Reklama

Reklama

Monstrum

(seriál)
Trailer 1
USA, (2022–2024), 9 h 53 min (Minutáž: 45–63 min)

Tvorcovia:

Ryan Murphy, Ian Brennan

Hrajú:

Evan Peters, Richard Jenkins, Niecy Nash, Michael Learned, Molly Ringwald, Karen Malina White, Penelope Ann Miller, David Barrera, Shaun Brown (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(11)

Obsahy(1)

Usvědčený zabiják Jeffrey Dahmer (Evan Peters) za víc než deset let zavraždil sedmnáct mladých kluků a mužů. Jak to, že tak dlouho dokázal unikat spravedlnosti? (Netflix)

Recenzie používateľa Cappuccino k tomuto seriálu (11)

Příběh Jeffreyho Dahmera (2022) (S01) 

Na moje prekvapenie bol Dahmer v seriáli vykreslený na nerozpoznanie od skutočnosti. Nielen jeho osoba, ale aj okolie rodiny, susedia či jednotlivé obete a spôsoby vrážd odpovedali realite. Aj keď Evana Petersa nemám príliš v láske, musím povedať, že ako Dahmer predviedol fantastický výkon. Tempo epizód je relatívne pomalé, čo môže niektorým divákom prekážať. Aj mne samému trvalo dlhšie, kým som sa prehrýzol všetkými časťami. Väčšinu z nich môžem ohodnotiť nadpriemerne, našli sa však aj časti (najmä 7., 8. a 9. epizóda, za highlight naopak považujem geniálnu 6. časť), ktoré mi prišli nadbytočné a rozoberali detaily, ktoré by sa skôr hodili do dokumentu. Aj preto zostávam na slušných štyroch hviezdach, na plný počet to nebolo, ale fanúšikom true crime ho môžem aj tak odporučiť. ()

První díl (2022) (S01E01) 

Slušný rozbeh, Evan Peters je dobrý, atmosféra tiež, ale čakal som, že sa príbeh trochu viac rozvinie. Bol to síce len pilot, ale chýba tomu zatiaľ väčší odpich. ()

Neopouštěj mě (2022) (S01E02) 

Jeden z najtragickejších prípadov Dahmerovej vraždy, ktorej sa dalo predísť. Tvorcovia sa so spracovaním odfláknutého zákroku policajtov popasovali celkom dobre. ()

Dahmerování (2022) (S01E03) 

Dahmerove školské časy a prvá vražda. Škoda však, že tvorcovia miesto masturbácie v posteli nenatočili scénu podľa reality, kedy Dahmer masturboval po odchode z pohrebu cudzieho muža. Určite by tak jeho osobnosť spravili ešte viac šokujúcou. ()

Skříňka hodného kluka (2022) (S01E04) 

Dahmer si aj po 4. časti drží úroveň. Baví ma sledovať jeho vývoj a Evans Peters mi v jeho role čoraz viac sedí, aj keď ho ako herca nemusím. Stále mi však v seriáli chýbajú výraznejšie momenty, pre ktoré by som ho hltal epizódu za epizóda. ()

Mají krev na rukou (2022) (S01E05) 

V celej epizóde sa nič výrazné neudeje. Nevydarené pokusy Dahmera aj jeho krátky trest mohli tvorcovia zhrnúť do 10 minút a pokračovať už vraždami v novom byte. ()

Umlčený (2022) (S01E06) 

Rozbeh je pomalší aj na pomer Dahmera, ale epizóda ma silné emócie, ktoré predošlým častiam chýbali. Rozhovor s otcom ma takmer dojal a Anthony bol prvou obeťou, ktorej mi bolo skutočne ľúto. ()

Kassandra (2022) (S01E07) 

Mám pocit, že tvorcovia mali povinnosť natočiť 10 častí, a tak do nich museli vložiť veľa omáčok. Celú epizódu venovať podozreniam Glendy mi prišlo naozaj zbytočné. Viem, že sa Dahmerova suseda na neho sťažovala, ale táto informácia sa dala sprostredkovať oveľa kratšou formou. ()

Lionel (2022) (S01E08) 

Súdny proces a výčitky otca, ktorý ma pocit, že mohol spraviť pre svojho syna viac. Aj pri tejto epizóde mám pocit, že mohla byť skrátená. Súd bola povinná jazda, no otcova sebareflexia mi prišla nadbytočná a príbeh nikam neposunula. ()

Strašák (2022) (S01E09) 

Už sa to skutočne naťahuje. Pozerať na nočné mory a desivé predstavy obetí je pre diváka, ktorého zaujíma príbeh Dahmera, naozaj zbytočné. Navyše, väčšinu rodín sme ani poriadne nepoznali, nevytvorili si s nimi vzťah, a tak sledovanie ich trápenia nemá taky účinok. Nie je to to natočené zle a nevravím, že to nudí, ale bez posledných 2 epizód by sa seriál podľa môjho názoru dozaista zaobišiel. ()

Bůh odpuštění, Bůh pomsty (2022) (S01E10) 

Po posledných dvoch nadbytočných epizódach sme dostali pomerne uspokojivé finále. Vedel som, čo sa stane, a tak ma to nijak neprekvapilo, ale forma spracovania bola vhodná. Primerané emotívne, ale zároveň bez zbytočného pátosu. ()

Súvisiace novinky

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

30.03.2023

Kdybyste si měli tipnout nejsledovanější premiéru Netflixu v letošním roce a třetí nejlepší start v historii streamovací služby vůbec, pravděpodobně byste to neuhodli. Co víc, podobný úspěch nejspíš… (viac)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (viac)

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

12.10.2022

Nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera od tvůrce Ryana Murphyho (American Horror Story, American Crime Story) se na Netflixu stala doslova smrtícím hitem. Příběh nechvalně proslulého… (viac)

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

09.10.2022

Před necelými třemi týdny na největší streamovací službě vyšla nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera. Její titulní postava, pro niž se označení „zloduch“ zdá jako zcela nedostačující,… (viac)

Reklama

Reklama