Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizódy(5)

Obsahy(1)

Filip (Ivan Franěk) bol alchymista, ktorý žil v rudolfínskej Prahe v 16. storočí. Experimentoval s „elixírom“ večného života, ale podarilo sa mu vytvoriť len Golema (Dušan Cinkota) – neživú bytosť, ktorá mu pomohla takmer vyriešiť dlhovekosť. Filip tak vďaka nemu spolu so svojimi dvoma deťmi: synom Tomom (Josef Trojan) a dcérou Luciou (Gabriela Marcinková) žijú už vyše 400 rokov. Problémom je, že sa potrebujú dobíjať negatívnou energiou z ľudského nešťastia a zlosti. V priebehu storočí získali cenné informácie. Tou zásadnou je možnosť prejsť do vyšších dimenzií bytia. V nich neexistuje fyzické telo. Tam by neboli závislí od ľudí a mohli by žiť naveky. Do vyšších dimenzií sa dá dostať jedine cez portál, ktorý dokáže otvoriť vedomá bytosť svetla – Vedma. Tá ale prechod chráni pred zlom. Filip v priebehu storočí urobil niekoľko pokusov získať takúto Vedmu pod svoju kontrolu, ale nikdy sa mu to nepodarilo. Pri tej poslednej už bol blízko. Aby mu unikla, musela sa vzdať svojho fyzického tela a splynúť s vyššími úrovňami vedomia. Mladá Klára (Annet Charitonova) je vychovávaná v bezpečí idylického domova Ondřeja (Jaroslav Dušek) a Báry (Dagmar Havlová). Miluje hudbu a históriu. O existencii iného sveta vie iba zo svojich snov o inej dimenzii, ktoré si však doteraz nevie vysvetliť. Skladá pesničky, v ktorých sa začínajú prejavovať jej schopnosti – pracuje s liečivými frekvenciami, ale o tom tiež ešte nikto nevie, keďže ich v podstate nikto okrem pár blízkych nepočul. Začína študovať históriu na univerzite a jej profesorom je Lukáš (Ervin Nagy), ktorý sa špecializuje na obdobie rudolfínskej Prahy a alchymistov toho obdobia. Lukáš pátra po neznámom alchymistovi, o ktorom sa náhodne dozvie z istého spisu, že mal tiež Golema a pracoval na „vylepšovaní“ ľudí. Postupne sa svojím výskumom dostáva bližšie a bližšie k Filipovi a jeho rodine. Počas toho sa zoznámi s Vedmou (Antónia Lišková), ktorá prichádza medzi ľudí a predstiera, že je lekárka na psychiatrii. Ona mu pomáha pochopiť Filipa a jeho konanie, aj dimenzionálne a časové pozadie celého príbehu. Postupne sa do seba zamilujú. Klára po odhalení svojich schopností a súvislostí Filipovej rodiny odmietla vzťah s Filipovým synom Tomom, do ktorého sa rovnako zamilovala. Naopak, snaží sa s nimi bojovať. Oľutuje neskôr svoje rozhodnutie? Kým Filip je po štyristo rokoch svojej existencie na faustovských pochybách, či cena za večný život nie je privysoká, Filipova dcéra Lucia je stelesnené zlo. Teraz znovu oživí Golema a začne sa ničivý boj o prežitie, ktorý vo veľkom zasiahne aj do osudov nič netušiacich ľudských bytostí (Voyo)

(viac)

Recenzie používateľa Petra321 k tomuto seriálu (4)

Vedma (2023) 

