Reklama

Reklama

Skejťačka

  • USA Skater Girl
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Holka z indického zapadákova se úplně zblázní do ježdění na skejtu. Jenže její cesta na vysněnou soutěž bude ještě pěkně hrbolatá. (Netflix)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (27)

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Skôr sociálna ako športová dráma - a musím povedať, že našťastie, keďže tie čisto športové filmy väčšinou idú cez overenú šablónu. Tento film mal síce skejťácku esenciu, ale vo svojej podstate bol o niečom úplne inom. Aj keď vidím, že mnohým sa film nepozdáva a zhodnotili to ako "amerikanistickú" predstavu Indie, podľa mňa to bol jeden z tých lepších Netflix kúskov z indického prostredia. Aj keď uznávam, že niektoré veci pôsobilo fakt prvoplánovo a poukázalo na typické indické stereotypy (kasty, menejcennosť žien, nedostatočný prístup k vzdelaniu a záľubám, a pod). Ale globálne to bol v podstate lepší priemer - hlavne úvodná a prostredná časť filmu, ten záver bol bohužiaľ také zbytočné klišé á la Disney. ()

VanTom 

všetky recenzie používateľa

Nuzný/nudný život ospalé indické vesničky rozčeří volnomyšlenkářská dobrodinka, když děckám daruje skateboardy a ukáže jim tak nový svět/koníček, díky němuž překonají (na chvíli?) zaryté kulturní zvyky, postavení žen/dětí i kastovní systém. Příjemná "feel-good" pohádka rozhodně nesbírá body za originalitu, ovšem neokoukaná realita a exotika tradiční Indie dělá hodně. Šablonovitě uslzené finále na turnaji ale spíš jen (zpomaleně) profrčí kolem, protože se nedaří filmařsky "nevychtěně" podat. ()

Reklama

BOURQUE 

všetky recenzie používateľa

„Skejťačka“ je film viac o ťažkej situácii detí v chudobnej Indii a o sociálnych zvykoch, ako „nejaká športová dráma“. Prvý celovečerný film Manjari Makijany vo viacerých veciach „verne kopíruje“ scenár podobných Hollywoodskych filmov (napríklad mladá slečna, žijúca v ťažkých podmienkach, ktorá únik z každodenných problémov (najmä z pohľadu jej vzťahu k otcovi) nájde v športe; „zakázaná láska“; mobilizácia správnych ľudí, aby spravili dobrú vec, atď.) a vo svojej forme neobsahuje žiadny nečakaný moment. Spíš zaujme s trochu otvorenejšími dverami na svet a život v malej Indickej dedinke. (Akoby nestačilo, že veľa ľudí žije v chudobe, ešte sa delia do „kastov“.) Všetky tie zlé veci (a niektoré dobré) vidíme cez oči mladej Prerny, pre ktorú skateboard znamená to, ako pre iných motorka, čiže slobodu. Postavu Prerny stvárňuje sympatická Rachel Saanchita Gupta, pre ktorú je to prvá filmová rola. „Keď som na skateboardu, tak sa cítim byť slobodná.“ Toto platí nielen pre ňu, ale aj pre ostatných detí z dediny. Nehovoriac o tom, že pre nich je to akási jediná skutočná zábava, vec, ktorú môžu hrať. Vďaka spoločnému záujmu medzi nimi pomaličky začínajú zmiznúť „rozdiely“. Vybudovanie malého parku pre skateboardistov by nebolo možné vďaka skupine nadšených „zahraničných ľudí“, najmä bez Jessici, ktorú vo filme veľmi dobre stvárňuje herečka Amy Maghera. Škoda záveru filmu, ktorý je unáhlený a dostatočne nevypracovaný. P.S.: Pekné fotky pri titulkoch nie vždy dokážu zakryť viditeľné otvory. Osobné hodnotenie: 75% (***) ()

Kritik. 

všetky recenzie používateľa

Davam tomu takych 60% ale povedzte mi, preco to odrazu sekli a pustili zaverecne titulky? :-O Mala svadbu ci nie? Skoncila s cudzim, alebo so svojou laskou? Otec sa zmenil, alebo ju potrestal aj teraz? Beloška Jessica našla nejaké svoje korene? Aké bolo "kráľovnine" tajomstvo z minulosti? Film bez konca. Nielen s otvorenym koncim, ale bez konca. Divné spracovanie príjemného rodinno-dramatického príbehu. Hm. ()

becki_tu 

všetky recenzie používateľa

Překvapivě nenápadný klenot z netflixovské dílny, který zasadil osvědčené téma cesty za svým snem do prostředí, ve které jsou stále uznávány jisté kulturní tradice, společenské postavení a s tím spojené určité stereotypy, které onu cestu za snem poněkud komplikují. Pro ne-indické publikum jistě zajímavá sonda do problematiky indického kastovního systému, přístupu ke vzdělaní, postavení žen nebo vlivu západních kultur. Oba palce nahoru za tuhle emocionální jízdu. ()

Galéria (20)

Reklama

Reklama