Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V temných hlbinách stredoveku sa rozpúta boj múdreho čarodejníka Merlina a jeho chránenca kráľa Artuša proti zlej kráľovnej temnoty Mab... Keď kráľa Konštantína (John Gielgud), Artušovho starého otca, zabil pohan Vortigern, v krajine vypukla občianska vojna, čo chcela kráľovná Mab (Miranda Richardsonová) využiť a oslovila Merlina (Sam Neill). Merlin sa však odmietol stať vodcom temných síl a navyše sa zamiloval do krásnej Nimue (Isabella Rosselliniová). Rozzúrená Mab ich oboch vrhne do rúk Vortigerna (Rutger Hauer), ale obom sa podarí ujsť, keď Merlin pomôže kráľovi Utherovi Vortigerna poraziť. Keď však zistí, že Uther Pendragon (Mark Jax) nie je dobrý kráľ, súhlasí, že mu pomôže stráviť noc s lady Igraine (Rachel de Thameová) pod podmienkou, že dieťa narodené z tohto zväzku bude patriť jemu, aby ho mohol vychovávať. Keď sa Artuš narodí, Mab ho prekľaje... V druhej časti filmu Merlin učí Artuša etike a morálke. Artuš (Paul Curran) vytiahne z kameňa čarovný meč Excalibur a postaví zlaté mesto Kamelot. Zároveň sa dá zviesť lady Morganou (Helena Bonham Carterová), ktorá túži po kráľovskej korune, a dá jej syna Mordreda (Jason Done), s ktorým potom bude musieť sám bojovať o kráľovstvo. Artuš sa napokon sa ožení s krásnou Guineverou (Lena Headeyová) vydá sa hľadať Svätý grál. Vzťahy medzi rytiermi zničí láska Guinevery a sira Lancelota (Jeremy Sheffield), ktorý má chrániť kráľovnú a Kamelot počas kráľovej neprítomnosti. A katastrofu zavŕšia ďalšie intrigy zlej kráľovnej temnôt Mab, ktorá očaruje Nimue s prísľubom večnej krásy a využije ju proti Merlinovi, aby ho zničila. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (200)

Goldbeater 

všetky recenzie používateľa

Můj oblíený TV film se Samem Neillem v roli Merlina. Velmi dobře natočená fantasy, která v žádném případě nenudí, ale naopak ohromuje svými zajímavými nápady a skvěle obsazenými herci. Dle mého názoru zatím nejlepší mnou viděná adaptace známé legendy o králi Artušovi a jeho kouzelníkovi Merlinovi, na nejž je v tomto filmu hlavně zaostřeno. Sympatická fantasy. ()

BloodyVamp 

všetky recenzie používateľa

Na televizní hallmarkovské poměry slušná výprava (triky a magická, vynikající hudba z pera Trevora Jonese), plastický scénář, slušné herecké výkony (válcuje charizmatický Sam Neill a zlá Miranda Richardson, potěší také rolička Rutgera Hauera). Nepotěší pomalejší tempo a klišoidní závěr. Přesto velice slušný počin. ()

Reklama

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Príbehy o Merlinovi ma vždy niečím priťahovali. Bol to tajomný, mocný čarodej z legien o kráľovi Artušovi. Je to zaujímavá téma na filmové spracovanie. No troj hodinový televízny snímok, ktorý natočil v roku 1998 režisér Steve Barron, ma teda veru moc neohúril. Vôbec som sa nedokázal vžiť do príbehu, nevystihovalo to dobu, nemalo to potrebnú atmosféru. Nebol som spokojný ani s hereckým obsadením. Najmä Sam Neill sa mi do titulnej úlohy absolutne nehodil. Pre mňa bol tento film dosť veľké sklamanie. ** ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

Vzhľadom na hallmarkovské spracovania všakovakých legendárnych a mýtických príbehov (Hercules, Noemova archa :-( ...) je tento film naozaj skvostný a myslím si tiež, že po Excalibure, je toto jedno z najlepších spracovaní legendy o kráľovi Artušovi, aj keď ten je tu viac-menej iba okrajový. Oceniť treba aj vizuálne efekty (na Hallmark nezvyčajne dobré), ktoré vzhľadom na celkovú rozprávkovosť príbehu dodávajú filmu naozaj kúzelnú atmosféru (najviac treba vyzdvihnúť animáciu draka). Z hercov najviac zaujmú Sam Neill a Miranda Richardson ako kráľovná Mab pôsobí naozaj úžasne. Film je však často veľmi chaoticky zostrihaný, príbeh je všelijak novodobo poprekrúcaný a niektoré scény (hlavne tie s Frikom) pôsobia dehanestujúco a groteskne. Film získal 4 ceny Emmy (výprava, masky, kostýmy a vizuálne efekty) z 15 nominácií a 4 nominácie na Zlatý glóbus. ()

Sigurd 

všetky recenzie používateľa

Merlin je asi po Excaliburu nejlepší zpracování artušovského eposu. (nepočítaje Monty Pythonti jsou samozřejmě úplně nejlepší! :-) A to prosím mluvíme o televizním filmu! Některé neduhy se mu nevyhnuly (na bitvách se přeci jen nedostatek peněz trochu promítl), ale je natočen s láskou k předloze a nechybí mu originální náhled. Merlin vypráví příběh svého dlouhého života. Života protkaného s osudy mnoha jiných postav známých z legendy. Života stráveného ve světě, který už nikdy neměl být jako dřív. Film, ač hodně pohádkový, se snaží o realismus pokud jde o kostýmy a výpravu. Příjemnou součástí je pak záplava počítačových a kamerových triků. Jistě dnes (2006) už jsou některé poněkud zastaralé, ale přesto mají své kouzlo a ve své době byly docela inovátorské. Herecké výkony vesměs zdařilé. A Trevor Jones (Excalibur) se opět postaral o krásnou hudbu. ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (13)

  • V průběhu filmu můžeme názorně sledovat ubývající síly dvou magických postav (obě ztvárnila Miranda Richardson) – zatímco Jezerní paní postupně přichází o ryby v jejím náhrdelníku, vlasy královny Mab postupem času pozbývají na barvě a šednou. (Stanislaus)
  • Sam Neil soutěžil o Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herecký výkon. (Terva)

Reklama

Reklama