Reklama

Reklama

Londýn, začiatok 20. storočia. V časoch, keď kúzelníci ešte patrili k najväčším idolom a osobnostiam spoločnosti, sa dvaja mladí a talentovaní začiatočníci vydávajú na tŕnistú cestu za vytúženou slávou. Kým rafinovaný Robert Angier (Hugh Jackman) dokáže každé svoje, hocako jednoduché a nenápadité vystúpenie zaodieť do jagavého pláštika dokonalosti, drsný a otrhaný Alfred Borden (Christian Bale) ešte stále márne hľadá vhodný spôsob, ako svoje neskutočne kreatívne, ba až geniálne nápady prezentovať pred verejnosťou a neutŕžiť len výsmech... Hoci sú rozdielny ako deň a noc či cukor a soľ, spočiatku sú dobrými priateľmi a partnermi, ktorí si navzájom pomáhajú a jeden druhého obdivujú. No keď sa ich najväčší spoločný trik skončí nepredstaviteľnou tragédiu, pri ktorej zahynie Robertova milovaná manželka Julia (Piper Perabo), stanú sa z nich nepriatelia na život a na smrť – posadnutí túžbou jeden druhého pretromfnúť a poraziť za každú cenu! S každým novým trikom, s každou novou šou sa ich krutý súboj stupňuje – kradnú si navzájom denníky, poznámky k jednotlivým kúzlam, navštevujú v prestrojení predstavenia toho druhého, hádajú, napodobňujú a vylepšujú – a zakaždým pritom o čosi prekročia hranice k ilúziám, mágii a vede, až nakoniec prestanú rešpektovať úplne všetky... (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (55)

