Reklama

Reklama

Vietnamská vojna naberá na sile. Bojuje v nej aj americký pilot Dieter Dengler, ktorý od detstva sníval o tom, že bude letcom. Sen sa mu splnil, keď sa dostal k vojenskému letectvu. Na úplne prvej misii nad územím Laosu ho však zostrelia a on sa ocitne v pasci džungle ďaleko od svojej jednotky. Čoskoro ho zajmú laoskí vojaci a odvedú do zajateckého tábora, kde vládnu kruté podmienky. Stretne sa tu aj s dvoma ďalšími Američanmi, Duaneom a Geneom, ktorí sú v zajatí už dva roky. Dieter časom pochopí, že jedinou nádejou na prežitie je iba starostlivo pripravený útek. Hoci nevie, kde sa tábor nachádza a ako ujde, jedno vie určite – boj o život nevzdá... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (508)

Smok 

všetky recenzie používateľa

Tak hlavne by som škrtol žáner: akčný z popisku k filmu. Akcie tu bolo pramálo, až na pár výstrelov zo samopalu a nejaké to letecké bombardovanie mi film príde skôr ako vojnová dráma inšpirovaná skutočnou udalosťou. Scény zo zajateckého tábora sú na moj vkus až moc rozťahané, ale vynahrádzajú to super "zážitky" dvojice Bale - Zahn behom putovania pralesom a perfektné herecké výkony zajatcov. BTW, ako dopadli ostatní utečenci sa nedozvieme? A pompézny záver? No comment. ()

Morien 

všetky recenzie používateľa

Silnej film, ale ne zas tak silnej. Hlavní trio looserů mě svými výkony naprosto dostalo (nejvíc z nich asi Stevův vyčerpaný Duane - konečně se jenom nepitvoří a žeru mu všechno i s navijákem), scény depek z tábora i depky z džungle syrové až na půdu, velice dobře se hodíci hudba, kvůli které jsem místy až nedýchala, jenomže mě taky bohužel pár věcí i rušilo. Hlavně ze začátku jsem pořád nechápala, kde ten Dieter bere tu dobrou náladu, jako kdyby byl snad jenom na dovolený (já bych se podělala hned u jezírka, ne až ve vesnici), no a potom samozřejmě přetleskaný happy konec - ten by myslím šel trochu utlumit, aby se nesl v rámci realističnosti celého filmu. Zkrátka, kdyby se radši škrabali tam, kde to svědí. "Dietere, mně je zima na nohy." ()

Reklama

Jordan 

všetky recenzie používateľa

Werner Herzog si odjakziva robi rad srandu z Ameriky, kritizuje ju velmi ironicky a drzo - vysmieva sa z Americkeho sna, niektorych americkych stereotypov a klise; lenze kdezto doteraz to robil "zvonku" (Stroszek), teraz to začal pekne zvnútra - v "ich" vlastnej produkcii a za americké peniaze (a s ich hviezdami); dokazuje to najnovšie skvelým Zlým polišom a pred nám to krásne (možno miestami až trochu drzo cynicky) ukázal v Rescue Dawn; Werner natočil film o vietname - veľkej (a večnej) téme američanov a amerických filmov; hlavný hrdina je krásny obraz hrdého "nového" Američana, ktorý svoj pas pokladá za svätú relikviu, Amerika mu dáva krídla - a svoj sen stať sa letcom nadobudol, keď počas druhej svetovej doma v nemecku americká stíhačka bombardovala ich dom; samozrejme, že to je aj film o nezlomnej vôli a viere - lenže dieter môže byť kladný hrdina len preto, že je naivný, "zaslepený" leskom a vďačný ako malé dieťa za možnosť lietať; Werner hlavne všetkým Stoneom a podobným ukazuje, že Nemec môže natočiť úplne skvelý film o Vietname - komorný, hodnotný a pravdivý; na záver len musím skonštatovať, že herecké výkony boli skvelé, hlavne zahn a davies ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Černý netopýr sestřelen. Herzog vystihl syrovou atmosféru strádání, otupělosti a zpomaleného proudění času v nepřátelském zajetí s rutinérským přehledem, nicméně celková nezáživnost, ledabyle natočené akce a hollywoodský konec ve stylu Hankse lezoucího se záchranného modulu Apolla 13, kterým se režisér zpronevěřil předchozí nekonvenčnosti, mi nedovolí jít s hodnocením do vyšší letové hladiny. Je zjevné, že konečník odhodlaného Dietera Denglera by byl tím nejideálnějším místem pro hodinky papá Butche Coolidge.. ()

nunka 

všetky recenzie používateľa

Bolo tu už množstvo dobrých a lepších vojnových dobrodružných filmov. Kombinácia Herzog a Christian Bale tentokrát znamená extradobrodružstvo pre diváka. Herzog nenechá nič na náhodu, očakáva maximálne stotožnenie sa herca s rolou, pevne stavia na súžití človeka s prírodou, stavia sa zoči voči krutosti a selektuje kto vydrží viac - všetko toto a ešte viac možno vidieť v každom jeho filme. Tematicky je film zaujímavý a pútavý, jasné, že nie pre masy, v tom prípade by musel byť inak podaný. Dieter Dengler bol nepochybne zaujímavá osobnosť a je jasné, že zahrať ho môže len niekto, kto na to má. Bale dokazuje, že je herecky psychicky nezdolná osobnosť a pod režisérskou taktovkou Wernera Herzoga nemá nič uľahčené. Rescue Dawn je výborný film, z inej kategórie - emotívny, silný a dôrazný. ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (25)

  • Eugene DeBruin (Jeremy Davies) se na rozdíl od filmu dokázal chovat i hrdinsky, byl nedílnou součástí plánování útěku, byl vynalézavý, inteligentní a laskavý. Po úspěšném útěku, který je ve filmu vyobrazen, není spolehlivě známo, co se s Eugenem stalo, oficiálně se zachránili pouze Dengler (Christian Bale), ovšem více různých zdrojů uvedlo, že Eugene byl znovu zajat a zabit při dalším pokusu o útěk. (Nick321)
  • Všetci strážcovia v zajateckom tábore vychádzali zo skutočných postáv z príbehu Dietera Denglera (Christian Bale) s výnimkou strážcu „Walkie Talkie“ (Chorn Solyda), ktorý je fiktívnym výtvorom režiséra Herzoga. (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo v Thajsku od 22. augusta 2005 do 17. októbra 2005. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (viac)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené