Reklama

Reklama

Vitajte vo Wrexhame

(seriál)
  • Česko Vítejte ve Wrexhamu (viac)
Trailer
Dokumentárny / Športový
USA, (2022–2024), 19 h 55 min (Minutáž: 20–48 min)

VOD (1)

Série(3) / Epizódy(41)

Obsahy(1)

V seriáli Vitajte vo Wrexhame sa Rob McElhenney a Ryan Reynolds učia riadiť tretí najstarší profesionálny futbalový klub na svete. V roku 2020 Rob a Ryan spojili sily, aby kúpili nízkopostavených Červených drakov v nádeji, že premenia Wrexham AFC na príbeh outsidera, ktorému môže fandiť celý svet. Obavy? Rob a Ryan nemajú skúsenosti s futbalom alebo vzájomnou spoluprácou. Z Hollywoodu do Walesu, z ihriska do šatne, z vedenia do krčmy, tento dokumentárny seriál sleduje ich rýchlokurz vlastníctva klubu a neoddeliteľne prepletené osudy tímu a mesta, ktorí sa spoliehajú na dvoch hercov, že priniesú nádej a zmenu do komunity, ktorá ich dokáže využiť. (Disney+)

(viac)

Recenzie používateľa Trevor k tomuto seriálu (21)

Season 1 (2022) (S01) 

Nádherná sonda do pozadia toho, ako sa dvojica futbalových analfabetov z Hollywoodu rozhodla kúpiť si jeden klub, ktorému takmer hrozil zánik a určili si za cieľ dostať ho opäť na vrchol. Od prvotného úžasu, ich zoznámenia sa s klubom, mestom, pravidlami až ku skutočnej vášni, ktorú futbal má a ktorej podľahli (aj keď sú to herci a komici a možno by to dokázali zahrať) zachytenej v naozaj pútavo natočenom dokumente, ktorý odráža dôležité momenty sezóny, skvelo prestrihané pohľadmi do zákulisia a života hráčov a fanúšikov až k dôvodom, prečo práve Wrexham AFC...nuž, škoda že si nevybrali klub z môjho mesta, boli by v prvej lige skôr :-D ()

Sen (2022) (S01E01) 

Najväčšie plusy sú moment keď sa zabrzdeným amíkom vysvetľuje systém zostupu a postupu medzi jednotlivými súťažami (a to akým je u nich fenoménom baseball, keďže to vysvetľujú na príklade NY Yankees) a veta o tom aké je ťažké z 5.anglickej ligy postúpiť. Nuž, Notts County by o tom mohlo spievať ódy...zatiaľ výborné, primeraná dĺžka epizód je tiež plusom. ()

Realita (2022) (S01E02) 

Wrehxam si svojim spôsobom cestu do playoff, ktoré je v titulkoch opakovane označované ako finále (človek ktorý pre Disney+ by mohol mať aspoň elementárne znalosti angličtiny, nie je to dokonca ani s akcentom z Walesu) zahatol 3 kolá pred koncom domácou prehrou s Notts County, ktoré malo nakoniec o 2 body viac ako oni. Ale výhra v Dag&Red by stále stačila na účasť v play off zo siedmeho miesta, nestalo sa. ()

Prvý zápas na domácej pôde (2022) (S01E04) 

Skvelá poznámka o 3 bodoch z Grimsby, ktoré budú tak chýbať na konci sezóny... skvelé zapracovanie príbehov fanúšikov, či už tých najmenších alebo najstarších, ale zatiaľ najlepším momentom bol rozhovor hráčov o plate Mulina. Takto to v kabínach chodí. ()

Vitajte doma (2022) (S01E09) 

Skvelá epizóda o vzťahu majiteľov k tímu a mestu, mali by si z nich brať príklad aj v našich končinách. A nemusí to byť iba o peniazoch. Na druhej strane byť v takej strate každý rok, lebo kto sleduje futbal vie ako to dopadlo, musí byť frustrujúce. ()

Chuligáni (2022) (S01E10) 

