Reklama

Reklama

Rozpaky kuchaře Svatopluka

(seriál)
  • Československo Řekni ano, řekni ne (pracovný názov)
Československo, 1984, 13 h 41 min (Minutáž: 52–73 min)

Réžia:

František Filip

Kamera:

Jiří Lebeda

Hrajú:

Josef Dvořák, Kateřina Macháčková, David Matásek, Josef Bláha, Dagmar Havlová, Zuzana Bydžovská, Stella Zázvorková, Jiří Vala, Karel Augusta, Jiří Bruder (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(13)

Populární cyklus televizních komedií z kuchařského prostředí z roku 1984, který byl výjimečný v tom, že diváci měli možnost rozhodovat o dalším ději a jednání hlavních hrdinů. Využití tohoto principu při premiéře bylo novátorské a vzbudilo tehdy velký ohlas. (Česká televize)

Recenzie používateľa javlapippi k tomuto seriálu (14)

Rozpaky kuchaře Svatopluka (1984) 

Ja tieto socialistické dietloviny o povolaniach môžem. V tejto sa preberá kuchyňa a ľudia v nej, postupne od menšieho zasneženého hotelu na horách, cez honosný grandhotel v kúpeľnom meste až po k otvoreniu spejúci novučičký interhotel v meste hlavnom. Zloženie kolektívov je rôznorodé: dominantný energetik Bláha, nervák Moučka, intrigán Racek, alibista Augusta, pártygirl Veškrnová, skorokriminálnik Zedníček, nešťastník Somr, opilec Bruder a ďalší. Svoj priestor dostanú aj riaditelia hotelov, recepčné, čašníci, skladníci a námestníci. Ústredný hrdina si pravidelne nevie rady a upiera bezradný pohľad do kamery, kedy je dej pozastavený a jeho predstaviteľ sa v roli moderátora táže divákov, aby zaňho rozhodli. Buďto zopár desiatok vyvolených v štúdiu, kde má v prvej rade posadenú minimálne jednu študentku na otázku, ktorí klikaním na bakelitové gombíky na ovládačoch väčšinovo zvolia jednu z alternatív. Alebo sa zameria na milióny papučových kultúrnikov pred obrazovkami, aby zhasínaním a zažínaním žiaroviek dali najavo svoj názor digitálnym ciferníkom v štátnom energetickom dispečingu. V dnešnej dobe mobilno-internetovej by tento proces bol zaiste ľahšie zvládnuteľný, ale o vtedajšej sledovanosti dnešní tvorcovia seriálov môžu už len snívať. Každopádne ma tento trinásťdielny seriál pobavil značne, či už chcene alebo nechcene, viac som sa rozpísal pri hodnotení jednotlivých epizód. ()

Kuřátko (1984) (E01) 

"Koukám, že jsme vyfasovali novýho zachránce dívek a knedlíků." Mladý, svieži, neoťukaný a nerozhodný štyridsiatnik Svätopluk Kuriatko Dvořák akurátne po odkrútení vojenčiny nastupuje do prvého zamestnania ako kuchár v zasneženom horskom hoteli. Hneď od prvého dňa je zapriahnutý k šporáku a v pracovnom nasadení spoznáva pracovný kolektív, kde sa v tejto časti prejavia pubertálne rozchichotané kuchtice Veškrnová s Bydžovskou, kuchári energický šéf Bláha, nervný hulvát Moučka a nešťastník/opilec Somr, za čašníkov sekírujúci vrchný, čo sa nerád delí Vlach, skoro dôchodca/pamätník/dlhoročný inventár Brodský a mladý nevycválaný Matásek. S riešením problémov mu našťastie pomôžu v televíznom štúdiu zhromaždení a do sviatočných hábov nahodení zástupcovia rôznych profesií, vytlemene klikajúci na tlačítka bakelitových ovládačov, očarení v tej dobe nevídanou interaktivitou. Úvodný predstavovací diel, slušná zábava za tri rozvarené knedle. ()

Omáčka (1984) (E02) 

"Omáčka se musí vyexpedovat, jinak by z toho byla velká národohospodářská škoda!" Svätopluk dostáva zabrať, najprv v pote tváre varí čaje a smaží hemendexy, zatiaľ čo sa na ňom odbavuje arogantný überkelner Vlach a pelešiaca sa kuchtíčka Veškrnová odmieta podať pomocnú končatinu, potom omylom hostí Francúzov štrúdľami, spasuje sebapoškodenú Bydžovskú a  po ďalšom kole čoby fackovací panák ukričaného hulváta a omáčkokaza "ocet, hořčici a glutasol" Moučku, skladá čapicu a skoro balí kufre. Skrátka chaos preveliký, dokonca aj Stella Zázvorková je z toho zmätená, že sa napriek absencii kvôli dolámanej nohe premáva v 45. minúte na moment po kuchyni. Profesijní zástupcovia v štúdiu opäť berú Kuriatkov osud do vlastných klikajúcich rúk, tentoraz dokonca dostanú možnosť prejaviť názor aj vlastníci stowattových žiaroviek po celom Československu a situácia je zachránená. Veľká zábava za štyri lyžice glutasolu. PS: S ohľadom na osobnú históriu Josefa Dvořáka je zaujímavé sledovať jeho výraz tváre, keď hovorí, že aktivita ním hranej postavy by mohla byť považovaná za žalovanie či donášanie. ()

