Reklama

Reklama

Dexter

(seriál)
Trailer 7
Krimi / Dráma / Mysteriózny / Thriller
USA, (2006–2022), 93 h 29 min (Minutáž: 44–59 min)

Predloha:

Jeff Lindsay (kniha)

Hrajú:

Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, David Zayas, James Remar, C.S. Lee, Luna Lauren Velez, Desmond Harrington, Julie Benz, Christina Robinson (viac)
(ďalšie profesie)

Série(9) / Epizódy(106)

Je inteligentní, okouzlující a má skvělý smysl pro humor. Je to Dexter Morgan (držitel Zlatého glóbu Michael C. Hall), všemi oblíbený sériový vrah. Coby forenzní expert u miamské policie ve dne vraždy vyšetřuje a v noci je páchá. Dexter se však řídí přísným etickým kodexem, který je jak jeho spásou, tak i celoživotním břemenem. Dexter, rozpolcený mezi nutkáním zabíjet a touhou po skutečném štěstí, žije v hlubokém konfliktu se světem i se sebou samým. V první řadě se dozvíme, že Dexter Morgan ve čtyřech letech osiřel a nese si s sebou traumatické tajemství. Byl adoptován policejním důstojníkem, který odhalil Dexterovy vražedné sklony a naučil syna ventilovat hrůznou touhu po lidské krvi konstruktivním způsobem – zabíjením odporných zločinců, kteří buď stojí nad zákonem, nebo se jim podařilo proklouznout spravedlnosti. (HBO Europe)

(viac)

Recenzie používateľa AndrewNewman k tomuto seriálu (14)

Volání krve (2006) (S01E12) 

Excelentná kriminálna šou s vrahom v hlavnej úlohe. Dexter je anti-hrdina ako sa patrí. S nielen nejakými sklonmi k  možným psychickým poruchám, ale so skutočnou psychickou poruchou a nutkaním vraždiť, ktoré veľmi rád uspokojuje. Niektoré epizódy mali trošku slabšie tempo, nie furt ma bavili scény s Ritou a jej deťmi, ale to je normálne. Ako náhle totiž došlo na riešenie primárneho prípadu sedel som ako prikovaný a hlavná pointa vo finálovej epizóde má dokonalo odstavila a to aj napriek tomu, že som identitu vraha odhalil zrejme ako ostatní dosť skoro. Zatiaľ excelentná práca, ako s hercami, tak kamerou a hudbou. V tomto prípade je nutné pochváliť réžiu a samozrejme scenár. Som zvedavý čo prinesú ďalšie série. ()

Season 2 (2007) (S02) 

Opäť kvalitná šou, počas ktorej mi začala byť sympatická hlavne postava Debry. Niet tu veľmi čo vymýšľať, tentokrát si tvorcovia posvietili na samotného Dextera a aj keď niektoré jeho chyby či úkony boli nie až tak premyslené, stále sa na to veľmi dobre pozeralo. No a finálna momentka, v nej sme sa dočkali azda najväčšej satisfakcie v Dexterovom štýle. Chýbalo mi však väčšie lákadlo do 3. série a takisto to finále pre mňa skôr nastalo v predposlednej, než v poslednej časti. V rámci kriminálok je to však neskutočný nadštandard, konkurujúci aj nedostižnému Sherlockovi od BBC. ()

Plavba za domovem (2008) (S03E05) 

Už to chcelo trochu nabrať spád, samotný Dexterov výjazd pôsobivý, ale nič extra, tvorcovia nám to však vynahradili vo finálových dialógoch medzi Miguellom a Dexom. ()

Ano, jde to (2008) (S03E06) 

Zatiaľ najlepší diel. Vyrovnaný vo všetkých dejových líniách. Čo sa pána sťahovača týka, ten sa tentokrát riadne „predviedol“ prial by som mu Dexterovu pomstu. A tiež mám istý typ, mám pocit, že sa vrah opäť skrýva na policajnej stanici, takže uvidíme. Každopádne bromance Miguela a Dexa naberá poriadny spád. ()

Chcete si vzít Dextera Morgana? (2008) (S03E12) 

Opäť to bola skvelá jazda, Dexovi už nejde nefandiť, ako napríklad pri sledovaní 2. série, keď ste z časti chceli, aby ho Doakes chytil. Samozrejme len z časti. Prajeme mu to s Ritou, prajeme to jeho sestre, všetkým hrdinom aj anti-hrdinom. Postava Miguela bola hlavne v posledných dieloch veľmi intenzívna a najväčšou chybou bolo, že jeho smrť bola pre Dextera príliš jednoduchá. Secondhandový sériový vrah a.k.a pán stahovač alebo ako ho nazvať bol extrémne slabým súperom. Aj tretia séria mala úroveň, ale po pravde skutočné grády malo len pár dielov, zvyšok bol slušný štandard. Hádam sa tvorcovia trochu poučili a 4. séria už bude poriadne nabitá. A chladničkový zabijak dostane poriadnu konkurenciu, mimo svojej rodiny. ()

