Reklama

Reklama

Asterix a Obelix

  • Slovensko Asterix a Obelix kontra Cézar (viac)
Francúzsko / Nemecko / Taliansko, 1999, 109 min

Obsahy(1)

Je rok 50 pre Kristom. Rímski kolonizátori ovládli Gáliu – okrem jednej dedinky, kde sa päťdesiat obyvateľov dokáže brániť mnohonásobnej presile vďaka zázračnému posilňujúcemu nápoju. Ten vyrába miestny druid Panoramix (Claude Piéplu). Rímsky guvernér Detritus sa chce nápoja zmocniť, aby mohol zvrhnúť svojho vládcu Caesara.  Nepočíta však s tým,  že prešibaný Astérix (Christian Clavier)  a jeho dobrácky priateľ Obélix (Gérard Depardieu), ktorý spadol do zázračného nápoja ako dieťa a má silu i bez nápoja, mu s pomocou Obelixovho psíka Idefixa a  mága Panoramixa, jeho plány značne skomplikujú – a ešte sa pri tom i skvele pobavia.  Baviť sa budú aj diváci, ktorí si pozrú túto výpravnú adaptáciu jedného z najpopulárnejších európskych komiksov. (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (449)

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Bylo jasny, ze dokonalej komiks se tvurcum prevest nepodari, ale i tak vzniklo vicemene vtipne dilko s par vybornejma vtipkama, sviznym dejem, prijemnou atmosfera a skvelou ustredni dvojici Depardieu - Clavier. Ale jednoznacne nejlepsi jsou sceny s Robertem Benignim, ten je naprosto genialni a s Jean-Pierre Castaldim, ta jeho drzka, to se jen tak nevidi. Slusna zabava, ale nic vic. ()

Spiker01 

všetky recenzie používateľa

Jako malý jsem pořád dokola koukal jak na animovanýho Asterixe a Obelixe, tak na tento skvělý film. Výborné vtipy, zajímavé boje, vtipné trikové záběry a neodmyslitelné dialogy daly vzniknout kultu, který se mi líbí doteď a nevadí mi se na to kouknout kdykoli to jde v tv. Gérard Depardieu je super Obelix a Clavier zase nejlepší Asterix ze všech (a že jich bylo)...90% ()

Reklama

Stanislaus 

všetky recenzie používateľa

Kreslený Asterix a Obelix mě nikdy nijak výrazně nevyrazil dech, takže jsem uvítal, když se Francouzi rozhodli natočit hraný film o této dvojici nebojácných galských válečníků. A vlastně ve výsledku to dopadlo téměř stejně. Rozhodně tomu místy nechybí nápad a šmrnc, ale zase na druhou stranu obsahuje film i pár naprosto nevtipných scén, které rozesmějí snad jen nejmladší publikum. Roberto Benigni byl jako záporák opravdu skvělý, stejně jako sekvence Asterix vs. zvířata. Zkrátka jedna z těch průměrných francouzských komedií, na kterou se rád čas od času kouknu. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Niečo takéto som od toho čakal, ale hlavne som sa nenasmial skoro vôbec, len to bolo príjemné a milé a také historicko dobrodružné. Asterix a Obelix si splnili svoju úlohu, ale vedľajšie postavy sú pre mňa des. Jednoducho ako film to z kresleného prostredia neprešlo do reálneho v dobrom štýle, nemá to šťavu. ()

Jinny 

všetky recenzie používateľa

Zidi se nejspíš snažil dokázat, že i v Evropě umíme udělat triky, ale tohle je dost laciná a pitomá konkurence Hollywoodu. Spojením německých peněz, chytrého scénáristy, jakéhokoliv šikovného evropského režiséra stylu Luca Bessona a trikařů z Nového Zelándu by mohl vzniknout krásný velkofilm. Pokud ale musí evropský vysokorozpočtový film vypadat takhle, tak to se radši vrátíme na stromy, ne? Ti Francouzi jsou ale blázni... ()

Galéria (93)

Zaujímavosti (21)

  • Jména Galů v sobě často obsahují slovní hříčku nebo charakter jednotlivých postav. Často bývají složená i z vícera slov. Asterix (Christian Clavier) je od slova aster, tedy chytrý. Obelix (Gérard Depardieu) zase od slova obelisk, symbolu síly. Druid Panoramix (Claude Piéplu) od slova panorama. Kmet Agecanonix (Sim) značí vysoký, resp. kanonický věk. Kovář Cetautomatix (Jean-Roger Milo) pochází od spojení "To je samozřejmé". Bard Assurancetourix (Pierre Palmade) je zárukou nebezpečí. Pejsek Idéfix je od spojení "stálý nápad". Šéf Abraracourcix (Michel Galabru) je "zkrácenou paží". A rybář Ordralphabetix (Jean-Jacques Devaux) je pojmenován "dle abecedního pořadí". (Mr.curry)
  • Kouzelný nápoj Galů je vždy oranžový. Ale v závěru filmu, kdy je galská vesnice obléhána Římany a nápoj se vylévá z hrnce, má čirou barvu. (Mr.Hudson)
  • Vůbec první převedení dobrodružství Asterixe a Obelixe na filmová plátna s živými herci (Gérard Depardieu a Christian Clavier). Už v roce 1960 chtěl však svou adaptaci natočit Claude Lelouch s neprofesionálními herci, což se mu nakonec nepodařilo. O něco později přišel se stejným nápadem Louis de Funès, který si chtěl dokonce zahrát roli Asterixe, avšak realizace projektu se mu také nepodařila. Navíc údajně chtěl hrát Asterixe bez kníru. (henrycruel)

Reklama

Reklama