Reklama

Reklama

Môj bratranec Vinny

  • Česko Můj bratranec Vinny (viac)
Trailer

Billy Gambini a Stan Rothestein (Ralph Macchio, Mitchell Whitfield) cestujú autom z New Yorku na kalifornskú univerzitu a v ospalom alabamskom mestečku sa zastavia v obchodíku pri pumpe, kde Bill ukradne konzervu. Potom ich zatkne polícia. Šerif ich obviní z vraždy predavača, u ktorého si cestou kupovali potraviny. Ich obhajoby sa ujme Billyho taliansky bratranec Vinny Gambini, ktorého na ceste do Alabamy sprevádza svojrázna snúbenica Mona Lisa Vitová (Marisa Tomeiová). Absolútne neskúsený advokát s nekonvenčnými spôsobmi, ktorý sa krátko zaoberal len úrazmi, je konfrontovaný s mašinériou právneho systému. Sudca Chamberlain Heller (Fred Gwynne) si ho pozve a dá mu preštudovať trestný poriadok Alabamy. Vinny mu tvrdí, že je v New Yorku uznávaným advokátom. Hneď pri prvom zasadnutí súdu však Vinny nielenže nedokáže reagovať na reč prokurátora Jima Trottera III. (Lane Smith), ale dopustí sa aj urážky súdu, za čo ho vezmú do väzby. Lisa musí zaplatiť kauciu, aby ho dostala von. Vinnyho neznalosť procesného jednania je taká veľká, že Stan už nechce, aby ho obhajoval, a vezme si verejného obhajcu Johna Gibbonsa (Austin Pendleton). Gibbons však trpí nezvládnuteľnou nervozitou, na súde zo seba nemôže dostať súvislú vetu. Vinny je presvedčený, že sa všetko naučí za pochodu a mladíkov obháji. Lisa sa mu snaží pomáhať zo všetkých síl. Všetci svedkovia, ktorých predvedie prokurátor, tvrdia, že videli z obchodu vychádzať a ujsť autom práve Billyho a Stana. Keď sa Vinny od Lisy dozvie, že prokurátor je povinný zoznámiť ho so svojimi spismi, požiada o ne, a Trotter III. mu ich ochotne poskytne. Pri nasledujúcom rokovaní Vinny znemožní svojimi argumentmi svedkov a prokurátorova obžaloba sa rozpadá. Trotter III. si pozve ako ďalšieho svedka experta na automobily, ktorý tvrdí, že odtlačky pneumatík, ktoré sa našli, patria autu Billyho a Stana. Zúfalý Vinny si berie za svedka Lisu, ktorá sa v automobiloch dokonale vyzná, pretože pracovala u otca v autodielni. Tá expertovo tvrdenie hravo rozbije na kúsky. Dokáže sudcovi, že stopy po prudkom rozjazde nepatria buicku mladíkov, ale automobilu značky Pontiac. Vinny žiada šerifa Deana Farleya, aby mu overil isté údaje, a potom ho predvolá ako svedka... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (193)

Lopic 

všetky recenzie používateľa

Nejsou to čisté 4*, tak 70% spíš. Taková mílá pohodová komedie. Líbil se mi motiv malého města a samozřejmě kouzelná ústřední dvojice. Joe Pesci je Bůh a Marisa Tomei je nejen dobrá herečka, ale pro mě hlavně hezká kočka. Moc nechápu jejího oskara. Hrála dobře to jo, ale žádnej úžasnej výkon, kterej by na sebe strhával pozornost to nebyl a prostě bych nečekal, že za takovéto role se rozdávají oskary. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Joe Pesci patrí medzi mojich najobľúbenejších hercov. Dokázal stvárniť mimoriadne presvedčivým spôsobom mnohé výrazné úlohy. Stačí si spomenúť na agresívnych zločincov zo Scorseseho mafianskych filmov. Dokonalý bol aj ako jeden z dvojice zlodejov v prvých dvoch častiach kino hitu "Sám doma". Tiež výborne sekundoval Melovi Gibsonovi a Dannymu Gloverovi v "Smrtonostnej zbrani (2, 3 a 4)". Boli to však predsa len v podstate vedľajšie postavy. No v roku 1992 sa naplno predviedol v hlavnej úlohe vo filme "Môj bratranec Vinnie". Je to príjemná, vtipná, dobre natočená americká justičná komédia. **** ()

Reklama

gojackill 

všetky recenzie používateľa

"Jednou jsi na hoře a jindy zas dole." Tento Pesciho citát provází celý film, protože úroveň humoru během celého filmu je značně nevyvážená. Někdy trapné až hanba, ale v zápětí se pro změnu stanete svědky celkem vydařeného gagu. Vedlejší herci vyloženě štvali, protože se pitvořili a taky dost přehrávali (veřejný obhájce, či soudce). Joe Pesci má na to utáhnout celou komedii sám, o tom nepochybuji a zároveň jsem si jistý že to mohl zahrát lépe - umírněněji - bez té přehnané grotesknosti. Vcelku to bylo pohodové a mám rád humor, který si utahuje z buranů, ale ta pachuť a zklamání mi po skončení filmu na patře zůstává. Je to škoda. ()

hroubek 

všetky recenzie používateľa

Velmi dobrá komedie, u které jsem se několikrát upřímně zasmál. Má to dobrou zápletku, humor, který není trapný a hezky graduje a parádní herec, jenž film táhnou nahoru. Režisér Jonathan Lynn odvedl velmi dobrou práci a hezky pracuje s atmosférou a výborně přednesenými dialogy. Joe Pesci je zde velmi dobrý a jeho výkon se mi dost líbil. Hodně moc mě pobavil Fred Gwynne, který si svou roli užívá a je parádní. Přesto největší radost mi udělala krásná Marisa Tomei, jenž si krade scény pro sebe (svadění, výslech) a je radost na ní koukat. Můj bratranec Vinny je příjemná oddechová komedie, která mi zlepšila náladu a rozesmála mě. ()

VanTom 

všetky recenzie používateľa

Očekává-li někdo bláznivou řachandu, možná bude překvapen, jak poctivě filmaři vykreslují charaktery i rozpoložení hlavních postav, stejně jako procedurálně funkční soudní přelíčení. Vlastně se úzkostlivě vyhýbají karikatuře kohokoliv – policistů, soudců, právníků, hádavé italské nátury. A i když pohodová komedie bránice úplně nenamůže, ústřední dvojka válí, přičemž standardně skvělého Joea Pesciho až zastiňuje neodolatelná automechanička Marisa Tomei. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (16)

  • V jednej scéne dá sudca Haller (Fred Gwynne) Vincentovi (Joe Pesci) za úlohu naučiť sa alabamské právo. Ide o takmer nesplniteľnú úlohu. Alabama má totiž najdlhšiu ústavu spomedzi všetkých amerických štátov, obsahujúcu takmer neuveriteľných 300 000 slov. Pre porovnanie, ústava Spojených štátov má necelých 4000 slov. (Real Tom Hardy)
  • V rozhlasovej show Dan Le Batard sa Jim Belushi nechal počuť, že doteraz ľutuje odmietnutie hlavnej role v tomto filme. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama