Reklama

Reklama

My všichni školou povinní

(seriál)
všetky plagáty
TV spot
Dráma / Rodinný
Československo, 1984, 13 h 4 min (Minutáž: 55–67 min)

Réžia:

Ludvík Ráža

Kamera:

Josef Pávek

Hudba:

Petr Hapka

Hrajú:

Miroslav Vladyka, Veronika Žilková, Jiří Bartoška, Jana Šulcová, Zbyněk Honzík, Milan Šimáček, Jaromír Hanzlík, Jana Preissová, Jana Janatová, Karel Augusta (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(13)

Snad každý vzpomíná na svá školní léta – ať už s nostalgií, úsměvem či dokonce nelibostí - nevyhnul se tomu nikdo. I proto se těší takové divácké oblibě filmy a seriály ze školního prostředí. Jedním z nich je i český seriál My všichni školou povinní, který v roce 1984 natočil režisér Ludvík Ráža. Opět tedy můžeme sledovat životní příběhy žáků, učitelů i jejich rodin, které spojuje jedna škola. Setkáme se s malým prvňákem Jirkou Olivou, jeho bratrem Lubošem, s Jitkou Povejšovou a Barčou Hrdinovou, Jolankou a Jindrou Joklovými, jejich rodiči soudcem Olivou (Jiří Bartoška) a jeho ženou (Jana Šulcová), herečkou oblastního formátu Alicí Povejšovou (Jana Preissová) a jejím manželem, hudebníkem Filipem Povejšem (Václav Hanzlík), budeme sledovat rozvodové problémy rodičů Joklových (Jiřina Bohdalová a Vladimír Brabec). V neposlední řadě je tu učitelský sbor: oblíbený učitel Lamač (Jiří Sovák), ředitelka školy (Věra Galatíková), krásně nesympatická nervní učitelka Hajská (Gabriela Vránová), nastupující učitel Michal Karfík (Miroslav Vladyka) a nová pionýrská vedoucí Jana Vychodilová (Veronika Žilková), učitelka Zmatlíková (Dana Medřická) a mnoho dalších. Všichni tu prožívají své osudy, někdy se vzájemně prolínající a nejen děti, ale i dospělí zjišťují, že se stále mají čemu učit a že jsou v životě i situace a věci, které už se nedají vzít zpět. Pochopitelně nechybí ani přiměřená dávka humoru. Jednotlivé postavy jsou vcelku věrohodně napsány i zahrány, takže diváky vtáhnou do děje, který společně s nimi mohou prožívat. A přitom si opět zavzpomínat na ta svá školní léta… (Česká televize)

(viac)

Zaujímavosti (53)

