Reklama

Reklama

Východné Nemecko, rok 1984. Oddaný stúpenec režimu, kapitán Gerd Wieser v snahe o kariérny postup zbiera kompromitujúce materiály o známom divadelnom dramatikovi Georgovi Dreymanovi a jeho atraktívnej priateľke Christe-Marii, o ktorú má súčasne záujem aj minister kultúry. Postupne začína byť životmi divadelných hviezd fascinovaný a stále viac si uvedomuje obmedzenosť svojej vlastnej existencie. Film získal v roku 2007 Oscara za najlepší inojazyčný film a desiatky ďalších ocenení na festivaloch po celom svete. (RTVS)

(viac)

Zaujímavosti (25)

  • Ulrich Mühe, ktorý hrá dôstojníka Stasi Wieslera, žil v období zobrazenom vo filme vo východnom Nemecku ako divadelný herec. Mal prečítaný svoj osobný spis Stasi a zistil, že niektorí z jeho kolegov hercov boli (nedobrovoľnými) informátormi, aby ho špehovali. Na otázku, ako sa pripravoval na svoju úlohu dôstojníka Stasi, Mühe jednoducho odpovedal: „Spomenul som si.“ (Arsenal83)
  • Keď Stasi prepadne Dreymannov (Sebastian Koch) byt, agent komentuje, koľko „západnej literatúry“ vlastní. Kniha v rukách agenta je nemecké vydanie „V prvom kruhu“ od Aleksandra Solženicyna, sovietskeho autora, ktorý otvorene kritizoval ZSSR a nakoniec šiel do disentu. (Arsenal83)
  • Keď Georg Dreyman hrá na klavíri „Sonátu pre dobrého muža“, Sebastian Koch skutočne hrá. Cvičil 4 hodiny denne po dobu 6 týždňov. (Arsenal83)
  • Pointa vtipu, ktorý Grubitz (Ulrich Tukur) rozpráva v kaviarni o tom, že medzi Honeckerom a telefónom nie je žiadny rozdiel, je hra so slovíčkami „aufhängen“ a 'neuwählen. Z hľadiska telefónu to znamená zavesiť a vytočiť nové číslo, z hľadiska politiky to znamená povesiť a zvoliť nového. (Arsenal83)
  • Martina Gedeck bol zhliadnutí hotové diela nahnevaná, že film v jej postave znázorňuje slabú stránku ženy v prospech katarzie muža. Donnersmarck vraj tieto jej výhrady ignoroval a ona ho označila za začiatočníka, ktorý by sa ešte nemal radiť medzi veľkých režisérov. Donnersmarck ju na oplátku na to nezobral so sebou na tohoročného Oscara. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal takmer výlučne v Berlíne, vrátane bývalého sídla ministerstva pre štátnu bezpečnosť na Normannenstrasse v Berlíne-Lichtenbergu. (Arsenal83)
  • Natáčalo sa medzi 26. októbrom a 17. decembrom 2004, takže na natáčanie bolo k dispozícii len 37 dní. Vymedzený čas nedovolil improvizáciu a režisér Donnersmarck musel predlžovať pracovné dni a skracovať oddych, takže sa natáčalo doslova od skorého rána do noci. (Arsenal83)
  • Donnersmarck veľmi chcel, aby mu hudbu k filmu pripravil Gabriel Yared, pretože ho jeho predchádzajúce diela nadchli a zvyčajne pracuje pre produkciu s oveľa vyšším rozpočtom. Aby Yared získal predstavu o filme, Donnersmarck mu musel preložiť celý scenár do francúzštiny. Následne Yared súhlasil s účasťou. (Arsenal83)
  • Ulrich Mühe sa vyjadril, že dovtedy dostal veľa scenárov na tému NDR, ale ani jeden ho nezaujímal, pretože boli „vždy príliš stručné, vždy príliš skratkovité“. Donnersmarckova kniha ho prekvapila súdržnosťou a citlivosťou na dobu, a preto sa rozhodol vziať jednu z ústredných rolí. (Arsenal83)
  • Film bol natočený na 35 mm film, aby sa dosiahla filmová estetika. (Arsenal83)
  • Sebastian Koch sa vyjadril že on a jeho kolegovia sa radi vzdali bežného honorára, pretože "boli presvedčení, že točia dôležitý film". (Arsenal83)
  • Kvôli presnosti Donnersmarck pri písaní scenára viedol rozhovory s obeťami a páchateľmi Stasi a navštívil historické miesta, pričom pre napísanie prvej verzie sa sám na mesiac presťahoval do cely v cisterciánskom kláštore Heiligenkreuz vo Viedenskom lese, ktorého opátom bol jeho strýko Gregor. (Arsenal83)
  • Donnersmarck dostal prvý nápad na tento film ešte v roku 1997 na Mníchovskej filmovej škole. Potrebný výskum však započal až v roku 2001 a ten mu trval štyri roky. (Arsenal83)
  • Film se v žebříčku časopisu Empire o nejlepší film roku 2007 umístil na druhém místě v těsném závěsu za filmem Bourneovo ultimátum. (KidWithGun)
  • Ve filmu použité nahrávací zařízení je funkční, vypůjčené od sběratelů nebo muzeí. Muž, který měl zařízení na starosti, sám strávil ve vězení Stasi 2 roky a dbal na autenticitu všech přístrojů. (KidWithGun)
  • Snímek byl natočen s rozpočtem pouhých 2 milionů amerických dolarů (v roce 2006 přibližně 45 milionů korun). Umožnili to herci, kteří pracovali za 20 % svého obvyklého honoráře. (KidWithGun)
  • Režisér, jehož celé rodné jméno je Florian Maria Georg Christian Graf Henckel von Donnersmarck, opustil v roce 2001 filmovou školu, protože ho nebavilo natáčet krátké snímky. I když neměl za sebou absolventský film, dostal nakonec od své bývalé univerzity diplom za Životy těch druhých. (imro)
  • Dvoumilionový snímek se do USA dostal díky distributorovi Sony Classics a debutoval (9.–11. 2. 2007) na 36. příčce žebříčku návštěvnosti se ziskem 213 589 amerických dolarů v devíti kinech. Celkový výdělek se vyšplhal na 6,8 milionu dolarů. (imro)

Súvisiace novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (viac)

Všichni chtějí Angelinu Jolie

Všichni chtějí Angelinu Jolie

22.10.2009

Aby ne. Přesvědčila kopáním do zadku v akčním Wanted i slzením v dramatu Výměna. V létě ji uvidíme v akčním špionážním thrilleru Phillipa Noyce Salt. Agentku (akorát ne CIA, ale Interpolu) si zahraje… (viac)

Další Evropané v Hollywoodu

Další Evropané v Hollywoodu

09.03.2009

Dva zajímaví evropští tvůrci upsali duši Ďáblu... ehm, Hollywoodu. Získat Oscara (nebo alespoň nominaci) v kategorii „nejlepší neanglicky mluvený film“ je obvykle začátek cesty k režírování nějakého… (viac)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (viac)

Reklama

Reklama