Reklama

Reklama

Hra bublinek

  • angličtina Play of Bubbles (festivalový názov)
všetky plagáty
Krátkometrážny / Animovaný
Československo, 1937, 2 min

Obsahy(1)

Farebný abstraktný film sa premení na reklamu na terpentínové mydlo Saponia. (MFFK Febiofest)

Recenzie (15)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Ihrajúce bublinky nie sú len artovým animačným experimentom, ale súčasne bublinkami mydla Saponia, ktorým prali v polke 30. rokov temer všetcia od Ašu až po Mukačevo. V druhom pláne a s odstupom času tento reklamný film v 21. storočí pekne symbolicky ukazuje, ako sa zvyčajne mení tvorba mladých a nádejných režisérskych tvárí. Od nadšeného experimentu poslušne ku komerčnej propagande. Poznámka: Boli časy boli, ale sa minuli, kedy reklama mohla byť aj umením. Ale vlastne aj dnes je, len iného druhu. Totiž umením hovna. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

V Devínskej novej vsi nemáme tvrdú vodu, ale v Starom meste je, tak ak sa tam presťahujem, je jasné, akú kozmetiku začnem používať. ()

Marthos 

všetky recenzie používateľa

Průlomová avantgarda říznutá prvorepublikovým product placementem. S čápem i pro tvrdou vodu to manželé Dodalovi vyhráli na celé čáře. ()

Stanislaus 

všetky recenzie používateľa

Divoká hra bublinek za doprovodu rázné hudby, kterou bych si představoval spíše při vojenském pochodu, a důrazného komentáře, který nezapomene několikrát zmínit vznešený název "čapího mýdla" Saponia. Tato reklama má vážně koule! ()

Hwaelos 

všetky recenzie používateľa

Česká obdoba proslulých Fischingerových experimentů s barevnou hudbou. Jeden z mála českých abstraktních filmů, kterými se to mezi evropskou a americkou filmovou avantgardou ve dvacátých a třicátých letech jen hemžilo. Závěr je zábavný a dává dílu nechtěně vtipný nádech. ()

honajz2 

všetky recenzie používateľa

Taková československá verze Opusů Waltera Ruttmana, která naštěstí netrvá zbytečně dlouho, každopádně člověk v napětí čeká, co za pointu z toho vypadne! 4* ()

tomtomtoma 

všetky recenzie používateľa

Hra bublinek je další animovanou reklamou osvědčené trojice Hermína Týrlová, Karel Dodal a Irena Dodalová. Zajisté, to terpentýnové mýdlo Saponia je zušlechtěné, když je zdrojem kresleného kouzlení v dokonalé harmonii rytmu vitálních not hudebního gejzíru Bedřicha Kertena. Ale reklama zůstane jen reklamou. ()

LeoH 

všetky recenzie používateľa

Nevím, kde vzal B26354 informaci o tom, že o rok starší čistě abstraktní Fantaisie érotique vznikla ustřižením reklamního konce z tohoto novějšího filmečku (oba kousky pracují se stejnou hudbou a stejnými obrazovými pasážemi, ale úplně shodné nejsou); podle letopočtů vzniku, uváděných i v literatuře, se mi zdá pravděpodobnější, že tu Dodalovi kapitalizovali svou starší volnou tvorbu, i když možné je obojí. Každopádně body za odvahu zůstávají a přihazuju hvězdičku za vtipné skloubení avantgardy s komercí. ()

B26354 

všetky recenzie používateľa

Tento abstraktní a ve své době avantgardní nenarativní krátký animovaný snímek si pohrává na filmovém plátně s pestrými kulatými tvary. Hra bublinek byla roku 1936 natočena jako reklama na mýdlo Saponia, ale o rok později byla přejměnována na Fantaisie Érotique a byla s úspěchem (a vystřiženým závěrem inzerujícím právě zmíněné mýdlo) uvedena na festivalu v Benátkách, kde bylo také utrženo a ztraceno několik posledních políček filmového pásu. ()

bratr.Milan 

všetky recenzie používateľa

Na začátku jsem si říkal, co z toho vyleze? A ono nejlepší reklama co jsem kdy viděl! Okamžitě bych si šel koupit mýýdlo Sapóóóónia. "Tak vypadá mýdlo, které nezklame!" Tady je všechno dokonalé, animace, načasování, ó a ten hlasový přednes ve mě vyvolával dosud nikdy nezakoušené pocity vybrující radosti, přelévající se do vnitřní slasti a bolesti zároveň. Tleskám prvorepublikovým tvůrcům reklam a zadavatelům, kteří odvážně umožňovali takovéto animační experimenty. Ó, úplně jsem si představoval, jak mýdlo okolo vláken změkčuje vodu a špínu lehounce rozpouští a prádlo šetří..... ()

Reklama

Reklama