Počas návštevy nových majiteľov dôjde po zápase na vlakovej zastávke ku konfliktu fanúšikov, pri ktorom skupinka siedmich fanúškov Wrexhamu napadne fanúšika - chvíľka napätia - Wrexhamu. Je pravdou že frustrovaná skupina si ho naozaj mohlo pomýliť s fanúškom hosťujúcich Tourqay United, ale aj tak pobiť sa medzi sebou, to dávajú iba frakcie hooligans Parížu Saint Germain, ak neprídu hostia tak sa pobijú medzi sebou. Jednoduchým spôsobom predovšetkým americkým divákom epizóda ozrejmuje ako pojem hooligans vznikol, čo bolo jeho príčinou a prečo je opäť na vzostupe. Škoda prestrihov povedzme na hooligens River Plate či tých z Grécka (klub som nedokázal identifikovať na 100%, ale podľa zástav by to mali byť fans Olympiakos Pireus), Anglicko má skutočne kvantum vlstných firiem a záberov ktoré by túto problematiku zobrazilo. Čerešničkou je neprijatie Saskie za policajtku, lebo je jej priateľ členom hooliigans. ()

Vyhoďte manažéra (2022) (S01E11) 

Rob a Ryan zvažujú možnosť že vyhodia tréínera, nakoľko sú to odporúčania nielen účtovníka ale aj vňčiny fanúšikov. Veria však v druhé šance a tak ju tréner dostane...nie vždy výmena na stoličke trénera ukončí sériu zlých výsledkov a tak tréner dostal možnosť zlú prvú tretinu súťaže napraviť čo bolo zo strany futbalových anafalbetov s peniazmi pekné gesto. ()

Výhry a prehry (2022) (S01E12) 

Tím sa v tabuľke posúva nahor najmä vďaka tomu že angažuje Ollieho Paslmera z treťoligového AFC Wimbledon, o najv§čšie vížazstvo však bojuje Jordan Davies a jeho tehotná priateľka...výstižný názov epizódy, zatiaľ asi najlepšie spracovaná aj keď so smutným koncom. ()

Nešťastná zmena súpisky (2022) (S01E13) 

Wrexham naberá na popularite u mládeže - ako inak, fanúšikovia úspechu sa nájdu všade, dej sa sústredí na fantastický zápas s posledným Doverom ktorý skončil 6:5, Dover je v spodnej časti tabuľky momentálne ešte aj v o ligu nižseie v skupine juh, a na Camerona Greena, ktorého poslal Wrexham na hosťovanie do Saint Albans FC a ako sa na konci tvrdí stál sa okamýite platným hráčom zostavy. Štatistiky hovorie niečo iné, nastúpil na jeden zápas v ktorom skóroval, ale bol to jeho jediný odohraný duel aj v tomto tíme. ()

Hollywoodske rozptýlenie (2022) (S01E14) 

Ryan Reynolds vycestujue do Wrexhamu sám aby s hráčmi natočil niekoľko videí a zvýšili tak povedomie o klube, toto Hollywoodské rozptýlenie nakoniec prekvapujúco dobre zaúčinkuje na hráčov a Wrexham AFC tak postúpi cez Stockport County do finále FA Trophy a smeruje tak k finále na slávnom Wemblay...zaujme aj fakt ako sa snažia amíkom vysvetliť ako funguje pohár, nedokážu to jednoducho prirovnať k play off v americkom futbale, pretože tí by nepochopili prečo sa predtým nehrá základná časť a porovnajú to s tenisovým pavúkom vo Wimbledone...už sa teším na epizódu SPOILER ako to finále nakoniec prehrali s Bromley :-D ()

Dýky (2022) (S01E15) 

Šanca Wrexhamu na postup existuje už iba v teoretickej rovine a potom ako sa hráči dozvedia priebežný stav zápasu Stockport-Halifax okamžite sa to odrazí na ich výkone vo východnej periférii Londýna na ihrisku klubu Dagenham & Redbridge FC...potom ako nezískali priamy postup sa ako najlepší ukázali fanúšikovia klubu, ktorí svojich vyprevádzali z ihriska dlhodobým potleskom a skandovaním. Aká to konfrontácia so zábermi z predchádzajúcej epizódy, keď zdolali v zápase FA Trophy Stockport a v hľadisku bezohľadne (síce oslavne) olievali pivom všetkých naokolo, vrátane seba a potvrdili že na tribúnach a v puboch sa správajú ako zvery.Na druhej strane krátka debata v bare na štadióne Antona Malatinského v Trnave s dvojicou fanúšikov Walesu po remíze Slovenska v kvalifikácii ma títo dvaja ovcomrdi presvedčili, že sú to celkom solídny ľudia. Mimochodom, všetci ich muži (teda aspoň walesania v Trnave) boli strašne nízky. ()

Ahoj, Wembley (2022) (S01E16) 

Wrexham AFC čaká finále v slávnom Wembley proti klubu z juhovýchodného Londýna Bromley FC, ktorý nikdy žiaden úspech nedosiahol a tak sú Draci obrovským favoritom...dokonalé spracovanie, myslím že môj komentár nič nepokazí ale to ako po góle z ofsajdu ešte asi minútu Ryan Reynolds a Rob McElhenney oslavujú je krásne smutné...a ich správanie po zápase. No rodení herci, ale toto mysleli úprimne. ()

Wrománik (2022) (S01E17) 

Pred vyvrcholením sezony a veľkým neúspechom Wrexhamu je tu diel ktorý sa bližšie zameriava na vzťah Reynoldsa a McElhenneyho, na to ako vzťah ich dvoch a iných mužov vnímajú ich manželky a nakoniec na vzťahy medzi mužmi ako otcami a deťmi či dedami. Nie že by to sem nepatrilo, epizóda na odpočinutie alebo ticho pred búrkou ale asi druhá najslabšia epizóda série. ()

Činy alebo smrť (2022) (S01E18) 

Treba uznať že play off National League je náročnejšie ako dvojzápasy vo vyraďovačke vyšších súťaží ale tento zlomový zápas Wrexham naozaj nezvládol, respektíve malo Grimsby výbornú motiváciu. To je momentálne v strednej časti tabuľky štvrtej ligy, takže postup nebol náhodný. Človeku ten zápas príde ako z ríše snov, akoby to bol iba scénar aby mohol vzniknúť tento dokument. Futbal je fenomén, ktorý spája na tribúnach rôzne generácie ľudí, ženy a mužov, má svoju pre niekoho odvrátenú tvár chuligánstva, pre niekoho je to doslova náboženstvo. Záver v podaní Roba a Ryana vyznel úprimne, ale v čase písania komentára musím povedať že to vyzerá že ich sen sa asi splní (6 kôl pred koncom majú pred Notts County 6 bodový náskok a posupujú tak aktuálne z prvej priečky), avšak pri pohľade na to z akých tímov získavali posily počas zimného prestupového obdobia (Swansea, Watfrod, Charlton) nebolo to zrejme lacné, aj keď hlavnú úlohu zohrávajú op§ť Paul Mullin a Ollie Palmer. Majitelia sa s tímom asi naozaj, ako v závere tvrdia, zblížili. ()

First Losers (2023) (S02E05) 

Epizóda sa zameriava skôr na dianie v klube Dorking Wanderers, ktorý v priebehu 23 rokov postúpil 12 krát o súťaž vyššie...niečo neuveriteľné...našincovi to pripomenie Eldus Močenok či susedom Lázně Bohdaneč. ()

Giant Killers (2023) (S02E07) 

Legendárny F.A. Cup, vďaka ktorému sa naozaj do Európskych súťaží kvalifikujú aj anglické tímy, ktoré by tam asi nikdy neboli, za spomienku stojí finále Millwallu FC proti Manchestru United, ktorý získal titul a pochopiteľne nakoniec vyhral pohár a v tom čase treťoligový Millwall vyzval v Európe maďarský Ferenczváros...a vzhľadom na renomé oboch fanúšikovských táborov bola v strehu celá EU Ropa... ()

Gresford (2023) (S02E10) 

V našich končinách by to bol určite Baník Wrexham...skvelá, citlivo natočená epizóda. ()

Yn Codi (2023) (S02E11) 

Nič v zlom, opäť sympatické spracovanie ale žeby v tom finále strelil ženský tím nejaký super gól alebo brankárka predviedla super zákrok pred koncom...najviac asi zaujalo skanodvanie tímu Britton Ferry Lllansawel, jedným dychom treba dodať že po postupe do najvyššej súťaže vo Walese sa ženskému tímu darí viac ako dobre, aj keď svoje zápasy stále nehráva na hlavnom štadióne ael na štadióne The Rock a na zápas s najlepším ženským futbalovým tímom z Walesu Cardiff City prišlo niečo cez 700 divákov... ()

Hand of Foz (2023) (S02E12) 

(SPOILER ALERT)Áno, vynikajúce a ak byto aj bolo natočené dodatočne, teda aspoň časť, aj tak by to bolo skvelé...a koniec bude taký, že...že kto sleduje futbal už vie a pre ostatných...no šťastný...pre obe tímy. ()

Family Business (2023) (S02E13) 

Pohľad na rodiny by nebol úplne zlý ak by tam zaradili aspoň jeden hetero pár...aspoň jeden aby sa to trochu vyrovnalo a možno by to malo aj vyššie hodnotenie. ()

Reklama

Reklama