  • Gabriela Vránová (učiteľka Hajská) spomína, čo sa jej stalo počas natáčania: "Keď sa seriál už vysielal, mi volala istá dáma. Kládla mi na srdce, aby som bola na toho Olivu (Milan Šimáček) dobrá. Márne som jej vysvetľovala, že to nie je v mojich silách, že by sa skôr mala obrátiť na scenáristov.“ (Raccoon.city)
  • Režisér pred natáčaním mal hlavu veľmi zamotanú, aby zvládol všetko ukočírovať. „S deťmi sú to vždy nervy... Točil som s nimi veľmi často, takže dobre viem, o čom hovorím. Niekedy to bolo veľmi náročné. Musíte to s nimi vedieť, používať rôzne triky a fígle, aby ste dosiahli svoje. V tomto prípade to celkom išlo. Bol to lepší priemer. Veľa pomáhal štáb a tiež skúsené herecké osadenstvo,“ zaspomínal režisér Ľudovít Ráža. (Raccoon.city)
  • V roku 2007 Bonton a Česká televize prišli z špeciálnou edíciou DVD seriálu a knižkou o seriáli v jednom balení. Knižku napísal Stanislav Bensch. Na krste tohto exkluzívneho kompletu sa zúčastnila Gabriela Vránová (učiteľka Hajská). Spoločnosť jej robili predstaviteľky vtedy detských rolí Monika Kvasničková (Alena Hajská) a Míša Kudláčková (Barča Hrdinová). (Raccoon.city)
  • Jana Janatová (Jitka Povejšová) v mladosti študovala konzervatórium a zamilovala si balet. Stať sa profesionálnou tanečnicou ale nebolo ľahké, svoj talent tak musela nenápadne podsunúť osobám, ktoré k profesii nemajú zas tak ďaleko. A tak zašla na svoj prvý konkurz k filmovému seriálu My všichni školou povinni, kde si ju režisér ihneď zamiloval a ponúkol jej úlohu rozmaznanej Jitky. (Raccoon.city)
  • Autorka scenára Markéta Zinnerová spomína, že keď zomrela Dana Medřická (učiteľka Zmatlíková) pred koncom natáčania v januári 1983: „Musela som scenár prepisovať. Plakala som pri tom. Napríklad scéna rozhovoru riaditeľky školy (Vera Galatíková) s Jirkou (Milan Šimáček) mala byť ešte s Danou.“ Vďaka strihačom zostala nakoniec postava Elišky Zmatlíkovej v desiatich dieloch. (Raccoon.city)
  • Krátko po odvysielaní seriálu sa Veronike Žilkovej (Jana Vychodilová) narodila dcéra, a keď jazdila s kočiarom, ľudia ju zastavovali a pýtali sa, čo na to otecko Miroslav Vladyka (Michal Karfík)? Ten bol však len seriálovým partnerom. (Raccoon.city)
  • Martin Krb (Jindra Jokl) sa k svojej roli dostal náhodou, keď ho asistent réžie objavil na ulici a pozval ho na konkurz a pritom ani netušil, že je bratom herečky Ljuby Krbovej. (Raccoon.city)
  • Milan Šimáček, ktorý stvárnil malého kučeravého Jirku Olivu, mal v skutočnosti rovné vlasy, ale v seriáli mu vlasy natáčali, aby vyzeral roztomilo. (Raccoon.city)
  • Keď si Gabriela Vránová prečítala scenár, bola dosť vydesená, prečo práve ona, pochádzajúca z učiteľskej rodiny, má hrať takúto postavu, keď v skutočnosti toto povolanie uznáva a obdivuje. Nakoniec bola rada, že rolu neodmietla. Po odvysielaní seriálu jej prišli stovky listov od učiteliek, ktoré práve pre pošramotené nervy zo školstva utiekli, ale aj od mladých adeptiek učiteľského povolania. (krasomama)
  • Veronika Žilková (Jana Vyhlídalová) sa nechala počuť, že jej oba milostné vzťahy v seriáli neboli po chuti, zvlášť ten pod vodopádom v plavkách, kedy sa hanbila asi najviac. (Raccoon.city)
  • Jana Šulcová (Emilie Hrdinová) spomína "Řeknu vám, v té době jsem měla malé děti, a do toho v šest ráno přijel taxík z Barrandova a v něm to moje filmové dítě - Jirka Oliva (Milan Šimáček). Odpočinutý a jak sbíječka mluví a mluví. Od vlastních dětí jsem musela odejít a na klíně mi sedělo tohle filmové. Povídám mu: Když budeš zticha až na Barrandov, koupím ti pytlík bonbonů. Na Barrandově zase spustil. Kdybyste viděli ta jeho dojemná očička! Říkám: Nelez po mně, nejsem tvoje maminka. Ale pak zahlédnu ta očka, zjihnu a povídám: Pojď se pomazlit" (Raccoon.city)
  • Karel Augusta (Karel Hrdina) mal počas natáčania trochu problém zo sústredenosťou, za čo mohol alkohol. Výsledkom toho boli časté opakovačky a režisérova (Ludvík Ráža) nespokojnosť. (Raccoon.city)
  • Natáčenie seriálu trvalo zhruba dva a pol roku. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (viac)

Reklama

Reklama