Svíčková (1984) (E03) 

"Zavři voči." "Proč?" "Abys neviděla jak jsem trapnej." Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien si náš hrdina Svätopluk nájde frajerku Macháčkovú, čo sa následne bujaro oslavuje. Ráno po prehýrenej noci zisťuje v kuchyni absenciu rozmrazenej svaloviny a zahajuje po tomto nákladnom kuse mäsa celohotelové detektívne pátranie a neváha kvôli objasneniu ani vyraziť na lyžiach do terénu. Dobré rady, prevážne v citovej oblasti, tentoraz poskytuje ženské obecenstvo v štúdiu a muži na diaľku skrzevá štátny energetický dispečing. Môže byť, tri šampusy s nočnou prirážkou. "O filmech si nechávám vyprávět, zistil jsem, že je to daleko lepší než se na ně dívat." ()

Neděle (1984) (E04) 

"Já už se tak těším, až se nebudu muset dívat na tu jeho hubu a poslouchat ty jeho zupácký kydy!" Hotel čaká dlhodobá rekonštrukcia, zamestnancov čakajú presuny na iné fleky a nášho Svätopluka čakajú pytačky. Atmosféra v pracovnom kolektíve sa mení s vidinou konca, padajú ohľady, padajú zábrany a padajú biblické citáty. Štyridsiatnik Dvořák na diskotéke pôsobí presne ako má odviazaný štyridsiatnik na diskotéke pôsobiť. Na divácke usmernenie si tentoraz zavolali okrem iných aj rukavičkára a psychiatričku, ktorá ako správna intelektuálka televíziu prakticky nesleduje a okrem klikania v štúdiu či zhasínania v domácnostiach sa hlas ľudu prezentuje aj zábermi na blikajúce panelákové sídlisko. Záver trochu rozpačitý a useknutý, je to za tri autobusom ťuknuté embéčky. ()

Dieta (1984) (E05) 

"Nestrkejte mi pracky na krájecí stůl!" "Nedělejte z toho western!" Svätopluk zmenil pôsobisko, s tromi kuframi sa spotený dovlečie cez celé Karlove Vary do echt nóbl grandhotelu a okamžite čelí neprívetivo naladenému kolektívu pod vedením démonického majstra diéty Racka, v čom mu pomocnú ruku nepodá ani mäkký a zodpovednosti sa úspešne vyhýbajúci šéf kuchyne Augusta, ani opatrný riaditeľ hotelu Vala, takže nášmu hrdinovi nezostáva, než sa spoľahnúť na vlastné asertívne sily a dôvtip. Klikači v štúdiu sa vytešujú z nejakého aktuálneho hokeja, takže od nich nejaká extra pomoc tiež nehrozí. Veľmi dobrý diel, konfrontácie Dvořák/Racek je radosť sledovať. Štyri šváby jako pecka vod meruňky, ()

Pivař (1984) (E06) 

"Každej pořádnej kuchař musí zavlažovat!" Svätopluk sa žení, sťahuje do svojho a bojuje proti alkoholu na pracovisku. Ten totiž zapríčiňuje nevídaný šlendrián v podobe hromadiacich sa reklamácií od hostí z valutovej cudziny. Šéfkuchár Augusta je alibistický, kolegovia v bielom nechcú byť za bonzákov a preto náš hrdina pátra na vlastnú päsť, až vypátra alkoholicko-rozkrádačský kriminálny komplot trojice Bruder, Beneš, Luťanský. Hodne zábavná epizóda za štyri pripálené kôprové omáčky. ()

Přepadovka (1984) (E07) 

"Nezdržujte se s tím, soudružko! Když budeme něco chtít, tak si to koupíme!" Do hotelu dorazí Volga obávaného orgánu ŠOI (štátna obchodná inšpekcia) a traja nepríjemní páni (Teplý, Koloušek, Stehlík) s kufríkmi zamieria do kuchyne vážiť hovädzinu, šľahačkové poháre a kávový sóc. Pracovný kolektív neskrýva znechutenie z ich návštevy a aj s vedením napäto očakávajú výsledky kontroly, priebežne zvažujúc nejakú formu úplatku. Augusta opäť vynikajúci alibista. Napínavý dej klikaním a komentármi posúvajú reálni zamestnanci grandhotelu, v ktorom sa seriál nakrúcal a účastníci spartakiády. Štyri kávy alebo čaje, ovšem bez úsmevu. ()

