Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželku šerifa Matta Morgana - Indiánku Catherie - na ceste do mestečka znásilnia a zabijú dvaja neznámi muži. Na mieste činu však zanechajú sedlo so značkou C.B. Také sedlá používajú na ranči Craiga Beldena, starého Morganovho priateľa. Obaja muži sa už dlhé roky nevideli a Belden sa odvtedy stal najmocnejším a najbohatším mužom v Gun Hille. Morganovu túžbu po spravodlivosti a pomste však nemôže nič zastaviť. (STV)

(viac)

Recenzie (124)

helrohir 

všetky recenzie používateľa

Ďalší klasický western so všetkými kladmi a zápormi; no, zápormi je možno silné slovo, tak teda so všetkými klišé (dobovými aj žánrovými). Od iných westernov sa odlišuje snáď len tým, že hlavní protagonisti nie sú nezmieriteľní nepriatelia, ale naopak priatelia, ktorých proti sebe postavili okolnosti. Prestreliek veľa nečakajte, je to skôr konverzačný a trošku psychologicky ladený film, avšak základná kostra príbehu je celkom dobrá. Kirk Douglas aj Anthony Quinn sú charizmatickí herci a taktiež podávajú dobré výkony. Celkovo je to však len slušný priemer. 60%. ()

Matty 

všetky recenzie používateľa

Klasický americký western, který uspokojí všechny, kteří mají westerny rádi a naštve všechny, kteří je nenávidí. Zajímavý je výkon tehdy až nepřirozeně mladého Anthonyho Quinna, o něco méně zajímavá je režisérova záliba v dlouhých záběrech na koně cválající odkudsi kamsi, které jsou navíc podmalovány dosti nenápaditým westernovým soundtrackem. Ale jinak nelze mít k ničemu výtky – dočkáte se jednoduchého příběhu o pomstě (která musí být vykonána během jednoho dne – takže přeci jen nějaká inovace), dočkáte se zlotřilých banditů sestřelovaných neohroženým šerifem ze střech papundeklových saloonů, dočkáte se prolévání hrdel lacinou whiskou, dočkáte se… ale co víc byste vlastně ještě chtěli? 70% ()

Reklama

MrCreosote 

všetky recenzie používateľa

Žánrový průměr, který se zaujetím dokoukáte do konce, po skončení filmu si ale nevybavíte žádnou filmařsky nebo příběhově nápaditou scénu (v první půlce jsem si všiml prapodivného střihu, který způsoboval ztrátu tempa a celý film jenom zbytečně natahoval) . Poslední vlak z Gun Hillu je minimalistický western o pár postavách, John Sturges nicméně nebyl žádným mistrným psychologem, ale "pouze" šikovným řemeslníkem schopným ukočírovat zábavné dobrodružné filmy se spoustou postav a akce. Tady mě zaujali pouze oba hlavní představitelé, kteří dokázali dát mnoha scénám potřebnou šťávu a jejich dialogové výměny patří k vrcholům snímku. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Mať nepodareného syna je možno jedno z najväčších nešťastí človeka. Alebo tak určite bolo na divokom západe. Kde sa totiž veci riešia štýlom oko za oko, zub za zub, tam sa dali očakávať väčšie ako malé straty na životoch. Osobne ma veľmi potešil slovenský dabing Dočolomanského a Kvietika, dokonca som si ich predstavoval v nejakej slovenskej verzii tohto klasického westernového príbehu a mám pocit, že by za Douglasom a Quinnom, čo sa týka charizmy, nijako nezaostávali. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Skvelý námet je podtrhnutý aj skvelým spracovaním, len keby to bolo vyrobené neskôr. Pretože je silne cítiť 50. roky - melodramatické vsuvky, zbytočnosť postáv, naťahovanie deja - hlavne v strednej časti, ktorá je postavená len na konvezačnej báze a dnešného diváka skôr nudí. Jednou z takýchto vát je aj budúca Morticia Addamsová - ale to by sme nemohli byť v 50-tkach, aby tam nešupli aj nejakú ženskú. Aspoň, že sa scenár vyhol romancám. Ale na dvojicu hereckých es nemôžem povedať jediné slovko - sadli na tie postavy ako zadok na nočník a ich herecké výkony sú na výbornú. Atmosféra veľakrát dusná a aj niektoré scény sú parádne - napr. keď šerif nesie na pleciach chlapíka v uliciach cudzieho mesta a tie pohľady 'domorodcov' cítiť aj cez obrazovku. ()

Galéria (62)

Zaujímavosti (6)

  • Natáčelo se od 31. března 1958 do 21. května 1958 v Arizoně a Kalifornii. (BMW12)
  • Kvůli scénám z Gun Hillu nechalo studio Paramount postavit 180 metrů kolejí. (PanZahadnyCZ)

Reklama

Reklama