých, no skor menej dobrých počinov v seriálovej brandži. Prvá séria seriálu je jednoznačne najlepšia, druhou to tvorcovia trochu pomrvili, no tretia to vcelku zachránila. Škodaže sa dvojica Kraus a Marcin rozišla, takéto počiny Slovensko potrebuje ako soľ. ()

jasiska 

všetky recenzie používateľa

Práve to, že je seriál založený na strarých známych, u mňa pôsobí ako mínus. Keď boli Kraus a Marcin novinka, bolo to svieže, neoptrepané a originálne. Ako seriál mi už začínajú liezť na nervy a začínam mať pocit, že už ich je priveľa (otvorím konzervu a vyleze z nej Marcin a Kraus...) Ale niektoré fórky sú stále fajn. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Je to veľmi ťažké natočiť dobrý seriál ( u nás na Slovensku určite ). A humorný zvlášť ( to platí pre obe republiky ). Pokusy to boli ( Silvánovci, Duchovia resp. Novákovci ), ale nedopadli dobre. Pravdou je, že inšpiráciu k Susedom našiel sám Kraus, keď vymýšľal skeče o podivnej dvojke Komáromovi a Stromokocúrovi v Uragáne, či Hurikáne. Inak sa píšu krátke útvary, inak 30 minútový seriál. Určite by si seriál zaslúžil lepšiu pozornosť strihačových nožničiek, či precíznejšiu prácu na scenári a dialógoch ( čo Markíza určite nedovolí, lebo ona chce prašule ihneď ). V podstate treba pozitívne hodnotiť, že aj na Slovensku niekto našiel odvahu a vstúpil do neznámych vôd. Prvá séria sa mi pozdávala viacej, určite by som však vyzdvihol dovtedy málo známu Viki Rákovú, ktorá je excelentná. ()

Galéria (605)

Zaujímavosti (130)

  • V epizodě je zmíněn seriál Columbo (od r. 1971) a terorista Usáma Bin Ládin. (Zix.)
  • Úspešný scenárista Andy Kraus nezaprie nadanie na písanie a podľa svojho úspešného seriálu pripravil knihu "Susedia na dovolenke". (R4D0)

Reklama

Reklama