Kočka (1984) (E08) 

"Přísahám, příští kvartál vohlídám!" Nová kuchtica krv a mlieko Krbová pridá k výparom z varenia a smaženia nejaké to erotické dusno a skoro celé mužské osadenstvo kuchyne sa ide zblázniť. Erekcia najviac odkrví mozog šéfkuchárovi Augustovi, bohužiaľ sa milostné opantanie začne prejavovať na rozdielnych hodnotách prémií a vtedy končí sranda. Posielajú sa rekomando anonymy a do deja vstupujú zákonité chote. Vynikajúca epizóda za päťkrát posolenú podlahu. ()

Sporák (1984) (E09) 

"Podle amerických hotelů se učíme všichni, i Sověti!" Svätopluk znovu mení miesto, prichádza do dokončovaného hotelu najnovšieho typu v hlavnom meste, kde má dohliadať na zriadenie a obsadenie kuchyne. Prijme ho odmeraný generálriaditeľ Brzobohatý, pomocnú ruku podá bodrý námestník Haničinec z Moravy a za pasy sa chytí s architektami Němcom, Vrabcom a Jelínkom ohľadom pokrokových svetových trendov v oblasti technológie prípravy stravy. Spory sú to ťažké, pre radu sa cestuje do minulosti a výsledky prekvapivé. Klikači v štúdiu sú zamestnanci tlačiarní a v prvej rade výnimočne absentuje nejaká fešná študentka, ako bolo doteraz zvykom. Dobrý diel, za štyroch zástupcov juhoslovanského stavebného koncernu. ()

Zatáčka (1984) (E10) 

"Máš špatný kuře nebo špatnou náladu?" Inšpiratívna služobná cesta do Budapešti podnieti pokrokové vedenie hotela k zakúpeniu elektrického vozítka na uľahčenie bremien transportu. Najprv sú všetci nadšení, s roztomile drzou Šafránkovou na čele, ale po prvých karamboloch zápal pre motorizáciu klesá a je na Svätoplukovi ho znovu rozdúchať. Haničinec zatiaľ márne sní o kompjútri a teplej strave. Vtipná epizóda za štyri odvalené kachličky. ()

Podmínka (1984) (E11) 

"Tak ty stříbrný příbory se vezou lodí z Hamburku, já bych rád věděl kam je dáme, aby se nerozkradli než budem servírovat první porci." Svätopluk pri príležitosti zostavovania kuchárskeho kolektívu vedie ľúty boj s kádrovým oddelením o sosiéra Zedníčka, toho času v podmienečnom treste za rozbité ústa, ale inak odborníka na slovo vzatého. "Už jako dítě dostal v Budapešti stříbrnou medaili za segedinskej guláš s knedlíkem!" Keď už to vyzerá, že by mohol mať vyhrané, vloží sa do boja omáčkarova osmahlá manželka Hudečková (ktorej štrikovaná pokrývka hlavy pripomína kondóm v počiatočnom štádiu rolovania) a svojím osobitým prístupom skomplikuje, čo sa dá. Klikači poradili aj napriek poruche klikátorov. Vtipná epizóda za štyri ublíženia na zdraví. "Budou mít rošťáci po kapitalizmu!"  ()

Špalek (1984) (E12) 

"No soudruhu, máme tu soudruha!" Zariaďovanie kuchyne finišuje, k činu a slovu sa dostáva komicko-inventuristická dvojka Kopřiva a Hadrbolcová, ktorí v svojom byrokratickom zápale a lingvistickej neschopnosti spôsobia zopár kiksov, následky toho najväčšieho majú mať finančnú dohru na Svätoplukov účet. Zapojením všetkých skrytých rezerv sa našťastie nakoniec záhada strateného mäsiarskeho klátu vyrieši k všeobecnej spokojnosti. Veľmi zábavný diel za plných päť bodov inventarizačného poriadku. PS: Stále mi nejde na rozum, prečo bolo treba záhradníkom objednávať obyčajné vidle za devízy z kapitalistickej cudziny, podľa štítku na balení konkrétne z Viedne. ()

Recepce (1984) (E13) 

"Chytnul, nechytnul, uštval, neuštval." Interhotel chystá závodné stravovanie aj prvú trachtáciu a Svätoplukovi má k tomu byť nápomocný novopečený zástupca, svetobežník a vševedko Nárožný. Ten si svojim prístupom získa v kolektíve len málo sympatií a po zahájení intríg za účelom postupu na vyšší level nastane čas konfrontovania s našim hrdinom. Rady a kliky tentoraz poskytnú samotní herci zo seriálu čo by diváci v štúdiu počas silvestrovského večera. Solídny záver za štyri padnuté stropy. ()

Súvisiace novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (viac)

Reklama

Reklama