Reklama

Reklama

Východ z továrny

(festivalový názov)
  • Francúzsko La Sortie de l'usine Lumière (viac)
Krátkometrážny / Dokumentárny
Francúzsko, 1895, 1 min

Obsahy(1)

Jeden z prvních filmů bratří Lumiérů. Byla to právě továrna jejich otce, kde natáčeli. Je to krátkometrážní jednominutový snímek odchodu dělníků z fabriky. Vše v dobových kostýmech, procházejí muži i ženy. Na konci vrátný zavře za továrnou i filmem vrata. (RadimFišer)

Recenzie (59)

Laci 

všetky recenzie používateľa

Musel to byť nádherný pocit sedieť na vôbec prvom verejnom premietaní filmu. Tento film položil základy nielen kinám, ale aj dokumentárnemu žánru - keďže ide o jeden z prvých filmov bratov Lumiereovcov. Je síce pravda, že takéto diela sa hodnotiť nedajú, ale predsa len ide o dôležitý mílnik kinematografie. ()

pytlik...

všetky recenzie používateľa

Jo jo, to se to filmuje, když má otecko továrnu. Většina z nás by mohla natočit tak maximálně východ ze staré škodovky či golfa, a to by nemělo takový šmrnc, co si budeme nalhávat. Začátek snímku (tj. cca prvních deset vteřin) má i uměleckou hodnotu, ty davy lidí proudící různými směry mi připomněly nástupy na spartakiádách nebo výkony baletní skupiny Křeč v Pražské 5ce. Překvapilo mě, že navzdory tvrzení ekonomů měly bílé límečky (a široké klobouky) v 19. stol. evidentně v továrnách jasnou převahu nad dělníky. Teda drtivou, neboť montérky jsem tam neviděl ani jedny. ()

Reklama

SOLOM. 

všetky recenzie používateľa

Další rarita stará už 123 let. Jde vidět, že doba i kvalita filmařské aparatury sice už zdárně pokročila, ale ten pocit radosti, když konečně valíte z „roboty“ domů je pořád stejný a neměnný. Jako bych viděl sám sebe, kterak zdrhám po dvanáctce domů, akorát že oni valili makat ještě domů a já zahnat žízeň do hospody. Jinak popravdě tohle se ani ve skutečnosti moc hodnotit nedá… ()

L_O_U_S 

všetky recenzie používateľa

Jsou tři filmy, které ze zásady definovaly kinematografii: Roundhay Garden Scene z roku 1888, první celuloidový snímek, Lumièrovic Východ z továrny, první film promítaný na plátno, a Mélièsova Cesta na Měsíc (1902), jeden z prvních snímků vyprávějících příběh a používajících praktické efekty. Vše, co se natočilo v následujících 111 letech, je už jen nástavba. (878.) ()

JohnMiller 

všetky recenzie používateľa

Ide o prvú snímku bratov Lumièrovcov po tom ako vynašli kinematograf. V priebehu pár sekúnd postupne opustia robotníci fabriku v ktorej pracujú, nič viac nič menej. Snímka mala tri verzie. Rozdiel tam bol badateľný u mňa iba absenciou koča. Je zaujímavé, že vlastne prvý herci v úplne historicky prvom filmu boli obyčajný robotníci strednej triedy. ()

Galéria (2)

Zaujímavosti (9)

  • Celý názov filmu je La sortie des usines Lumière à Lyon, nakoľko bol natáčaný v Lyone pred továrňou na výrobu fotodosiek a papierov v svojej dobe najväčšej v Európe, ktorá patrila rodine Lumière. (Raccoon.city)
  • V krátkom snímku pri bráne stojí matka bratov Lumiérovcov. (Raccoon.city)
  • Na existenciu tohto filmu sa krátko po premietaní zabudlo. Znovuobjavený bol v roku 1985 vo francúzskom Lyone, 90 rokov po jeho premietnutí. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama