Reklama

Reklama

Vietnamská vojna naberá na sile. Bojuje v nej aj americký pilot Dieter Dengler, ktorý od detstva sníval o tom, že bude letcom. Sen sa mu splnil, keď sa dostal k vojenskému letectvu. Na úplne prvej misii nad územím Laosu ho však zostrelia a on sa ocitne v pasci džungle ďaleko od svojej jednotky. Čoskoro ho zajmú laoskí vojaci a odvedú do zajateckého tábora, kde vládnu kruté podmienky. Stretne sa tu aj s dvoma ďalšími Američanmi, Duaneom a Geneom, ktorí sú v zajatí už dva roky. Dieter časom pochopí, že jedinou nádejou na prežitie je iba starostlivo pripravený útek. Hoci nevie, kde sa tábor nachádza a ako ujde, jedno vie určite – boj o život nevzdá... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (506)

POMO 

všetky recenzie používateľa

Americký DVD cover vyzerá ako akčné béčko so Snipesom alebo Seagalom. Diváci podobných vecí, ktorým nič nehovorí meno Werner Herzog a očakávajú akciu, budú sklamaní. Rescue Dawn je psychologický, produkčne minimalistický príbeh o vzťahoch v skupine ľudí, izolovaných uprostred džungle. O optimizme a nádeji na vyslobodenie. Hoci Herzog miestami koketuje s malickovskou poetikou súznenia človeka s prírodou, ostáva prekvapivo netemný a nebojí sa dať priestor jemnému humoru a hravosti. Výsledok je tak psychologicky vnímavé a skúmavé, nekonvenčne poňaté „good-feeling“ dobrodružstvo. Navyše výborne zahrané. ()

Arachneuss 

všetky recenzie používateľa

Hezky realistický film pojednávající o další části vietnamské války - táborech a útěcích z nich. Christian Bale opět dokazuje co vše je schopen udělat pro co nejlepší ztvárnění své postavy a že mu to opravdu jde. Místy velmi úchvatná dokumentární kamera, jenž ukazuje jak krásy přírody, tak emoce hlavních hrdinů. I přes bezesporné kvality snímku mu stále chybí ona atmosféra Apokalypsy, Olověné vesty či Čety a Lovce jelenů. I tak je toto asi nejlepší ztvárnění Vietnamu v 21. století. ()

Reklama

kiddo 

všetky recenzie používateľa

Hodnocení jde dolů v přímé závislosti na tom, jak moc vám připadá uhozené, že si Herzog přestrojený za U.S. armádu na konci filmu pozve hlavní postavu na pohovor a zeptá se jí, jak moc se ze svého příběhu poučila. Nehledě na to, že koncept „američtí hoši vítají ztraceného syna“ se do prozatím tak syrového snímku hodí asi jako rozkousnutý had do Baleovy huby. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Kvalitný vojnový film bez bojových scén, teda, až na malé výnimky. Skôr ho môžme brať ako dobrodružný príbeh, v ktorom Ch.Bale uteká zo zajateckého tábora nekonečnou džungľou. Bez jedla a vody to určite nie je jednoduché, ale tento príbeh je pravdivý a myslím, že je natočený natoľko vierohodne, že ani na chvíľu nezapochybujeme, že to čo sledujeme sa skutočne takto stalo. Ch.Bale je vynikajúci, čo film to úloha hodná minimálne oscarovej nominácie, a keď nie, tak minimálne obdivu s akým profesionálnym prístupom (alebo šťastím?) si vyberá scenáre. Je ochotný ísť za hranicu možností (áno, aj Mechanik)a to ho katapultovalo do prvej rady najobsadzovanejších hercov. A právom. 80%. ()

Phobia 

všetky recenzie používateľa

Asi už jsem si k podobným filmům vypěstovala solidní rezistenci, takže mě Dieter Dengler ani tak nedojímal, jako spíš iritoval. Všeználek a velkohubý Američan (ač původem z Německa) strčil rypák svého bombardéru kam neměl a následovala zasloužená odplata: trocha té rákosnické šikany. Chování ostatních vězňů a dozorců radši ani nebudu komentovat, ten spolek musel pláchnout do filmu přímo z Bohnic. Bez většího zájmu jsem dokoukala až do závěrečných minut, které měly skončit scénou vrtulníku odlétajícího z džungle směr základna. Co následovalo potom, to byl teprve čirý děs a utrpení! Zvláště pro cukrovkáře by měla být přes obrazovku zřetelná výstraha, že dojde k záchvatu, ať urychleně odejdou od televize, nebo si alespoň připraví mimořádnou dávku inzulínu! 59% ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (25)

  • Film bol natočený v obrátenej kontinuite, takže Christian Bale, ktorý tvrdo pracoval na tom, aby kvôli tejto úlohe schudol, sa na konci zdal najvychudnutejší, no tieto scény boli natočené prvé, aby sa Bale vrátil na svoju priemernú váhu a natočil scény pred zajatím. (Arsenal83)
  • Předobraz hlavního hrdiny Dieter Dengler byl ve skutečnosti zajat ne jednou, ale dvakrát. (Morien)

Súvisiace novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (viac)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (viac)

Reklama

Reklama