Na tento seriál som sa naozaj veľmi tešila, a hoci ma prvá epizóda ničím neupútala, až do konca som verila, že sa na poslednú chvíľu všetko zmení a ja sa dočkám epického konca. Už prvé minúty poslednej epizódy mi však prezradili, že som čakala zbytočne. Seriál mal naozaj obrovský potenciál a ja som všetkých okolo seba presviedčala, že sa to zlepší a že koniec nás všetkých dostane... Nikdy predtým som sa tak veľmi nemýlila. Čomu by sa hodil rýchlejší priebeh, to bolo spomalené a kde by sa naopak hodilo pomalšie tempo, to bolo príliš uponáhľané. Čo predstavujú spomínané technológie? Čo je skutočná moc golema? Prečo musela pôvodná Klára odísť do inej reality? Prečo mala tie sny? Čo bol Adam zač? Po dopozeraní mám množstvo otázok, na ktoré asi nikdy nedostanem odpoveď. Finálna scéna tak trochu napovedala, že by sme sa mohli dočkať aj druhej série, no ak mám byť úprimná, nie som si istá, či ju chcem. Všetky dobré scény ako napríklad smrť v poslednej epizóde boli pokazené nasledujúcimi ako napríklad reakcia najbližšej osoby. Videla som nejaké videá zo zákulisia a tie ma presvedčili, že finálny boj bude naozaj epický, no v konečnom dôsledku sa v ňom nič neudialo. Ja viem, že sme na Slovensku a naša produkcia nerobí zázraky, no Vedma tým zázrakom naozaj mohla byť. Vzťah medzi Tomom a Klárou bol očividný od samého začiatku, no predsa sa mi nepáčil, že vznikol len tak z ničoho. Postava Františka bola úplne zbytočná a jediné, čo robila, bolo, že zbytočne naťahoval dej, pretože jeho scény tak či onak neboli ničím podstatné. Klárin starý otec o všetkom vedel, no jej stará mama sa veci dozvedala až postupne, a práve preto som očakávala čokoľvek iné ako len jednoduché prijatie novej skutočnosti. Fantastické prvky však neboli zlé. Portál do druhého sveta bol krásny, rovnako ako aj prepojenie temných s alchymistami, či zbrane, ktoré temní používali. Vedma a vedomí ľudia dávali dokonalí zmysel, no predsa len by som o nich rada vedela viac. Veľa vecí nebolo dovysvetlených, čo je naozaj škoda. Mrzí ma všetko, čo som napísala, pretože už odkedy sa ku mne dostala prvá zmienka a prvom fantastickom československom seriály, tešila som sa ako budem hodnotiť majstrovské dielo. ()

Episode 2 (2023) (E02) 

Nie je to zlé... Samozrejme, nie je to ani nijaký masterpiece, ale niečo také sme ani nemohli očakávať. Dej nie je ničím výnimočný a zatiaľ je všetko dosť predvídateľné, no celkovo to nie je zlé. Kto vie? Možno záver predsa len niečím prekvapí. ()

Episode 3 (2023) (E03) 

Začína sa to zlepšovať. Stále veľmi predvídateľné, ale aj napriek tomu sa pri pozeraní nenudím. Vedma nie je ani zďaleka dokonalá a pravdupovediac, má veľa múch, no postupne prichádzajú nové odhalenia, ktoré dej vylepšujú. Adam v tejto epizóde prekvapil, rovnako ako aj Tom. Teším sa, čo seriál ešte prinesie a verím, že koniec pre mňa bude prekvapením. ()

Episode 4 (2023) (E04) 

Veľa vecí sa zbytočne naťahuje a veci, ktoré by si naopak vyžadovali trochu pomalšie tempo, sú naopak príliš urýchlené, čo dosť kazí dojem, no pokiaľ si odmyslím všetky tieto nedostatky, mám pre sebou krásny príbeh. Adam ma stále mätie, čo je dozaista zámerom tvorcom. Klára a Tom sa zbližujú, čo je tak trochu uponáhľané, no všetci aj tak vieme už od prvého momentu, akým spôsobom sa to bude uberať. ()

Súvisiace novinky

Comic-Con Prague už o víkendu!

Comic-Con Prague už o víkendu!

11.04.2023

Už od pátku do neděle hostí pražské O2 universum svátek nadšenců do filmů, seriálů, komiksů nebo her s primárně sci-fi, fantasy či hororovou tematikou. Comic-Con Prague, vyhlášený český festival… (viac)

Reklama

Reklama