Reklama

Reklama

Hra bublinek

  • angličtina Play of Bubbles (festivalový názov)
všetky plagáty
Krátkometrážny / Animovaný
Československo, 1937, 2 min

Obsahy(1)

Farebný abstraktný film sa premení na reklamu na terpentínové mydlo Saponia. (MFFK Febiofest)

Recenzie (15)

bratr.Milan 

všetky recenzie používateľa

Na začátku jsem si říkal, co z toho vyleze? A ono nejlepší reklama co jsem kdy viděl! Okamžitě bych si šel koupit mýýdlo Sapóóóónia. "Tak vypadá mýdlo, které nezklame!" Tady je všechno dokonalé, animace, načasování, ó a ten hlasový přednes ve mě vyvolával dosud nikdy nezakoušené pocity vybrující radosti, přelévající se do vnitřní slasti a bolesti zároveň. Tleskám prvorepublikovým tvůrcům reklam a zadavatelům, kteří odvážně umožňovali takovéto animační experimenty. Ó, úplně jsem si představoval, jak mýdlo okolo vláken změkčuje vodu a špínu lehounce rozpouští a prádlo šetří..... ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Ihrajúce bublinky nie sú len artovým animačným experimentom, ale súčasne bublinkami mydla Saponia, ktorým prali v polke 30. rokov temer všetcia od Ašu až po Mukačevo. V druhom pláne a s odstupom času tento reklamný film v 21. storočí pekne symbolicky ukazuje, ako sa zvyčajne mení tvorba mladých a nádejných režisérskych tvárí. Od nadšeného experimentu poslušne ku komerčnej propagande. Poznámka: Boli časy boli, ale sa minuli, kedy reklama mohla byť aj umením. Ale vlastne aj dnes je, len iného druhu. Totiž umením hovna. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

V Devínskej novej vsi nemáme tvrdú vodu, ale v Starom meste je, tak ak sa tam presťahujem, je jasné, akú kozmetiku začnem používať. ()

Marthos 

všetky recenzie používateľa

Průlomová avantgarda říznutá prvorepublikovým product placementem. S čápem i pro tvrdou vodu to manželé Dodalovi vyhráli na celé čáře. ()

Stanislaus 

všetky recenzie používateľa

Divoká hra bublinek za doprovodu rázné hudby, kterou bych si představoval spíše při vojenském pochodu, a důrazného komentáře, který nezapomene několikrát zmínit vznešený název "čapího mýdla" Saponia. Tato reklama má vážně koule! ()

Hwaelos 

všetky recenzie používateľa

Česká obdoba proslulých Fischingerových experimentů s barevnou hudbou. Jeden z mála českých abstraktních filmů, kterými se to mezi evropskou a americkou filmovou avantgardou ve dvacátých a třicátých letech jen hemžilo. Závěr je zábavný a dává dílu nechtěně vtipný nádech. ()

honajz2 

všetky recenzie používateľa

Taková československá verze Opusů Waltera Ruttmana, která naštěstí netrvá zbytečně dlouho, každopádně člověk v napětí čeká, co za pointu z toho vypadne! 4* ()

tomtomtoma 

všetky recenzie používateľa

Hra bublinek je další animovanou reklamou osvědčené trojice Hermína Týrlová, Karel Dodal a Irena Dodalová. Zajisté, to terpentýnové mýdlo Saponia je zušlechtěné, když je zdrojem kresleného kouzlení v dokonalé harmonii rytmu vitálních not hudebního gejzíru Bedřicha Kertena. Ale reklama zůstane jen reklamou. ()

LeoH 

všetky recenzie používateľa

Nevím, kde vzal B26354 informaci o tom, že o rok starší čistě abstraktní Fantaisie érotique vznikla ustřižením reklamního konce z tohoto novějšího filmečku (oba kousky pracují se stejnou hudbou a stejnými obrazovými pasážemi, ale úplně shodné nejsou); podle letopočtů vzniku, uváděných i v literatuře, se mi zdá pravděpodobnější, že tu Dodalovi kapitalizovali svou starší volnou tvorbu, i když možné je obojí. Každopádně body za odvahu zůstávají a přihazuju hvězdičku za vtipné skloubení avantgardy s komercí. ()

B26354 

všetky recenzie používateľa

Tento abstraktní a ve své době avantgardní nenarativní krátký animovaný snímek si pohrává na filmovém plátně s pestrými kulatými tvary. Hra bublinek byla roku 1936 natočena jako reklama na mýdlo Saponia, ale o rok později byla přejměnována na Fantaisie Érotique a byla s úspěchem (a vystřiženým závěrem inzerujícím právě zmíněné mýdlo) uvedena na festivalu v Benátkách, kde bylo také utrženo a ztraceno několik posledních políček filmového pásu. ()

Reklama

Reklama