Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během války v Perském zálivu je nasazen jako velitel tanku také důstojník Serling. V noci se jeho vozidlo octne uprostřed palby. Serling vydá rozkaz zničit nepřítele. Když pomine bezprostřední ohrožení, Serling zjišťuje, že osádka jeho tanku zlikvidovala jedno z vozidel, které patří Americké armádě. Při incidentu zahynul i Serlingův nejlepší přítel, kapitán Tom Boyer. Od nešťasné shody okolností uplyne několik měsíců, Serling je vyznamenán, armáda nemíní vyšetřovat příčiny celé události. Jen novináři se snaží zjistit podrobnosti. A Serling se nemůže zbavit pocitu viny za smrt několika vojáků i svého kamaráda. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (102)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Myslím, že trochu nedocenená Zwicková dráma, ktorá nešla ani v našich kinách. Film s niekoľkými hviezdami ani chvíľu nenudí a ponúka pohľad na nie príliš častú tému amerických vojnových snímok (Perzský záliv). O niečo vydarenejšie a dotiahnutejšie ako Stav obliehania a jedna z najlepších úloh Meg Ryan, ktorej to v uniforme sluší podľa mňa herecky viac, ako vo vykalkulovaných romantických komédiách. ()

VanTom 

všetky recenzie používateľa

Jelikož výpovědi při vojenském vyšetřování (u návrhu udělení Medaile cti v boji první ženě v historii) nesedí a protiřečí si, nahlédneme na pád vrtulníku, bezesnou noc jeho osádky a smrt kapitána Karen Waldenové v několika rozporů plných verzích. Pro vlastním válečným traumatem sužovaného plukovníka Serlinga je však pravda důležitější, než politika nebo čistý štít armády. Netriviální drama tak nenabízí pouze velkou úvodní tankovou bitvu, ale také silné odhalení a snesitelnou dávku patosu při složitém definování pojmů hrdinství, statečnosti či zodpovědnosti. ()

Reklama

Lukoye 

všetky recenzie používateľa

Armádní vyšetřovatel sám bojující s vnitřním traumatem z války v zálivu vyšetřuje případ hrdiné kapitánky ambulantní helikoptéry zahynulé v boji a navržené na medaily cti. Během vyšetřování se musí dostat přes závoj neustále se proměňujících lživých výpovědí účastníků neštěstí. Na základě věrné rekostrukce bojové akce se postupně ukazuje pravdivý obraz, napínavě odkrývaný a až do poslední chvíle skrytý za plášťem strachu a zbabělosti. Do toho se vyrovnává, většinou pomocí chlastu, vyšetřovatel s vlastním pochybením v boji. Hluboce psychologický film, rozpracovávající svědomí a zbabělost za války. Silnější tři. ()

Adm.Nelson 

všetky recenzie používateľa

Ja to vidím opačne ako wosho, toto je jedný film od Zwicka, na ktorý sa v budúcnosti určite druhý krát nepozriem. Zo začiatku sa na to ešte jakš takš dá pozerať, ale ten pocit nudy sa každou minútou začne pekne znásobovať. SPOILERY DO KONCA KOMENTARA: Nezmyselné konanie vojaka, ktorý to napálil do vlaku si vysvetľujem tým, že scenárista si povedal, že ho radšej narýchlo odprace preč, aby v príbehu nezavadzal, ved on nám to aj tak nepovie ako to s Ryanovou bolo, tak čo už s ním, a veď stránok už mám dosť, bude to treba nejak ukončiť, tak nám to Damon na druhý krát už všetko pekne pri riečke vysvetlí. Koniec neskutočne patetický, Denzel dostane metál, zasalutuje pred hrobom, prestane chlastať, slnko nám zasvieti, a všetko je tak ako má byť. Hurá, všetci sa tešíme a ja horko ťažko udeľujem 2 hviezdy. 3/10 ()

harfuska 

všetky recenzie používateľa

Tak toto som im zožrala aj s navijákom. Filmy s vojnovou tématikou mám rada, hlavne keď nejde len o strieľanie a bombardovanie. Potešila ma hlbšia myšlienka a bolo zaujímavé sledovať odhaľovanie pravdy a to, ako hlavný hrdina bojuje so svojimi pocitami a vspomienkami. Danzel je výborný herec a dobre sa na neho pozerá. Príbeh obohatila aj postava zraniteľnej ženy uprostred vojny. Meg je pre mňa síce symbol romantiky, ale úloha kapitánky jej tiež veľmi pristala. Film má možno nejaké tie chybičky krásy, ale ja som si ho naplno užila. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (4)

  • Matt Damon kvůli malé roličce vojáka závislého na heroinu zhubnul o 18 kilo. (77Ivana)
  • Matt Damon (Ilario) držel kvůli filmu přísnou dietu. Kouřil a do toho dvakrát denně uběhl 10 kilometrů. Takovou zátěž ale jeho tělo špatně snášelo, a proto musel být pod lékařským dohledem. Trvalo mu skoro dva roky, než se zotavil. (Duoscop)
  • V jednej scéne je z vrtuľníku hodený na tank kanister, ktorý ho zapáli. O pár sekúnd sa v krátkom zábere zdá tank nepoškodený. (johnsnow)

Reklama

Reklama