  • David Julyan vedie diváka ku kúzlu "Skutočný Prenesený muž" tak, že vrství jednotlivé akordy sláčikov a pridáva tlmené dunenie, ktoré má odkázať na Teslovo laboratórium. (Biopler)
  • Jestvuje málo filmov, ktorých repliky v scenári môžu byť chápané dvojakým spôsobom, pričom obe majú počas sledovania svoje opodstatnenie. Bordenovo tajomstvo je už skôr naznačené, keď hovorí svojej milenke, že časť z neho miluje Sarah, resp. má s ňou dieťa. Vo väzení Alfredove repliky k Fallonovi odkazujú na fakt, že ho upozorňoval, aby opustil remeslo: "You were right. I should've left him to his damned trick... I'm sorry... Don't cry. Not for me. Go live your life in full. For both of us." Robertov trik s klonovaním je zase možné predvídať, keď sa v prvej polovici snímky snaží nájsť dvojníka prehlásením: "I don't need him to be my brother. I need him to be me." (Biopler)
  • Elektronicky generovaná Shepardova stupnica vytvárajúca iluzórny pocit má odkazovať na predtuchu nebezpečia Teslovho transformátoru, ktoré je vyjadrené prenikavým praskaním, ktoré je viackrát prerušené akoby malo rozložiť to čo je vnútri. (Biopler)
  • Prakticky celý soundtrack sa skladá z predĺžených tónov prechádzajúcich po stupnici hore a dole, čo vytvára podmanivý, no zväčša náladový hukot. (Biopler)
  • Scény z Colorado Springs, kde býva Tesla, boli zámerne natáčané v zime. Vŕzgajúci sneh, keď sa za ním vydáva Angier, má zdôrazniť jeho samotu. (Biopler)
  • Christopher Nolan si dal záležať na výbere hercov, aby zdôraznil ich kontrast v hlase. Christian Bale svoje repliky nahovoril prízvukom pripomínajúcim londýnsku robotnícku triedu, zatiaľ čo uhladený Hugh Jackman lahodí skôr americkým akcentom, ktorý sa ukáže ako klamný. (Biopler)
  • David Julyan prehlásil, že pre snímku využil elektroniku, aby dosiahol efektu, ktorý by mu neumožnil orchester. V scénach z Colorado Springs je počuť ako podmaz "Shepardovu stupnicu". Jedná a o zvukový ekvivalent k optickej ilúzii, lebo sa javí, že neustále stúpa. (Biopler)
  • Nolan sa rozhodol určité pasáže príbehu zasadiť v narácii skrz čítanie denníkov. Denníky sú do seba navzájom zasadené a vedú diváka z prítomnosti do minulosti a zase späť. Nolan zvolil spôsob rozprávania príbehu, kde pri čítaní denníku nepočuť hlas čitajúceho, ako to je vo väčšine filmov, ale hlas autora denníka. Takýto spôsob napomáha, keď sa v rámci jedného flashbacku ponárame do ďalšieho doň zasadeného. (Biopler)
  • Keď je prvýkrát zobrazené kúzlo "Prenesený muž" v podaní Alfreda (Christian Bale), divákovi nie je umožnené vidieť "prestige" ("vrchol"). Keď je počuť otvárajúce sa dvere na konci javiska a Alfredov dvojník chytí loptičku, Nolan ponecháva záber na Cutterovi (Michael Caine) a z celého kúzla robí záhadu, ktorú odkryje neskôr. (Biopler)
  • Pôvodný význam slova "prestige" (v preklade vo filme ako slovo "vrchol") má pôvodný význam ako ilúzia, hlavne taká, ktorá oslní zrak. (Biopler)
  • Prvé zábery vo filme na množstvo cylindrov a na klietky s kanárikmi sú predzvesťou, ako obaja kúzelníci neskôr predvádzajú svoje kúzla – využitím bezchybných kópií. (Biopler)
  • Pomocník Fallon vlastnil vo filme zbraň typu Derringer. Táto malá pištoľ bola obľúbená v 19. storočí a slúžila hlavne ako tzv. "vrecková pištoľ" na sebaobranu. Jej vynálezca bol Henry Deringer a zbraň nebola drahá, takže bola prístupná skoro každému. (BoncheR)
  • Hugh Jackman (Robert Angier) vzpomínal na zdaleka největší hvězdu na place, kterou byl... David Bowie (Nikola Tesla): "Ukázalo se, že je to ohromně fajn, charizmatický člověk, ale při prvním setkání jsem z něj byl hrozně nervózní. Odjakživa jsem byl jeho veliký fanda. Nikdy jsem neviděl tak pozorný a ohleduplný štáb, jako když přišel David na plac. Lidi mi šeptali: 'Řekni mu, ať zazpívá!' - 'Ty mu řekni, ať zazpívá!!!' Christian Bale mi vyprávěl hezký příběh. Telefonoval svojí mámě a ona se ho ptala, co dělá. 'No, teď točím film s Michaelem Cainem, Hughem Jackmanem, Scarlett Johansson, Davidem Bowiem...' - 'Páni s Davidem Bowiem! To teď točíš veliký filmy!' - 'No moment, vždyť jsem dělal Batmana, to stálo sto padesát milionů dolarů a hráli v tom Michael, Morgan Freeman, Liam Neeson...' - 'No jo, ale tohle je přece David Bowie!!!'" (NIRO)
  • Hugh Jackman (Robert Angier) ke svému kontaktu se světěm opravdových kouzelníků řekl: "Pracovali jsme se dvěma, s Rickym Jayem a Michaelem Weberem. Hodně nás naučili o stylu a o kouzelnickém druhu herectví a samozřejmě došlo i na nějaké ty triky. Bohužel jich neylo moc. Po pár týdnech jsem si Rickymu stěžoval, že mám dvě děti, takže půlka mého života se odehrává na nějakých oslavách, a tam je spousta drobotiny, která bude hrozně zklamaná, že neumím víc, než je ve filmu. Zákeřně jsem na něj tlačil, jako to jen šlo, ale bylo to jako bušit do zdi. Nepustil ani chlup. Ale setkal jsem se i s dalšími kouzelníky a můžu vám říct pěknou historku. Byli jsme s manželkou v Las Vegas na představení Davida Copperfielda a on nás pak pozval k sobě. Říkal, že má muzeum. Takže jsme nasedli do jeho auta, byla to taková dlouhá zlatá limuzína, a zastavili uprostřed bizarní zapadlé ulice na kraji města. Nikde ani živáčka. Vystoupili jsme a koukáme, že jsme před něčím, co vypadá jako ne právě prosperující sex showp. David ho odemknul, vešli jsme dovnitř a hodně zmateně jsme na sebe s manželkou pokukovali. Vůbec jsme netušili, která bije. A David povídá: 'Zmáčkni té figuríně bradavku!" Tak jsem to udělal - vy byste to udělal taky - a najednou 'vžum!'. Otevřely se dveře a prošli jsme do neuvěřitelného skrytého muzea, velikého asi jako čtyři fotbalová hřiště! Byla tam neskutečná sbírka kouzelnických rekvizit. Původní Houdiniho nádobíčko! David pro nás pak ještě asi hodinu dělal soukromou show." (NIRO)
  • Celosvětová premiéra proběhla 17. října 2006 v hollywoodském kině El Capitan Theatre a na filmovém festivalu v Římě. (Varan)

Súvisiace novinky

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (viac)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (viac)

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

25.11.2018

Známý pro svoji kariéru profesionálního kouzelníka a herce z filmů a seriálů jako např. Hříšné noci nebo Deadwood, muž mnoha talentů Ricky Jay zemřel ve věku 70 let. Detaily úmrtí zatím nebyly… (viac)

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (viac)

Reklama

Reklama