První krev (2010) (S05E05) 

Piata séria mala asi najbrutálnejší rozbeh, počínajúc s prvým dielom, ktorý patri medzi tie najintenzívnejšie epizódy celého seriálu. Ako obyčajne to však trochu opadlo, ale určite čakám, že to v ďalších dieloch naberie poriadne spád a grády. ()

Utlumení vztahů (2010) (S05E06) 

Vždy ma baví vidieť Dexa v problémoch a následne ho sledovať, ako sa s tým popasuje. Tentokrát to len tak tak zvládol, vďaka čomu získala táto epizóda vysoké hodnotenie. Inak ma ale vonkoncom nebavia príbehy vedľajších postáv a sekundárneho zločinu v podobe vraha či vrahov s mačetou. Takisto musí mať Debra v každej sérii minimálne jedného pichača? Tvorcovia si zjavne myslia, že keď sa po nikom neváľa, tak jej absolútne nezaujímavá. Podobne ako prakticky celé oddelenie, okrem Masuka. ()

Ber to (2010) (S05E08) 

Nie je to čistých 5 hviezd, ale celková epizóda je poňatá s takou gráciou, eleganciou a svižnosťou, že tomu nejde neudeliť plný počet. ()

Na začátku (2010) (S05E10) 

Koľkokrát si túto sériu pozreli tvorcovia filmu Plivu na váš hrob? Inak parádna epizódka, s hustým napätím a logickým vyvrcholením na konci. Posledná dva diely budú určite mimoriadne vypäté, najviac ma asi zaujíma, ako si Dex poradí so starým a mimoriadne nesympatickým súkromným očkom. ()

Věřte, nevěřte (2011) (S06E01) 

Ako katolíka ma mrzí, že si tvorcovia pre 6. sériu vybrali kresťanský fanatizmus, ako hlavnú tému, no ale taktiež viem, že prehnaná viera môže narobiť poriadny bordel, o čom sa zrejme presvedčíme. Epizódka ako celok nemá na štyri hviezdy, pretože sa v nej okrem predstavenia hlavnej dvojice záporákov nič závratné nedeje. Je to taký klasický úvodný diel, ale za Dexterov tanček a pokus o futbal si to tvorcovia zaslúžili. ()

Výlet do Nebrasky (2011) (S06E07) 

Táto epizóda len potvrdila, že vôbec najlepším záporákom, ktorému Dexter čelil, je jeho vlastný brat. ()

Systému navzdory (2012) (S07E03) 

Jedna z tých 5 hviezd je určite pre Yvonku! ()

Season 8 (2013) (S08) 

New Blood mám ešte pred sebou, ale tak ôsma séria bola do roku 2021 považovaná za poslednú, takže nedá mi k tomu niečo nenapísať. Nebudem sa vyjadrovať k celkovému seriálu, ale len k tejto sérii. Tá bola síce opäť celkom vypätá, zaujímavá a herecky brilantná. Navyše oceňujem tvorcov už len za obsadenie krásnej Yvonky, ktorá pre mňa ale už navždy bude Sarah Walkerová z Chucka. No a takisto sa Dexterovi nedali vytknúť jeho chúťky na ňu, aj keď vedel, čo je zač. No ale táto séria má zrejme ako jedine hneď niekoľko negatív. Tým prvým je to, že prvých cca 5 dielov je zbytočných. Príbeh naberie grády až niekde v polovici série, čo je škoda. Na čo boli dobré tie kecy o sériovom podpaľačovi, ktorý do celkového príbehu vôbec nezapadal? A ešte dovoliť si niečo také v poslednej sérii? Načo tie kecy o Quinnových vzťahoch? Skutočne toto bolo potrebné riešiť v poslednej sérii? No a celé to divadlo okolo doktorky, nedalo to poňať nejak inak? Celá story okolo tejto psychiatričky by sa dala zhrnúť do dvoch epizód, lenže to by scenáristi museli mať vo vrecku nejaký nápad. Takto to skôr vyzerá, že Dexovi došla šťava a zrejme mnoho divákov by skôr po rokoch a po tejto sérii prijalo, aby Debra v tom kontajneri zabila „toho“ správneho človeka. Tým nechcem povedať, že by celá séria nemala nejakú logiku, skôr sa zdá, že sa to tvorcovia snažili ukončiť hlavne logicky. Stále je to kvalitka, Dexter má opäť celkom zdatného protivníka, aj keď už čelil aj oveľa horším monštrám. No nič, zajtra začínam s New Blood a uvidíme, či to Dexa a jeho príbeh vôbec niekam posunie. ()

Súvisiace novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (viac)

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (viac)

Dexter se dočká prequelu

Dexter se dočká prequelu

08.02.2023

Minulý týden byla oznámena fúze mezi stanicí Showtime a streamovací službou Paramount+, obojí patří pod Paramount Media Networks, takže v praxi to bude znamenat jenom více sdruženého obsahu na jednom… (viac)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (viac)

Reklama

Reklama